lefkada-news

Το λαθρεμπόριο ανθεί στο Ιόνιο

Πάνω από 2.000 κούτες με λαθραία τσιγάρα εντόπισαν οι άνδρες του Λιμενικού πάνω σε σκάφος τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου και μετά από πολύωρη καταδίωξη το πλοίο ακινητοποιήθηκε και ο καπετάνιος μαζί με το πλήρωμα, ουκρανικής καταγωγής, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Το κατασχεμένο πλοίο με το όνομα «CHANG CHUN» και σημαία του Τόνγκο παραμένει δεμένο στο μώλο του Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του νησιού μας, δίπλα στο – γνωστό πλέον- παράνομο τσιγαράδικο Tianjin, που κατασχέθηκε για τον ίδιο λόγο πριν από τρία χρόνια.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η καταδίωξη του πλοίου ήταν όχι μόνο δύσκολη αλλά και επικίνδυνη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το σκάφος με το παράνομο φορτίο, επιχείρησε να «εμβολίσει» το πλωτό του Λιμεναρχείου.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, στο πλαίσιο περιπολίας που πραγματοποιούσε στις ακτές της Πελοποννήσου εντόπισε ένα ύποπτο σκάφος να πλέει σε μια απόσταση περίπου 4 θαλάσσιων μιλίων από το Κατάκολο κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Παλαιοχωρίου Ηλείας.

Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού έκανε σήμα στο «CHANG CHUN» να σταματήσει για έλεγχο, αλλά αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε νοτιοδυτικά με σκοπό να ξεφύγει γρήγορα στα ανοιχτά.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας, το ύποπτο σκάφος όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμεναρχείου. Οι Λιμενικοί έριξαν με τα όπλα τους προειδοποιητικές βολές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμεναρχείου προσέγγισε το ύποπτο πλωτό και τρεις λιμενικοί πήδηξαν πάνω στο «CHANG CHUN», ακινητοποίησαν και συνέλαβαν το πλήρωμα και τον Καπετάνιο.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή κατέφτασαν για να συνδράμουν στην επιχείρηση δυνάμεις του Λιμεναρχείου Πάτρας και Κατακόλου.

Το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι του νησιού μας και ξεκίνησε η καταγραφή του φορτίου, που βρισκόταν στα αμπάρια του πλοίου. Επρόκειτο για τσιγάρα τα οποία δεν συνοδεύονταν από τα νόμιμα παραστατικά.

Το 6μελές πλήρωμα, που όπως προαναφέρθηκε ήταν ουκρανικής καταγωγής, επρόκειτο να οδηγηθεί χθες το βράδυ στον Εισαγγελέα με την δικογραφία που είχε σχηματιστεί εις βάρος του από το Λιμεναρχείο.

Το τελευταίο περιστατικό αποδεικνύει τις διαστάσεις που έχει πάρει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδος καθώς συχνά – πυκνά οι έλεγχοι των αρχών οδηγούν στον εντοπισμό ανάλογων περιστατικών.

Με την ευκαιρία του νέου αυτού πλοίου που κατασχέθηκε, αξίζει να αναδείξουμε για πολλοστή φορά την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση και με το κατασχεμένο πλοίο Tianjin, που συνεχίζει να αποτελεί πηγή ρύπανσης και βρωμιάς στο λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα στερεί από το μώλο μια πολύτιμη θέση πρόσδεσης φορτηγών πλοίων.

2014-06-12

ermisnews.gr

>