lefkada-news

ΑΠΘ: 102 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με ξένα Πανεπιστήμια

Της ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Περισσότερες από 100 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια έχει συνάψει το ΑΠΘ, ενώ σχεδιάζεται η ίδρυση του Ινστιτούτου «Κομφούκιος», εντός του Αριστοτελείου, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από διεθνείς δράσεις και τις νέες διεπιστημονικές δραστηριότητες παρουσίασαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Αριστοτελείου, Ιάκωβος Γκανούλης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Notre Dame της Αυστραλίας, Αναστάσιος Τάμης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πολιτικών και Νομικών Επιστημών, στην Κίνα, Γιουν Λι και η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, Ελένη Κωτσάκη.

«Τα χρήματα που φέρνουν οι ερευνητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι διπλάσια από αυτά που δίνει το κράτος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μυλόπουλος εξηγώντας ότι ο κύκλος εργασιών της Επιτροπής Ερευνών προσεγγίζει τα 47 εκατ. ευρώ. «Η έρευνα κινείται με τα κονδύλια που φέρνουν οι ερευνητές», πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ιδρύματος.

Κάθε χρόνο περίπου 600 φοιτητές του Αριστοτελείου παίρνουν το... δρόμο για διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενώ 500 ξένοι φοιτητές έρχονται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας και ανταλλαγών. 

«Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να κάνουμε ένα καλό δίκτυο με την Κίνα», είπε ο κ. Γκανούλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την ίδρυση του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κίνα για την δημιουργία του Ινστιτούτου, που θα αποβλέπει στην ανάδειξη του κινεζικού πολιτισμού και την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας. Αυτή τη στιγμή, το ΑΠΘ αριθμεί 102 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια από τον Καναδά και το Μεξικό μέχρι την Αυστραλία και τη Μαλαισία. Στο πλαίσιο αυτό, 414 Έλληνες πανεπιστημιακοί έχουν μεταβεί σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και 427 αλλοδαποί διδάσκοντες έχουν επισκεφθεί το Αριστοτέλειο από το 2004 έως το 2011. Μάλιστα, την τελευταία πενταετία ο απολογισμός της κινητικότητας και της συνεργασίας έχει ως εξής: 173 διαλέξεις, 160 έρευνες σε εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο, 23 σεμινάρια, 61 δημοσιεύσεις και 12 συνέδρια. 

Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο Συμπόσιο για τις Διεθνείς Σχέσεις του ΑΠΘ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών (πίσω από τη Φοιτητική Λέσχη) του Αριστοτελείου.

2012-03-29

agelioforos.gr

>