lefkada-news

Κοπελούζος, Λάτσης, Ιντρακάτ και άλλοι κολοσσοί στον "πόλεμο" των σκουπιδιών

Σημείο αναφοράς για την πορεία των κατασκευαστικών ομίλων το 2013 αναμένεται να αποτελέσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί για την κατασκευή και διαχείριση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Αρχής γενομένης από τον διαγωνισμό της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στο πιο προχωρημένο στάδιο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ, αναμένεται να διαγκωνιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς, προκειμένου να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας της νέας αυτής αγοράς.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να αναδειχθεί ο πρώτος ανάδοχος για το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, για το οποίο οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, υπέβαλαν πριν από λίγες μέρες δεσμευτικές προσφορές. Αντίστοιχες επενδύσεις δρομολογούνται επίσης σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες και Αττική (4 μονάδες), που αποτελεί και το «φιλέτο» των σχετικών έργων. Μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την "Καθημερινή", προσδοκάται η ολοκλήρωση όλων των διαγωνισμών και η συμβασιοποίηση των έργων, που αναμένεται να προσθέσουν σημαντικό «λίπος» στους αναδόχους.

Οπως τονίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, τα έργα αυτά αναμένονταν εδώ και αρκετά χρόνια και αν δεν είχαν σημειωθεί τόσες καθυστερήσεις, σήμερα, παρά την τεράστια κρίση των κατασκευών, οι εταιρείες θα βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο λόγος είναι το γεγονός ότι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων προσφέρουν σαφώς υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας απ’ ό,τι π.χ. τα δημόσια έργα, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Επιπλέον, παρέχουν στους αναδόχους σταθερή ροή εσόδων και κερδών σε ετήσια βάση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα έργα παραχώρησης (π.χ. Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Αττική Οδός), αλλά και με τη δραστηριοποίηση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά).

Ετσι εξηγείται και το μεγάλο ενδιαφέρον των εταιρειών για τη νέα αυτή αγορά, όπου εκτός από τους τρεις μεγάλους των κατασκευών, θα υπάρξει ενδιαφέρον και από εταιρείες όπως η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Intrakat, αλλά και από τον όμιλο Κοπελούζου. Κάποιες εταιρείες βέβαια θα κινηθούν περισσότερο για το τεχνικό/κατασκευαστικό κομμάτι των επενδύσεων και λιγότερο για το σκέλος της διαχείρισης.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει συστήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη θυγατρική Hλέκτωρ, εξαγοράζοντας στο μεσοδιάστημα τη γερμανική εταιρεία Herhof, η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ στις αρχές του 2010 αποκτήθηκε η επίσης γερμανική Loock Biogassyteme, που έχει αναπτύξει σειρά μονάδων διαχείρισης στη Γερμανία. Αντίστοιχα, η Intrakat έχει συστήσει κοινοπραξία με τον γαλλικό όμιλο της Suez Environment, από τους κορυφαίους στον κλάδο της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων. Ο όμιλος Κοπελούζου δραστηριοποιείται μέσω της Novaera Hellas, έχοντας επίσης συνάψει συμφωνίες με εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα δραστηριοποιηθεί μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει σημαντική παρουσία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ και η Lamda Development έχει ιδρύσει τη θυγατρική Lamda Waste Management, με επίκεντρο της δραστηριότητάς της την κατηγορία των λεγόμενων βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τροφές.

2013-01-03

thebest.gr

>