lefkada-news

Κινητοποίηση στην Κέρκυρα μετά τη φωτογραφία με πτερύγιο καρχαρία στο Φαληράκι

Μία φωτογραφία που αναρτήθηκε από ψαροντουφεκά της Κέρκυρας στο Facebook με την υποσημείωση ότι εθεάθη καρχαρίας ανοικτά στο Φαληράκι της Κέρκυρας, κινητοποίησε τις λιμενικές αρχές και όχι μόνο για τον εντοπισμό του.

Η ανάρτηση έγινε από τον Κερκυραίο ψαροντουφεκά Γ. Κατσαρό στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα του FB για το σπορ αυτό, «Spearfishing Hellas».
Η ανάρτηση, συνοδευόμενη από τη σχετική φωτογραφία που ελήφθη με κινητό τηλέφωνο και δείχνει ένα πτερύγιο, ανέφερε: «Στα Μπάνια του Αλέκου και περιφερειακά του Φρουρίου Κέρκυρας, κυκλοφορεί μεγάλος καρχαρίας. Η φώτο είναι σημερινή. Τον είδα και εγώ μακριά μου στο Φρούριο που έκανα ψαροντούφεκο. Προσοχή στους κολυμβητές».

Κινητοποιήθηκαν Λιμενικό και αλιείς, δεν βρέθηκε τίποτα

Η κινητοποίηση ήταν άμεση με σκάφος του Λιμενικού που σάρωσε την ευρύτερη περιοχή, αλλά και ταχύπλοα ερασιτεχνών αλιέων που έσπευσαν να συνδράμουν στην έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν όντως επρόκειτο για καρχαρία ή για κάποιο άλλου είδους ζωντανό οργανισμό της θάλασσας (π.χ. δελφίνι) και αν υπήρχε ακόμα ή είχε ήδη φύγει.
Από τις έρευνες δεν προέκυψε τίποτα έως αργά το απόγευμα που σταμάτησαν.
Η Λιμενική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση συστήνοντας προσοχή σε λουόμενους και ψαροντουφεκάδες.

Η ανακοίνωση: «Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, σύμφωνα με δηλώσεις πολιτών, ενημερώνει για την πιθανή ύπαρξη σκυλόψαρου στις ακτές του νησιού και συγκεκριμένα στις ακτές Φαληράκι, Μπάνια τ' Αλέκου, Ανεμόμυλο και Μον Ρεπό».

Στο διαδίκτυο ξεκίνησε διάλογος σχετικά με το τι απεικονίζεται στη φωτογραφία, πόσο σπάνιο είναι το φαινόμενο εμφάνισης καρχαριοειδών αλλά και πόσο επικίνδυνα αν είναι τελικά για τους κολυμβητές.

Εξαιρετικά σπάνιο να επιτεθεί

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καρχαρίες που εμφανίζονται κατά καιρούς στο Ιόνιο και τις θάλασσες της Κέρκυρας, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επιτεθούν σε κολυμβητές ενώ η τελευταία γνωστή περίπτωση επίθεσης είναι αυτή της Βάντας…
Έκτοτε έχουν θεαθεί κατά καιρούς, τόσο ανοικτά της Κέρκυρας όσο και των Παξών και των Διαποντίων καρχαριοειδή, χωρίς ποτέ να απειλήσουν τον άνθρωπο.

Σε 161 χρόνια, δύο οι θάνατοι στην Κέρκυρα

Τα τελευταία 161 χρόνια στην Ελλάδα, έχουν σημειωθεί μόλις 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες. Στο ίδιο διάστημα, μόλις δύο είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων από επίθεση καρχαρία στην Κέρκυρα.

• Η Βάντα Πιέρρη έχασε τη ζωή της ανοικτά της πλαζ του Μον Ρεπό την Παρασκευή 17 Αυγούστου του μακρινού έτους 1951, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων λουόμενων…

• Το 1847 από το Gosport της Αγγλίας επιβιβάστηκε σε πλοία και απέπλευσε το 36ο τάγμα του Worcestershire, με προορισμό την Κέρκυρα. Ανάμεσα σε μια παρέα στρατιωτών του τάγματος, που κολυμπούσαν στο βόρειο τμήμα του Φρουρίου στο νησί των Φαιάκων, ήταν και ένας 19χρονος, ο οποίος δέχθηκε θανατηφόρα επίθεση από καρχαρία.

• Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένα ακόμα περιστατικό επίθεσης έχει καταγραφεί πριν από μία δεκαετία περίπου, ανοικτά των Οθωνών στα βόρεια σε κολυμβητή που βρισκόταν στην περιοχή με ταχύπλοο, χωρίς όμως σοβαρό τραυματισμό.

Λίγες οι επιθέσεις και παγκοσμίως

Το 2006 το Διεθνές Αρχείο Επιθέσεων Καρχαρία εκπόνησε έρευνα σε 96 υποτιθέμενες επιθέσεις καρχαριών, επιβεβαιώνοντας 62 από αυτές ως απρόκλητες επιθέσεις και 16 ως προκληθείσες. Παγκοσμίως σε 419 χρόνια 511 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επίθεση καρχαρία.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, λίγοι μόνο καρχαρίες είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Σε πάνω από 360 είδη, μόνο τέσσερις έχουν συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό θανατηφόρων, απρόκλητων επιθέσεων σε ανθρώπους: ο μεγάλος λευκός, ο ωκεάνιος λευκοπτέρυγος καρχαρίας, ο καρχαρίας τίγρης και ο ταυροκαρχαρίας.
Ακόμα όμως και αν τελικά ο κίνδυνος να επιτεθεί καρχαρίας που μπορεί να βρεθεί στα νερά του Ιονίου σε άνθρωπο είναι στην πραγματικότητα σχεδόν μηδενικός, ποιος δεν θα αισθανόταν δέος και φόβο στη θέα του μεγαλοπρεπούς κήτους, ακόμα και αν είναι πάνω σε σκάφος ή πλοίο;

corfupress.gr  28/1/2019 13.20

>