Τι «θα βγάλουμε» με τις γεωτρήσεις
«Η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια θα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερα έσοδα απ` ότι τα έσοδα από το ΕΣΠΑ». Αυτή είναι η εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων Νήσων. Ωστόσο σημαντικά οφέλη είνια δυνατό να προκύψουν από επεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Πρόκειται για δύο ζητήματα που τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κοινού, στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε στην Πάτρα (ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο). Για την ενέργεια συζήτησαν οι: Ιω. Μανιάτης (πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος - σ.σ. το συνέδριο και το ρεπορτάζ του έφεραν γούρι, καθώς από χθες αργά το βράδυ έγινε και πάλι εν ενεργεία), Νίκη Φούντα (βουλευτής Αιτωλοκαρνανίας ΔΗΜΑΡ), Β. Ράλλης (οικονομολόγος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), Π. Γρουμπός (καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών), Γ. Πίντζος (διευθυντής Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου), Π. Παπαναστασίου (πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΑΟΖ Κύπρου) και Μ. Κορνάρος (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών).
ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα έσοδα που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την εκμετάλλευση του πετρελαίου θα είναι το 5% επί των δημοσίων εσόδων. Δηλαδή, σε βάθος τριάντα ετών -κι εφόσον συνεχίσει να ισχύει ο σχετικός νόμος- οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων θα έχουν όφελος 2 δισ. ευρώ, αν υπολογίσουμε ότι το βαρέλι θα κοστίζει όσο σήμερα, δηλαδή 100 δολάρια. Αν η χρέωση φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι, όπως υπολογίζεται με βάση μελέτες ότι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια, τότε τα έσοδα αυτά θα εκτοξευθούν και το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι τεράστιο.
ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στην απασχόληση, όπως επίσης στην απορρόφηση εργατικού δυναμικού. Οπως αναφέρθηκε, σε μια μόνο γεώτρηση υπολογίζεται ότι απασχολούνται 200 - 300 άτομα, ενώ είναι δυνατό να προκύψουν έως και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Ο Γ. Μανιάτης μετέφερε ότι σε κάθε γεώτρηση θα χρειαστούν 300 εργαζόμενοι και θα προκύψουν άλλες 900 έμμεσες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η εισαγωγή εξειδικευμένου προσωπικού αν και οι τοπικοί παράγοντες θέτουν το θέμα της εντοπιότητας. Να απορροφηθεί, δηλαδή, εργατικό δυναμικό κυρίως από την περιοχή, κάτι που δεν προβλέπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι νέοι επιστήμονες να αποκτήσουν τεχνογνωσία από το εγχείρημα, ώστε σε βάθος χρόνου να μην χρειάζεται εισαγωγή εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, από το τΕΕ Δυτικής Ελλάδος έχει προταθεί να αναπτυχθεί Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΗΣΑΜΕ
Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η εισήγηση του καθηγητή Π. Παπαναστασίου, που σαν μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΑΟΖ Κύπρου έχει εμπειρία στο ζήτημα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων, αποσαφήνισε ότι
η καθυστερημένη επιχείρηση εξόρυξης από το ελληνοκυπριακό υπέδαφος, αποδίδεται στην τεχνολογία (άρα όχι σε σκοπιμότητες, όπως η συνωμοσιολογία διατείνεται), η οποία μέχρι και πρότινος δεν επέτρεπε την έρευνα και την εξόρυξη σε πολύ μεγάλα βάθη, τα οποία παρατηρούνται στην συγκεκριμένη περιοχή.
2013-06-25
pelop.gr