lefkada-news

Ξερόλακκα, βοθρολύματα, λυματολάσπη: ώρα ευθύνης για όλους στη Δυτική Ελλάδα

Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πολίτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η φωτιά στην Ξερόλακκα και τα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αέρια που εκλύονται, επαναφέρουν μετ` επιτάσεως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχτεί η Πάτρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Κοντά στη διαχείριση των απορριμμάτων τίθεται με επείγοντα χαρακτήρα και το ζήτημα της διαχείρισης των βοθρολυμάτων και της λυματολάσπης.

Η ώρα που συνεχώς αναβάλλαμε επί χρόνια, για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των στερεών και υγρών αποβλήτων, είναι προφανές ότι είναι τώρα. Τυχόν αναβολή του θέματος, απλά διογκώνει το πρόβλημα και λίαν συντόμως θα το καταστήσει εκρηκτικό και μη ελεγχόμενο.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της "Μια πόλη που δεν θέλει να διολισθήσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα οφείλει να χωροθετεί αποφασιστικά τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων της, στερεών και υγρών χωρίς επανάπαυση σε προσωρινές λύσεις".

Τι σημαίνει και ποιους αφορά η παρότρυνση για "αποφασιστικές λύσεις";

Σημαίνει ότι εδώ και τώρα πρέπει να βρεθούν οι χώροι που θα κατασκευαστούν νέες σύγχρονες μονάδες για τη διαχείριση των αστικών και υγρών αποβλήτων, με τρόπο που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Και ποιούς αφορά;

Μας αφορά όλους. Πρωτίστως, τους Φορείς άσκησης εξουσίας και λήψης των αποφάσεων (Δήμους, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) και ακολούθως όλους τους πολίτες. "Η υποχώρηση σε τοπικιστικές αντιδράσεις δεν αποτελεί επιλογή" επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ και έχει απόλυτα δίκιο.

Γιατί, τι συμβαίνει μέχρι σήμερα;

Συμβαίνει το εξής: ενώ όλοι συυμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούν χώροι για να φτιαχτούν εργοστάσια, όταν εντοπίζονται αυτοί οι χώροι, οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων, ξεσηκώνονται και αποκλείουν δρόμους και χωράφια, για να μην φτιαχτούν οι μονάδες.

Όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, ενώ συμφωνούν στην ανάγκη κατασκευής αυτών των μονάδων, όταν έρχεται η ώρα της χωροθέτησης, διαφωνούν με τον σχεδιασμό που προτείνει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, προσβλέποντας σε πολιτικά οφέλη από τους κατοίκους των περιοχών που αντιδρούν.

Και με αυτή την τακτική, τα εργοστάσια δεν γίνονται και το πρόβλημα διογκώνεται.

Αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει, εδώ και τώρα.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να συνεργαστούν στενά και να συμφωνήσουν τάχιστα για το που θα πάνε τα σκουπίδια, αλλά και τα βοθρολύματα και η λυματολάσπη όλης της περιοχής.

Η ΔΕΥΑΠ έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα δουλειά για τα βοθρολύματα και τη λυματολάσπη. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να πέσει στο τραπέζι και να αποτελέσει τον άξονα για τη λύση του συνολικού προβλήματος που απασχολεί τη Δυτική Ελλάδα.

Οι Δήμοι που διαθέτουν λειτουργούντες ΧΥΤΑ πρέπει να δεχθούν προσωρινά τα σκουπίδια της Πάτρας και της Αιγιάλειας (που κι αυτή αιμμοραγεί οικονομικά και περιβαλλοντικά από το πρόβλημα) και όλοι μαζί να συμφωνήσουν για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας.

Με απλά λόγια απαιτείται ένας νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα δρομολογεί λύσεις και για τα στερεά και για τα υγρά απόβλητα. Λύσεις ολοκληρωμένες και βιώσιμες. Λύσεις οικονομικές, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται και το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση.

Απαιτείται ένας νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, μακριά από τοπικιστικές εξάρσεις και παράλογες αξιώσεις. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε νομός να έχει ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν το επιτρέπουν η δύσκολη οικονομική κατάσταση της ποεριόδου που διανύουμε, δεν το δικαιολογεί η κοινή λογική. Η άποψη που θέλει "ένα εργοστάσιο απορριμμάτων σε κάθε νομό", οδηγεί στη κατασκευή 159 εργοστασίων σε όλη τη χώρα (53 για τη διαχείριση των απορριμμάτων, 53 για τα βοθρολύματα και 53 για τη λυματολάσπη). Οι μοναδικοί ωφελημένοι από αυτή τη λογική είναι οι εργολάβοι και ξέρουμε όλοι για ποιους πρόκειται.

Είναι πλέον η ώρα για γενναίες αποφάσεις, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και με μεθόδους τέτοιες που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα οδηγούν σε άμεσες λύσεις.

Είναι ή ώρα που όπως η Πάτρα και το Αίγιο ζητούν από άλλους Δήμους να δεχθούν τα σκουπίδια της, οι ίδιοι πρέπει να δεχθούν τα βοθρολύματα και τη λυματολάσπη άλλων Δήμων, στις εγκαταστάσεις που ήδη έχουν (Αίγιο) ή κατασκευάζουν (Πάτρα).

Είναι η ώρα που τα έργα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα και να μην συνθλιβούν στις συμπληγάδες των τοπικιστικών αντιδράσεων. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει όλοι να δείξουν ωριμότητα και υπευθυνότητα. Δεν νοείται, επί παραδείγματι, Δημοτική Παράταξη που μόνον θα αρνείται χώρους και δεν θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Γιατί, αυτό το καλαμπούρι του λαϊκισμού πρέπει να τελειώνει. Το θέμα είναι κρίσιμο και ουδείς δικαιούται να απέχει, να μην παίρνει θέση, να γλιστράει κάνοντας αντιπολίτευση μόνον και μόνον για κάποιες ψήφους. Και εμείς, οι απλοί πολίτες, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μονάδες αυτές, για να γίνουν, θα βρίσκονται κοντά στις περιουσίες κάποιων. Όσο αντιδρούμε στη χωροθέτηση, απλά δεν θα γίνουν. Και τότε είναι σίγουρο ότι τα σκουπίδια θα μας πνίξουν και θα απειλήσουν σοβαρά την υγεία μας. Άρα ας εγκαταλείψουμε την άγονη τακτική των αντιδράσεων στην χωροθέτηση και ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις προδιαγραφές των έργων, ώστε να κατασκευαστούν μονάδες τεχνικά άρτιες, που δεν θα προκαλούν κανένα πρόβλημα.

 2011-08-04

thebest.gr

>