lefkada-news

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό στα Ιόνια Νησιά

 

Σημεία από την Συνέντευξη Τύπου του περιφερειακού σύμβουλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλή για την ΣΜΠΕ για τον χωροταξικό σχεδιασμό στα Ιόνια Νησιά

 

 

Tα θέματα που έχουν να κάνουν με τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, την πολιτική Γης, συνολικότερα η έννοια της οργάνωσης του κοινωνικού χώρου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το πλαίσιο των σχέσεων παραγωγής στις οποίες κινούνται. Το πολιτικό ερώτημα "χωροταξικός σχεδιασμός για ποιον," είναι, αντικειμενικά, στο κέντρο κάθε συζήτησης γύρω από αυτά τα ζητήματα. Ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι πολιτικό ζήτημα.

Έτσι, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής ο χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται και υποτάσσεται, αντικειμενικά, στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι άρρηκτα δεμένος με τη γενικότερη τάση της εμπορευματοποίησης της γης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ.

Παράλληλα, στις σημερινές συνθήκες, η ανάγκη του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ για αναζήτηση νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης με υψηλή κερδοφορία, επιβάλλει την κατάργηση του όποιου πλαισίου είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσεων γης που δεν είναι συμβατές με την επιχειρηματικότητα.

Η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού για τα Ιόνια Νησιά που φτιάχτηκε από ιδιωτική εταιρία έρχεται για 2η φορά να συζητηθεί στο Π.Σ. Από το ίδιο το κείμενο και τους χάρτες  που το συνοδεύουν αποδεικνύεται ότι εξειδικεύει τον γενικό χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ΕΕ. όπως ομολογεί η ίδια η μελέτη. Δηλαδή καθορίζει ως βασικούς στόχους : την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της, της ανταγωνιστικότητας, της εφαρμογής της ΚΑΠ όπως έχουν καθοριστεί από τις αποφάσεις της ΕΕ με την ατζέντα Ευρώπη 2020. Ειδικά για την Κέρκυρα η μελέτη προτείνει:

  • Χωροθέτηση Αιολικών πάρκων στην οροσειρά Παντοκράτορα- Πυλίδα
  • Χωροθέτηση Ιχθυοκαλλιεργειών ανοικτά από τις Ακτές Σιδαρίου- Ρ΄δας- Αχαράβης
  • Χωροθέτηση Πετρελαιοπηγών στους Οθωνούς
  • Η όλη διαχείριση σκουπιδιών να γίνεται στο Τεμπλόνι και Λευκίμμη
  • Βιοτεχνικό πάρκο στην περιοχή των Βαρυπατάδων, πρόταση που έχει απορριφθεί από τους κατοίκους και την τοπική κοινότητα
  • Αυξάνει τους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση από 4 στρέμματα σε 5 στρέμματα , γεγονός που χτυπάει τους μικροϊδιοκτήτες και ευνοεί την συγκέντρωση της γης σε μεγάλα συμφέροντα.

Στην Κεφαλονιά προτείνει νέους θαλάσσιους χώρους για ιχθυοκαλλιέργειες σε τουριστικές περιοχές ( Πόρος )

Η μελέτη αυτή πρέπει να απορριφθεί από το Π. Σ. γιατί ζημιώνει άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας των Ιονίων Νήσων.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας, τους μαζικούς φορείς να παραβρεθούν στην συνεδρίαση του Π.Σ. την Κυριακή 13/12/2015 στις Αλυκές Ποταμού και να εκφράσουν την αντίθεση τους σ`αυτήν την απαράδεχτη μελέτη.

11/12/15

Γρ. Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

15:51:25

2015-12-11

>