lefkada-news

Με πληροφορίες από τραπεζικό, την έστηναν και ρήμαζαν τα σπίτια

 

Τις ενέργειες της Αστυνομίας για την εξάρθρωση της σπείρας που έχει ρημάξει Κερκυραίους επιχειρηματίες, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Αστυνομικός Δ/ντής, Γ. Αγάθος, ο Διοικητής Ασφαλείας Μ. Γιαννούλης και ο υπεύθυνος για τον Τύπο, Αστυνόμος, Γ. Κωνστάντης.

Πρόκειται για  ομάδα που δρούσε τα τελευταία χρόνια στο νησί και τα μέλη της διέπρατταν κλοπές, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα, υπό την καθοδήγηση ενός 44χρονου Αλβανού.
Αρχικά, φρόντιζαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι διέθεταν καλή οικονομική κατάσταση με συνακόλουθα επαρκή οικονομική ρευστότητα και εν συνεχεία τους έθεταν υπό παρακολούθηση με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να δράσουν ανενόχλητοι σε χρόνο που απουσίαζαν από αυτές.

Στη συνέχεια, κατά την αποχώρηση των ιδιοκτητών από τις οικίες τους, αυτοί ετίθεντο σε φυσική παρακολούθηση από μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώ άλλα μέλη της ιδίας ομάδας έμπαιναν στα σπίτια, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά κυρίως αλλά και τιμαλφή.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα, σε κάποιες από τις περιπτώσεις, κατόρθωσε και απέσπασε πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των θυμάτων από τον συλληφθέντα ημεδαπό, ηλικίας 44 ετών, τραπεζικό υπάλληλο, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα 57χρονη αλλοδαπή τους παρείχε κατάλυμα και όχημα ιδιοκτησίας της, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) άτομα, δύο ημεδαποί 50 και 44 ετών και τρεις υπήκοοι Αλβανίας 41, 44 ετών καθώς και μια 57χρονη.
Ταυτόχρονα, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα (4) άτομα, τρεις ημεδαποί 28, 31 και 43 ετών και ένας ακόμη 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας, οι οποίοι και αναζητούνται.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της ληστείας, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ` εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και άλλων αδικημάτων.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας είναι αποτέλεσμα πολύμηνων αστυνομικών ερευνών και αναζητήσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν μετά από κατάλληλη αξιοποίηση - διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση του προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) και αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.

Δεκατέσσερις και μία


Η εγκληματική δράση της ομάδας, έχει διαπιστωθεί σε δεκατέσσερις (14) διαρρήξεις και μία (1) ληστεία, μεταξύ των οποίων δύο (2) απόπειρες, ενώ ερευνάται η διάπραξη και άλλων αντίστοιχων πράξεων.
Σημειώνεται ότι τα κλοπιμαία προωθούνταν, μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένο ενεχυροδανειστήριο σε περιοχή της Αττικής.
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών καθώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με συγκεκριμένη ορολογία. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες τους οχήματα, τα οποία ήταν δηλωμένα σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν αναχωρήσει από τη Χώρα.

Η λεία

Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, αποκόμισαν πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς μέχρι στιγμής προκύπτουν χρηματικά ποσά πάνω από 700.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, διάφορα ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα, πλάκα χρυσού, έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου και πλήθος άλλων αντικειμένων αξίας.
Ειδικότερα από τις υποθέσεις ξεχωρίζουν :
- Η ληστεία σε κατοικία και η διάρρηξη επαγγελματικής στέγης, 46χρονου ημεδαπού στην πόλη της Κέρκυρας, την 24 Ιουνίου 2015 και την 5/6 Σεπτεμβρίου 2016 αντίστοιχα, κατά τις οποίες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 195.000 ευρώ, χρυσαφικά και μια φωτογραφική μηχανή αξίας 1500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει βία σε βάρος της 71χρονης μητέρας του 46χρονου, η οποία κατά τη στιγμή της διάρρηξης βρισκόταν στην κατοικία.
- Η διάρρηξη κατοικίας κατά το χρονικό διάστημα 3-6 Σεπτεμβρίου 2016, από προάστιο της πόλης της Κέρκυρας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 407.700 ευρώ, κοσμήματα και διάφορα χρηματικά ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα.
- Η διάρρηξη ιδρύματος στην πόλη της Κέρκυρας κατά την οποία αφαίρεσαν έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου.
- Η διάρρηξη της κατοικίας 50χρονου ημεδαπού, στις 25 Ιανουαρίου 2013, κατά την οποία αφαίρεσαν μια πλάκα χρυσού, 3000 ευρώ, κοσμήματα αξίας 90.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-πλήθος εργαλείων και κινητών τηλεφώνων
-βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών
- (2) αεροβόλα πιστόλια
- το χρηματικό ποσό των 12.800 ευρώ
-(4) αυτοκίνητα
- Φορτηγό, δίκυκλη μοτοσυκλέτα καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων.
Επιπλέον, διερευνάται η εμπλοκή του 44χρονου αρχηγού της ομάδας σε υπόθεση παράτυπης δημοπρασίας, που αφορούσε την εκποίηση μεγάλων ποσοτήτων κατασχεμένων αλκοολούχων ποτών.
Επίσης, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε κατορθώσει να αλλάξει στοιχεία του, παρουσιάζοντας στις Δικαστικές Αρχές πλαστό πιστοποιητικό θανάτου, από τις Αλβανικές Αρχές, προκειμένου να πετύχει την αρχειοθέτηση καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε σε βάρος του.

11:20:25

2016-11-24

>