lefkada-news

Δεν εισακούστηκαν οι γεωτεχνικοί για τις έρευνες για πετρέλαια

Διαμαρτυρία ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας προς το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις του επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες σε Κατάκολο και Δυτ. Πατραϊκό

Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνέχεια του συμποσίου για τους υδρογονάνθρακες που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα απέστειλε επιστολή στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με την οποία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι οι κατατεθειμένες απόψεις του για τις σοβαρές ελλείψεις των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα πλαίσια συμπληρώσεων και τροποποιήσεων των μελετών αυτών.

Μεταξύ των παρατηρήσεων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υπάρχουν αναφορές σε ελλείψεις στοιχείων καταγραφής δεδομένων που έχουν σχέση με την σεισμικότητα της περιοχής (προγενέστερα σεισμικά γεγονότα, σεισμικές επιταχύνσεις, συμπεριφορά των σχηματισμών σε εκδήλωση μεγάλου σεισμού) που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του έργου αλλά και την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση αστοχίας των σωληνώσεων. Επίσης ελλείψεις σε εξέταση της περίπτωσης ατυχήματος κατά τα στάδια άντλησης ή/και μεταφοράς, σε αναλυτικά υδραυλικά στοιχεία του κοιτάσματος και αναμενόμενες πιεζομετρίες – στάθμες, στην μελέτη των υποθαλάσσιων γεωλογικών δομών που αποτελούν τους χώρους της υπόγειας αποθήκευσης πετρελαίου σε σχέση με την συμπεριφορά τους μετά την εξόρυξη, την διάθεση των αποβλήτων των γεωτρήσεων αλλά και του γενικότερου ισοζύγιου από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μεταξύ των ενδεχόμενων απωλειών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας για την περιοχή όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Οι μελέτες αυτές ανατέθηκαν στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και παρά το γεγονός ότι επί αυτών το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έκανε παρατηρήσεις οι οποίες γνωστοποιήθηκαν στην εκπρόσωπο του  ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (κ. Πάγκου) κατά την παρουσία της στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας της 30-7-2012, αυτές δεν έχουν ληφθεί υπόψη, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα της κ. Πάγκου η οποία ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο συμπόσιο. Συγκεκριμένα η κ. Πάγκου παρουσίασε εξαντλητικό κατάλογο φορέων που απέστειλαν, όπως είπε, απόψεις στον οποίο δεν περιλαμβανόταν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας. Κατόπιν των παραπάνω το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλε εγγράφως τις απόψεις του απευθείας προς τον ανάδοχο της μελέτης (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) τον οποίο κάλεσε να λάβει έστω και τώρα υπόψη του τις παρατηρήσεις τονίζοντας πως θα είναι παρόν σε όλη την εξέλιξη του θέματος των Σ.Μ.Π.Ε. αφού αφορούν ένα σοβαρότατο για την περιοχή μας ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση η όλη διαδικασία θα έχει προκαλέσει κατ’ ουσίαν την φίμωση των Ελλήνων γεωτεχνικών και ειδικά των γεωλόγων η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή. 

2012-10-23

agriniopress.gr


 

>