lefkada-news

Βόρεια Ελλάδα: Φουντώνουν οι αντιδράσεις για σχέδιο «Αθηνά»

Φουντώνουν οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα για τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο Αθηνά. Απεργία πείνας ξεκινούν από σήμερα σπουδαστές του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, Υπό κατάληψη τελούν το ΤΕΙ Καβάλας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Κλειστό θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Απεργία πείνας στα Μουδανιά

Σε απεργία πείνας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν από σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης έξω από το παράρτημα των Μουδανιών αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» και στη μεταφορά τους στο Μεσολόγγι. «Δεν τους ενδιαφέρει αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Καταστρέφουν την εκπαίδευσή μας, δολοφονούν το αύριό μας, καταπατούν τα όνειρά μας. Ζητάμε να ενταχτούμε στη ρύθμιση με τη μεταβατική περίοδο και να τελειώσουμε τις σπουδές μας στον τόπο μας», ανέφερε ο φοιτητής Κωνσταντίνος Κουτλάγκας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΑΤΕΙ-Θ που πραγματοποιήθηκε χτες στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

«Θα προχωρήσουμε σε απεργία πείνας έξω από τη σχολή στα Μουδανιά μήπως ιδρώσει το αυτί τους και ακουστεί η φωνή μας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Κουτλάγκας.

Κλείνει από σήμερα το Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας

Την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ μέχρι και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου αποφάσισε η γενική συνέλευση του Τμήματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απορρόφησή του από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών.

Τα μέλη της γενικής συνέλευσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στην αρχική πρόταση του υπουργείου Παιδείας και εξακολουθούν να υφίστανται τα θεσμικά, ακαδημαϊκά και διοικητικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συγχώνευση του Τμήματος και στην υποβάθμισή του σε «κατεύθυνση», καθώς και στη συνολική μείωση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών-τριών. Τα μέλη της γενικής συνέλευσης θα συνεδριάσουν και πάλι τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΤΕΙ Καβάλας

Υπό κατάληψη τελεί από προχθες το βράδυ το ΤΕΙ Καβάλας, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του, μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, ενώ σήμερα το απόγευμα έχει ληφθεί απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι φοιτητές αντιδρούν στην απόφαση κατάργησης του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής, το οποίο θα ενταχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολογίας, σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά" του υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για την απορρόφηση του τμήματος Διαχείριση Πληροφοριών από την Διοίκηση Επιχειρήσεων.

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει το αναθεωρημένο σχέδιο «Αθηνά» και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές. Την  Τετάρτη, μέλη της κοινότητας του ιδρύματος πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο Κοζάνης και εν συνεχεία κινήθηκαν με πούλμαν προς τα διόδια Πολυμύλου, τα οποία έκλεισαν για λίγη ώρα συμβολικά. «Η δεύτερη πρόταση του υπουργείου είναι ακόμη πιο σκληρή από την πρώτη. Πλέον στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μένουν εννέα από τα 18 Τμήματα, καθώς τα περισσότερα συγχωνεύονται μεταξύ τους», δήλωσε στο «agelioforos.gr» o πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης.

2013-03-08

agelioforos.gr

>