lefkada-news

Όχι στην ιδιωτική μονάδα παραγωγής ενέργειας είπε το Περιφερειακό

 

Αρνητική ήταν η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων στο αίτημα για εγκατάσταση στην Κέρκυρα Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά - βιοκαύσιμα.

Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη αλλά παρά ταύτα οι σύμβουλοι είχαν συχνές αντιπαραθέσεις επί ζητημάτων γενικότερης πολιτικής.

Στην αρχή ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση Σπύρος Σπύρου ζήτησε να γίνει ενημέρωση για το θέμα των προσφύγων και τις επαφές που έγιναν με τους Περιφερειάρχες και κυβερνητικά στελέχη. Όμως ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Σπύρος Μωραϊτης είπε ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει αναλυτικά τις επόμενες ημέρες καθώς έχει προγραμματιστεί τακτική συνεδρίαση στην Κέρκυρα στις 16 Απριλίου.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η γνωμοδότηση για τη Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα για δύο τέτοιες μονάδες με διαφορετική ισχύ και συγκεκριμένα.

Θέμα 1ο: Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά - βιοκαύσιμα, ισχύος 0,5 MW, της εταιρείας ``A.I. SUN ENERGY ESTATE LIMITED``, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση ``Παπαθανάτικα``, Τοπικής Κοινότητας Δουκάδων της Π.Ε. Κέρκυρας.

Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας κ. Νικολέττα Πανδή

Θέμα 2ο: Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά - βιοκαύσιμα, ισχύος 1 MW, της εταιρείας ``A.I. SUN ENERGY ESTATE LIMITED``, η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση ``Κάμπος``, Τοπικής Κοινότητας Γαρδελάδων της Π.Ε. Κέρκυρας``, για διατύπωση απόψεων.

Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας κ. Νικολέττα Πανδή

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είπε ότι πρέπει να βγουν συμπεράσματα από το πώς δίνουμε λύση στα προβλήματα της ζωής μας, επεσήμανε πως πρέπει να ανεβάσουμε τα επίπεδα ασφαλείας για όλους σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν χρήσεις γης και παρότι το Περιφερειακό γνωμοδοτεί και δεν αποφασίσει, εισηγήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση αυτών των δύο Μονάδων στις περιοχές Δουκάδες και Γαρδελάδες της Κέρκυρας.

¨Η Περιφέρεια υποστηρίζει γενικά την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά σε κάθε περίπτωση εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που επιλέγεται. Υποστηρίζουμε την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης των χρήσεων γης για να έχουμε εργαλείο άσκησης πολιτικής στην κατεύθυνση διατήρησης των φυσικών πόρων και ορθολογικής ανάπτυξης» είπε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης είπε ότι η διασπορά των δύο Μονάδων σε δύο θέσεις και με διαφορετική ισχύ, θα είναι προβληματική, ενώ συμπλήρωσε ότι η απουσία επιχειρηματικού πάρκου υποχρεώνει την ΠΙΝ να αναζητήσει μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας σε οποιαδήποτε ζητούμενη χωροθέτηση, καθώς θεωρεί ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι χαμηλής όχλησης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεόδωρος Γουλής έθεσε ερώτημα γιατί δεν παρευρίσκονται στο Περιφερειακό οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας περιβάλλοντος και ο κ. Γαλιατσάτος του απάντησε πως η Περιφέρεια δεν δίνει πολιτικές εντολές στην υπηρεσία η οποία κάνει τη δουλειά τους σύμφωνα με τα τεκμήρια που έχει.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου είπε ότι το Περιφερειακό πρέπει να παίρνει την πολιτική ευθύνη και να αποφασίζει τι θα γίνεται στον τόπο του.

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των Μονάδων εξέφρασαν φορείς της περιοχής που πήραν το λόγο και είπαν ότι η Κέρκυρα δεν έχει ανάγκη από επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια και δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα σαν χρήματα αλλά να εξετάζεται και η υγεία των κατοίκων. Επίσης συμπλήρωσαν ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η ίδρυση της Μονάδας θα καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

ermisnewa.gr

00:39:21

2016-04-11

 

>