lefkada-news

Η «καρδιά» του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

- Τα εγκαίνια της 30ής «Philoxenia» θα πραγματοποιηθούν σήμερα, παρουσία της Ολγας Κεφαλογιάννη

Με στόχο να καθιερωθεί ως μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στα Βαλκάνια, η 30ή Διεθνής Εκθεση Τουρισμού «Philoxenia» ανοίγει τις πύλες της αύριο, προσελκύοντας Ελληνες και ξένους εκθέτες, καθώς και επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες.

Αέρα διεθνοποίησης στοχεύουν να δώσουν στην έκθεση τουρισμού «Philoxenia» -παράλληλα με την έκθεση ξενοδοχειακού εξοπλισμού «Hotelia»- τα στελέχη της ΔΕΘ - Helexpo, καθιερώνοντάς την ως μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Ο τουρισμός είναι το δυνατό μας ``χαρτί`` στο δρόμο της εξόδου από τα οικονομικά αδιέξοδα», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τάσος Τζήκας, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε χωρίς την παρουσία εκπροσώπων τουριστικών φορέων της πόλης. Οπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, «η Philoxenia είναι το σημαντικότερο γεγονός για την τουριστική μας βιομηχανία και στόχος της είναι να αναδείξει ό,τι πιο σύγχρονο έχει ο ελληνικός τουρισμός». Παράλληλα, η 30ή Philoxenia θα φιλοξενήσει σημαντικούς ξένους εμπορικούς επισκέπτες από χώρες - στόχους, δημιουργώντας το πεδίο για επαγγελματικές συνεργασίες και συμφωνίες.

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη ημέρα», τόσο για τη Philoxenia όσο και για τις υπόλοιπες κλαδικές εκθέσεις, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι οι εκθέσεις να γίνουν πραγματικά διεθνείς, «η πλειοψηφία του κόσμου που θα συμμετέχει και θα έρχεται σε αυτές τις εκθέσεις να είναι από τη διεθνή αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo.

Το τουριστικό δίπτυχο

Από τη μια η 30ή «Philoxenia», η οποία επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια με την προσέλκυση πάνω από 20% επιλεγμένων ξένων εμπορικών επισκεπτών, και από την άλλη η εξέλιξη της «Hotelia», η οποία θα αναπτύσσεται σε 1.500 τ.μ. -έναντι 200 τ.μ. που ήταν πέρυσι-, δείχνουν τη φιλοδοξία της ΔΕΘ - Helexpo στο τουριστικό αυτό «δίπτυχο» να εκπροσωπείται η περιφερειακή διεθνής τουριστική αγορά.

«Εχουμε έναν προσανατολισμό με δυο πτυχές: πρώτον, να έχει τη δυνατότητα ο ξένος εμπορικός επισκέπτης να ``αγοράσει`` Ελλάδα και, δεύτερον, να αποτελεί τουριστικό σημείο συνάντησης όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers), πάνω από 100 θα βρεθούν στη φετινή διοργάνωση, οι οποίοι θα προέρχονται από Βουλγαρία, Καναδά, Κόστα Ρίκα, Ινδία, Σερβία, Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νότια Αφρική, Τουρκία, ΗΠΑ, Ρωσία κ.α. Εκτιμάται δε ότι θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 1.000 προγραμματισμένα ραντεβού με τους εκθέτες.

Συνολικά, οι εκθέτες της «Philoxenia» και της «Hotelia» φτάνουν τους 200, έναντι 152 πέρυσι, στη δε «Philoxenia» θα υπάρχουν συμμετοχές από μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αίγυπτο, Αυστρία, Μολδαβία, Τυνησία και Ινδονησία.

Σημαντική είναι και η εκθεσιακή επανεμφάνιση της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κρήτης, ύστερα από αρκετά χρόνια.

Η καινοτομία της «Hotelia»

Στην προσπάθεια του συνολικού επανασχεδιασμού της «Philoxenia», καθώς και στη δυναμική στο κομμάτι της «Hotelia» και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ - Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής. «Η Hotelia πέρυσι ξεκίνησε σε μηδενική βάση, ενώ φέτος φαίνεται η δυναμική του κλάδου του εξοπλισμού», είπε ο κ. Τσαξιρλής.

Να σημειωθεί ότι η φετινή Hotelia θα παρουσιάσει μια δημιουργική καινοτομία στο Περίπτερο 12. Πρόκειται για το πρωτότυπο χωριό D - Point Hotel Village, όπου θα εκτίθενται προϊόντα επίπλου και διακόσμησης, καθώς και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Η Θεσσαλονίκη ως προορισμός

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων, ξεχωρίζει το συνέδριο «Destination Thessaloniki»», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα, με στόχο να αναδείξει τις υποδομές και τις προοπτικές της πόλης ως προορισμού για διεθνείς διοργανώσεις.

«Η Θεσσαλονίκη έχει τουρισμό. Τουρίστες έρχονται, οι υποδομές έχουν φτάσει στα όριά τους και εμείς ως δήμος συνεργαζόμαστε με όποιον μπορούμε για να λύσουμε τέτοιου είδους προβλήματα», είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί η ταύτιση ιδεών, αντίληψης και συνεργασίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ - Helexpo.

Τα εγκαίνια της 30ής Philoxenia θα πραγματοποιηθούν σήμερα , στις 8 το βράδυ, με την παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Ολγας Κεφαλογιάννη. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά, από τότε που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Τουρισμού, που η κ. Κεφαλογιάννη θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της «Philoxenia».

Το ωράριο λειτουργίας των δύο εκθέσεων είναι: Πέμπτη και Παρασκευή 11:00-20:00 μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, Σάββατο 11:00-20:00 και Κυριακή 11:00-18:00 για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό.

agelioforos.gr

2014-11-13

>