lefkada-news

Το Ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης-Ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας

Το Σωματείο Διάζωμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη ΛΓ` Εφορεία Αρχαιοτήτων συνέταξαν έναν χορηγικό φάκελο για το Ρωμαϊκό Θέατρο της Νικόπολης, στον οποίο περιγράφεται αναλυτικά το μνημείο, η σημερινή κατάστασή του αλλά και οι μελέτες και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα προκειμένου το Ρωμαϊκό Θέατρο να διασωθεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Ακολουθεί η παρουσίαση του Χορηγικού Φακέλου, που συνέταξε ο αρχιτέκτων μηχανικός Θεμιστοκλής Μπιλής:

Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας τόσο λόγω της μεγάλης του κλίμακας όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτό σχετίζεται με το ευρύτερο μνημειακό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η πρόσφατη εργασία αποκάλυψης μεγάλων τμημάτων των επιχωσμένων δομικών στοιχείων της κατασκευής από τη μία κάνει φανερό το μεγαλείο του αρχιτεκτονήματος και από την άλλη παρουσιάζει, συνεχώς, νέα δεδομένα για την βαθύτερη εκτίμηση της κατάστασης και νέα στοιχεία για την αξιολόγηση και την ιεράρχηση των απαιτούμενων επεμβάσεων.

Είναι σαφές ότι το μεγάλο αυτό μνημείο αποτελείται από σημαντικές και ξεχωριστές μνημειακές ενότητες που έχουν διαφορετική λειτουργία και διαφορετική φύση προβλημάτων άρα απαιτούν κατά περίπτωση διαφορετικούς τρόπους δράσεων οι οποίες όμως πρέπει να υπακούουν σε ένα κοινό πλαίσιο ενός βασικού οράματος για το μέλλον του μνημείου.

Περιγραφή μνημείου


Η ανέγερση του θεάτρου αποτελεί τμήμα του κατασκευαστικού προγράμματος του Οκταβιανού (αρχές του 1ου αι. μ.Χ.) και συνδέεται με την αναβίωση των «Ακτίων», αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμή του Απόλλωνα.

Το θέατρο στο πέρασμα του χρόνου έγινε ακόμα πιο πολυτελές από το αρχικό με λιθόκτιστα εδώλια, υψηλότερη σκηνή και περιμετρική στοά. Το θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, είχε τη δυνατότητα φιλοξενίας 15.000 θεατών.

Το μνημείο δεσπόζει στις νότιες υπώρειες της λοφοσειράς του Μιχαλιτσίου και προσφέρει μοναδική θέα προς το τοπίο του Αμβρακικού κόλπου.

Το θέατρο τοποθετήθηκε εν μέρει στο πρανές ενός φυσικού εξάρματος και εν μέρει σε υποδομές, σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα. Οι κτιστές υποδομές αναπτύσσονται ως τρεις διαδοχικές, θολωτές, τεταρτοκυκλικής μορφής στοές σταδιακά αυξανόμενου ύψους. Η ορχήστρα, όπως και το κοίλο, είχε σύμφωνα με τις αρχές σχεδιασμού των ρωμαϊκών θεάτρων σχήμα κανονικού ημικυκλίου. Η σκηνή στην τελική της μορφή διέθετε τρεις αψιδωτές εισόδους στην πρόσοψη και λίθινες επενδύσεις.

Ο περιμετρικός αναλημματικός τοίχος ο οποίος υποστηρίζεται ακτινωτά κατά διαστήματα με αντηρίδες φέρει τον τοίχο μιας στοάς που στέγαζε τον περιμετρικό διάδρομο (porticus in summa cavea). Ο τοίχος διαμορφώνεται με τοξωτές κόγχες και παράθυρα. Τρεις είσοδοι προς το κοίλο, με καμαροσκεπείς διαδρόμους (vomitoria) είναι τοποθετημένες συμμετρικά στα άκρα και στο μέσο. Προεξέχοντες λίθοι στην εξωτερική όψη του τοίχου φέρουν οπές για τη τοποθέτηση ισχυρών ξύλινων στύλων του γνωστού ρωμαϊκού συστήματος σκίασης με τέντα (velarium).

Στο μνημείο διενεργούνται προκαταρκτικές εργασίες μέσω της προγραμματικής Σύμβασης: «Προκαταρκτικές και αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης» μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση διέθεσε 100.000,00 ευρώ για την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και τη φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου. Φορέας υλοποίησης του έργου ορίστηκε η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δια της Επιστημονικής Επιτροπής Προστασίας και Ανάδειξης Μνημείων Νικόπολης. Ήδη οι καθαρισμοί που πραγματοποιήθηκαν στο επιθέατρο έφεραν στο φως σημαντικά κατασκευαστικά στοιχεία των υποδομών του συγκροτήματος. Από δοκιμαστική τομή στο χώρο της σκηνής προέκυψαν στοιχεία για τη διαμόρφωση του προσκηνίου, του σκηνικού οικοδομήματος και του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας του θεάτρου (πηγή http://www.diazoma.gr/gr/Page_60-36.asp).

Διαβάστε τη συνέχεια  του άρθρου στο atpreveza.gr

2014-12-02

>