Το ΑΠΘ ψάχνει... χρήματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Πρόγραμμα ανάπτυξης ιδίων πόρων εφαρμόζει το ΑΠΘ σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να επιβιώσει, μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50%.
Μέσα από τις υπηρεσίες κέιτερινγκ που παρέχει η Φοιτητική Λέσχη στις επιστημονικές εκδηλώσεις, την ίδρυση του εκδοτικού οίκου, το νέο σύστημα διαχείρισης των κυλικείων, τα φωτοβολταϊκά και άλλες δράσεις επιχειρείται η άρση του οικονομικού αδιεξόδου. Μάλιστα, εάν το Αριστοτέλειο ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», εκτιμάται ότι θα φτάνουν στο ταμείο του ιδρύματος περί τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας.
Αγώνας δρόμου
Με τις συνέπειες της κρίσης και το «ψαλίδισμα» της κρατικής επιχορήγησης βρίσκεται αντιμέτωπη η διοίκηση του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποφευχθεί το «λουκέτο» σε βασικές δομές και λειτουργίες του ιδρύματος. Η προσπάθεια προσαρμογής στις νέες δύσκολες συνθήκες οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, ενώ το πρόγραμμα δραστικού περιορισμού των δαπανών έχει αποδώσει καρπούς, αφού έχει επιτευχθεί, μέχρι στιγμής, εξοικονόμηση 25%. Ηδη, το ΑΠΘ έχει προωθήσει νέα και αποδοτικότερα προγράμματα καθημερινής λειτουργίας, που αφορούν το σύστημα διαχείρισης αιθουσών, φύλαξης και καθαριότητας της πανεπιστημιούπολης.
«Η μείωση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου υπερβαίνει το 50% και εξακολουθούμε να διδάσκουμε στους ίδιους φοιτητές, τα ίδια μαθήματα με το ίδιο προσωπικό. Δεν απολύσαμε ούτε έναν εργολαβικό εργαζόμενο. Δηλαδή, το πανεπιστήμιο συνεχίζει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε, με λιγότερα από τα μισά χρήματα», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, και πρόσθεσε: «Ψάχνουμε και βρίσκουμε τρόπους αξιοποίησης των εσόδων μας και της περιουσίας μας, ώστε να καλύψουμε το κενό».
Από τα κυλικεία ώς τη Λέσχη
Το πρόγραμμα ανάπτυξης ιδίων πόρων έχει οικονομικά οφέλη, ενώ δημιουργούνται και θέσεις εργασίας για φοιτητές του ιδρύματος που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη. Οι σχετικές δράσεις έχουν ως εξής:
* ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ κατάστημα χαρτικών, ηλεκτρονικών και αναλώσιμων εντός της πανεπιστημιούπολης, με την επωνυμία «Λογότυπος ΑΠΘ».
* ΙΔΡΥΘΗΚΕ ο εκδοτικός οίκος και στο πρόγραμμά του συμπεριλαμβάνονται το πανεπιστημιακό σύγγραμμα και το επιστημονικό βιβλίο.
* ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ νέο σύστημα διαχείρισης των κυλικείων. Η ευθύνη για τη λειτουργία τους ανήκει στο Αριστοτέλειο.
* Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ Λέσχη παρέχει υπηρεσίες κέιτερινγκ εντός της πανεπιστημιούπολης στις επιστημονικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, οργανώνονται γεύματα αγάπης για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί ότι η Φοιτητική Λέσχη, όπου σιτίζονται καθημερινά πάνω από 5.000 φοιτητές, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Φέτος το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να την ενισχύσει με 1,5 εκατ. ευρώ για να κρατηθεί ανοιχτή. Ωστόσο, το μέλλον της θεωρείται αβέβαιο, καθώς μπορεί να υπάρξει και νέα μείωση της ροής κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας. «Θα αναγκαστούμε είτε να κάνουμε έκπτωση στη λειτουργία της Λέσχης είτε να τη χρηματοδοτήσει πάλι το πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Μυλόπουλος, εξηγώντας πως το Αριστοτέλειο θα προσπαθήσει και πάλι να τη στηρίξει.
Οικολογικό πανεπιστήμιο
Με αιχμή το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων του ΑΠΘ, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του οικολογικού πανεπιστημίου ελαττώνουν σημαντικά τα έξοδα. Ενδεχόμενη ένταξη του πανεπιστημίου στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» δημιουργεί νέες προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, μέσω της παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Το ΑΠΘ πρότεινε την ένταξη 5.000 στρεμμάτων γεωργικών εκτάσεων του ιδρύματος, χαμηλής αξίας και παραγωγικότητας. «Εάν εγκριθεί το πρόγραμμα ``ΗΛΙΟΣ``, θα φέρει στο πανεπιστήμιο 10 εκατ. ευρώ το χρόνο», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος, προσθέτοντας πως προωθείται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων.
Την ίδια στιγμή, ανοιχτή «πληγή» παραμένει η έλλειψη κτιριακών υποδομών σε ορισμένες σχολές. Φοιτητές της Παιδαγωγικής φιλοξενούνται συχνά σε αμφιθέατρα άλλων σχολών, καθώς δεν επαρκούν οι υπάρχουσες αίθουσες στον Πύργο. «Εντεκα μαθήματα γίνονται εκτός Παιδαγωγικής», σχολίασε η κοσμητόρισσα της σχολής, Δήμητρα Κογκίδου, η οποία διεκδικεί εδώ και χρόνια την επέκταση των εγκαταστάσεων.
2012-03-13
agelioforos.gr