lefkada-news

Ξανά "μπλόκο" στα έργα της "Ολυμπίας" και της "Ιόνιας" Οδού

 Χειρόφρενο στην... ανηφόρα βάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην κυβέρνηση για το θέμα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων, όπως η "Ολυμπία" και η "Ιόνια" Οδός, προβάλλοντας διαρκώς νέες επιφυλάξεις, που οδηγούν σε συνεχείς αναβολές της συμφωνημένης χρηματοδότησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης δίνει προς το παρόν μια άνιση και αβέβαιη μάχη, καθώς η απελευθέρωση πόρων ακόμη και για το «μικρό» πακέτο των μικρομεσαίων από την ΕΤΕπ πήρε ήδη νέα αναβολή. Τοποθετείται μετά την καταβολή της δεύτερης δόσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και συνδέεται με την αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο για την καταβολή των 31 δισ. ευρώ, όπως γράφει σήμερα το "Βήμα".

Την ίδια στιγμή, η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της επανεκκίνησης των έργων στους οδικούς άξονες δεν είναι ακόμα ορατή. Αναγνωρίζοντας τις δυσχέρειες, η κυβέρνηση όρισε ως διαπραγματευτή εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη, επί χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων και αντιπρόεδρο σήμερα του ΣΕΒ. Όπως έχει γράψει το thebest.gr, ο κ. Βιδάλης θέτει ορίζοντα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με Τράπεζες, Κοινοπραξίας και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι η συνεργασία του υπουργού Οικονομικών (και πρώην υπουργού Ανάπτυξης) κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον κ. Χατζηδάκη οδήγησε στο «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την ΕΤΕπ. Το βασικό κέρδος είναι η απερίφραστη απόρριψη της «ρήτρας δραχμής» - οι πληρωμές δηλαδή θα γίνουν σε ευρώ.

Ολα τα υπόλοιπα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, παρουσιάζουν εμπλοκές. Η συμφωνία χρηματοδότησης του Ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπογράφηκε τον Μάρτιο προβλέπει τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων (ακόμη και για έξοδα κίνησης) με οικονομικούς πόρους ύψους 1,44 δισ. ως το τέλος του 2015 μέσω της μόχλευσης 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Κανονικά το 2012 πρέπει να πέσουν στην αγορά 600 εκατ. ευρώ μέσω των ελληνικών τραπεζών όμως η ΕΤΕπ προβάλλει διαδοχικές δικαιολογίες για τη μη χορήγηση της συμφωνημένης ανάσας.

Αρχικά το πρόβλημα ήταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων (PSI), στη συνέχεια η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές, τώρα η δεύτερη δόση της ανακεφαλαιοποίησης. Κατά τα άλλα, η ΕΤΕπ έχει έτοιμες τις εγκρίσεις για τη συνεργασία με ορισμένες ελληνικές τράπεζες. Αν όλα πάνε καλά, η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και τα γκισέ για τις αιτήσεις θα ανοίξουν τον Νοέμβριο.

>