lefkada-news

Εκδήλωση στο Ηρώδειο από Επτανησιακά μουσικά σχήματα

«Η πρώτη ελευθέρα Βουλή των αντιπροσώπων της Επτανήσου διακηρύττει ότι η ομόθυμος και αμετάτρεπτος θέληση του επτανησιακού λαού είναι η ανάκτηση της ανεξαρτησίας του και η Ένωση του με το λοιπόν Έθνος του, την απελευθερωμένη Ελλάδα».

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά από αυτόν τον εορταστικά αρθρωμένο λόγο του 1864, μια πανηγυρική συναυλία τιμά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ένα σύνολο χορωδιών από τα Ιόνια νησιά και την Αθήνα, με Επτανήσιους λυρικούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς και χορευτές και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ερμηνεύουν αποσπάσματα των πιο διάσημων εκπροσώπων της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, των Παύλου Καρρέρ, Διονυσίου Λαυράγκα, Σπυρίδωνα Σαμάρα.
Κορυφαίο γεγονός είναι η ερμηνεία ολόκληρου του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», τιμώντας τις δυο σπουδαίες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Πολιτισμού, τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και τον ιδρυτή της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο.

Τα Επτανησιακά Πολιτιστικά Σωματεία Αττικής και το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου συνδιοργανώνουν αυτή τη μουσική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 4 Ιουλίου 2014, στις 9μ.μ., τιμώντας έτσι το σπουδαίο αυτό εθνικό γεγονός, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 1864.

Η διαδραστική αυτή μουσική βραδιά, με την ερμηνευτική παρουσία Επτανήσιων ηθοποιών, τις προβαλλόμενες οπτικές συνθέσεις ιστορικής μνήμης και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, θα αναδείξει την πυρέσσουσα ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα και τη διασταυρούμενη επαναστατική ορμή των Ελλήνων, όπως διασταυρώνεται με τη μέγιστη ακμή του Επτανησιακού μας πολιτισμού.
Τον καίριο αυτόν πολιτιστικό διάλογο θα υπογραμμίσουν σολίστες του Χοροθεάτρου «Ήρος- Άγγελος», σε χορογραφία Πέτρου Γάλλια, μεταφέροντας στη σκηνή τον αγώνα για Ανεξαρτησία των επτά υπόδουλων τότε Ιόνιων νησιών.

Η επετειακή παράσταση θα αφιερώσει το β’ μέρος της στην πλήρη εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου από ένα μοναδικό σε πλήθος σύνολο χορωδιών από όλα τα Επτάνησα, τους λυρικούς σολίστες και τη Συμφωνική Ορχήστρα, σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά.

Με την παράλληλη κατάθεση των ποιητικών στοχασμών και της ρομαντικής γραφής του Σολωμού, θα γίνουν οικεία στο κοινό του Ηρωδείου τα πρώτα Εθνικά μουσικά χαρακτηριστικά Σχολής καθώς, για πρώτη φορά, στον « Ύμνον εις την Ελευθερίαν», ο Μάντζαρος χρησιμοποιεί, εμφανώς, ρυθμούς που ανάγονται στη δημοτική μουσική μας παράδοση, γεφυρώνοντας την μουσική της Επτανήσου με αυτήν του κυρίως Ελληνικού κορμού.

Μια εορταστική συναυλία, μια νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια…

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Πρώτο μέρος
Α) Παύλος Καρρέρ(ης) (1829-1896)
Εισαγωγή από την όπερα «Maria Antonietta»
Β) Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941)
Ιντερμέτζο από την Γ΄ πράξη της όπερας «Φρόσω»
Γ) Σπύρος Σαμάρας (1861-1917)
Τρίτη σκηνή από την Γ΄ πράξη της όπερας «Storia d’ Amore» (πανελλήνια πρώτη)

Δεύτερο μέρος
Νικόλαος Χ. Μάντζαρος (1795-1872)
«Ύμνος εις την Ελευθερίαν», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού για σολίστ, χορωδίες και συμφωνική ορχήστρα (ενορχήστρωση Άλκης Μπαλτάς)

Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Φιλολογική έρευνα – Δραματουργική Επεξεργασία: Στέφανος Ροζάνης
Χορογραφία – Κινησιολογία: Πέτρος Γάλλιας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Εγκατάσταση Video: Μάνος Αρβανιτάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Συγλέτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Τασπάρα
Σολίστ
Ρόζα Πουλημένου, σοπράνο (Κέρκυρα)
Ελένη Παναγιωτοπούλου, σοπράνο (Ιθάκη)
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Μέτζο σοπράνο (Κέρκυρα)
Γιώργος Σαμαρτζής, τενόρος (Κέρκυρα -Αθήνα)
Διονύσης Σούρμπης βαρύτονος (Ζάκυνθος)
Πέτρος Καρύδης, βαρύτονος (Κέρκυρα)

Ερμηνεύουν οι:
Μαρία Τσιμά, ηθοποιός (Κεφαλονιά)
Μάξιμος Μουμούρης, ηθοποιός(Αθήνα – Κέρκυρα)
Λεωνίδας- Δημήτρης Γεωργιάδης, ηθοποιός, (Κέρκυρα)

Συμμετέχουν
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και οι χορωδίες:
1. Δήμου Αθηναίων, Διεύθυνση Σταύρος Μπερής
2. Χορωδία Κερκύρας (παιδική και ανδρική), Διεύθυνση Χριστίνα Καλλιαρίδου
3. Χορωδία Δήμου Κερκυραίων «San Giacomo», Διεύθυνση Αντώνιος Ιβάνοφ
4. Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», Διεύθυνση Δήμητρα Καλογεροπούλου
5. Μικτή Χορωδία Ένωσης Απανταχού Παξίων «Αγ. Χαράλαμπος», Διεύθυνση Αιμίλιος Γιαννακόπουλος
6. Χορωδία Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Λευκάδας «Ορφέας», Διεύθυνση Κώστας Τσίντζας
7. Νέα Χορωδία Λευκάδας, Διεύθυνση Ανδρέας Ζγουρόπουλος
8. Γυναικεία Χορωδία Δήμου Κεφαλονιάς, Διεύθυνση Άγγελος Μουρελάτος
9. Ανδρική Χορωδία Ζακύνθου «Η Φανερωμένη», Διεύθυνση Κώστας Μεϊντάνης
10. Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, Διεύθυνση Μιχάλης Τσαούσης
11. Μικτή Χορωδία Κυθήρων «Κεύθος», Διεύθυνση Τίμος Λιγνός
12. Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Διεύθυνση Σπύρος Λάμπρου
13. Χορωδία Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος», Διεύθυνση Χριστίνα Ρόκκου

Σύμπραξη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας – Χοροθέατρο «Ήρος Άγγελος»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη και τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Τα Επτανησιακά Πολιτιστικά Σωματεία Αττικής:
Ένωση Απανταχού Παξίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος», Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών, Ένωση Ζακυνθίων «Ο Άγιος Διονύσιος», Ομοσπονδία Κεφαλλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων, Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων, Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας».

Εισιτήρια
Κάτω διάζωμα: 30 ευρώ
Άνω διάζωμα: 15 ευρώ
Φοιτητικά – AμεA: 10 ευρώ
Άνεργοι: 5 ευρώ
Εκδοτήρια εισιτήριων Ελληνικού Φεστιβάλ
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, καταστήματα «Public» και τα βιβλιοπωλεία «Ιανός».

Οι τιμώμενοι δημιουργοί
Διονύσιος Σολωμός: (Ζάκυνθος 8 Απριλίου 1798 – Κέρκυρα 9 Φεβρουαρίου 1857). Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής Σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, δημοτικό τραγούδι), ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και άνοιξε τον δρόμο για τη χρησιμοποίησή της στη λογοτεχνία.

Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: (26 Οκτωβρίου 1795 – 12 Απριλίου 1872). Ήταν σπουδαίος συνθέτης, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική μουσική. Μελοποίησε τον Εθνικό Ύμνο.

Παύλος Καρρέρ: (Ζάκυνθος 12 Μαΐου 1829 – Ζάκυνθος 7 Ιουνίου 1896). Υπήρξε ο δημοφιλέστερος Έλληνας μουσουργός του 19ου αιώνα. Στο συνθετικό του ύφος εντοπίζονται ιταλικές επιδράσεις, κυρίως από τον Βέρντι και το όψιμο belcanto. Ωστόσο, το μουσικό του ιδίωμα διακρίνεται για το ιδιαίτερο προσωπικό του στίγμα, καθώς και για την προσπάθειά του να προσδώσει εθνικό χρωματισμό στις δημιουργίες του. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος Έλληνας εθνικός μουσουργός, ο οποίος κατέθεσε μία ολοκληρωμένη συλλογή από φωνητικά έργα με εθνικά θέματα, ελληνόγλωσσα λιμπρέτα και στίχους και μελωδίες εμπνευσμένες από τη δημοτική παράδοση, αλλά και τη νεώτερη αστικολαϊκή δημιουργία της Ελλάδας.

Διονύσιος Λαυράγκας: (17 Οκτωβρίου 1860 ή 1864 – 18 Ιουλίου 1941). Ήταν σπουδαίος μουσουργός (συνθέτης) που ανήκει Επτανησιακή μουσική Σχολή, αν και πολλοί (περιορισμένα) τον κατατάσσουν και στην εθνική μουσική σχολή. Ο Διονύσιος Λαυράγκας θεωρείται ο θεμελιωτής του ελληνικού μελοδράματος.
Σπυρίδων – Φιλίσκος Σαμάρας: (1861 – 1917). Υπήρξε ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος της Επτανησιακής Σχολής. Διακρίθηκε στο χώρο της όπερας.

imerazante.gr

2014-07-01

>