lefkada-news

Τα πετρέλαια σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιόνιο επίσημα στο «μάτι» των εταιρειών

Ημερομηνία «κλειδί» σε ότι αφορά στο κεφάλαιο υδρονάνθρακες στον πατραϊκό και το Κατάκολο, θεωρείται η αυριανή 1η Ιουλίου καθώς θα παρουσιαστούν από την κυβέρνηση στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS, στο Ιόνιο και τα νότια της Κρήτης, για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι περιοχές που θα αναδειχθούν από την συγκεκριμένη έρευνα, αναμένεται να χαραχτούν σε 21 θαλάσσια οικόπεδα και μέσα στο καλοκαίρι θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόσκληση ενδιαφέροντος για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες για να υποβάλουν αίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mega, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι ήδη ξένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση θαλάσιων οικοπέδων.

«Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και μπορώ να πως ότι και μία από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, η Total, με ρωτούσε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές, όπου θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Σόλων Κασίνης.

Σειρά συσκέψεων

Στο υπουργείο Εξωτερικών έγιναν, άλλωστε, αλλεπάλληλες συσκέψεις για την ενεργειακή στρατηγική, κυρίως διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με την Αλβανία, την Ιταλία και τη Λιβύη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα στη διαδικασία χάραξης των οικοπέδων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας πήρε την έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε οι σχετικοί χάρτες που θα εκδοθούν, να είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση του ΟΗΕ, σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζεται κατηγορηματικός, ως προς το ότι οι εθνικές προσπάθειες που γίνονται έχουν βάση, πως υπάρχουν απτά αποτελέσματα, αλλά και ότι ο ενεργειακός πλούτος θα μπορέσει να αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον στρατηγικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.

Έντονη αντίδραση απο τον καθηγητή γεωλογίας του πανεπιστημίου πατρών Αβρααμ Ζελληλίδη ως προς την μεθοδολογία και την διαδικασία

patrastimes.gr

2014-07-01

>