lefkada-news

(ΥΔΡΟΓΟΝ)ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ-Με μικρή συμμετοχή και παράπονα η ενημέρωση

Εναλλακτικούς τρόπους εσόδων, από την παραγωγή και την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναγκάζεται να αναζητήσει, στα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα. Ένας από αυτούς, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά κυρίως στην γειτονιά μας στο Ιόνιο. Αρχής γενομένης από τον Γ. Παπανδρέου, που στη συνέχεια τον ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να τα κληρονομήσουν στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο φάκελος "Πετρέλαια στο Ιόνιο" ανοίγει για μια ακόμη φορά ενόψει της γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου ιονίων νήσων επί της "Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος". Το για πρώτη φορά εγχείρημα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών πριν την λήψη της απόφασης, δεν στέφτηκε από πλήρη επιτυχία καθόσον η συμμετοχή ήταν μικρή ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα.
Την ίδια στιγμή έχει "κλειδώσει" το οικόπεδο 1 και 2 στην Κέρκυρα, ενώ όσο αφορά το οικόπεδο 10 στα νότια της Ζακύνθου, αυτό περιλαμβάνεται στον επόμενο διαγωνισμό. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ξαφνιαστούμε αν δούμε να γίνεται εξόρυξη στα Στροφάδια που περιλαμβάνονται σε αυτό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το φυσικό, εκκλησιαστικό και πολιτιστικό μνημείο.
Όλα κυλούν μέσα σε ένα περίεργο περιβάλλον και με μια γραφειοκρατία που δεν παλεύεται. Τα ζητήματα ασφαλώς που ανακύπτουν είναι πολλά για τον πλούτο των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Ανάγκη για ενημέρωση
Η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο που η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον, και η χρονική δυνατότητα που θα επιτρέψει στα Δημοτικά Συμβούλια των Ιονίων Νήσων να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Περιφερειάρχη στη λήψη αυτής απόφασης. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ανάλογη ενημερωτική συνάντηση και στην Κεφαλονιά, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να λάβουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το θέμα.

Ελλείψεις...
Αναπάντητα ερωτήματα και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις άφησε η ενημερωτική συνάντηση. Η γεωγραφική περιοχή των ερευνών μπορεί να χαρακτηρίζεται «Πατραϊκός Κόλπος» ωστόσο όπως φαίνεται από τους χάρτες πρόκειται για περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και σαφώς της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Πολλές υπήρξαν οι ελλείψεις, τα παράπονα όπως και η μικρή συμμετοχή. Μακριά από κάμερες και δημοσιογραφικά κασετόφωνα οι φορείς και οι συλλογικότητες δεν απέφυγαν να εκφράσουν τον προβληματισμό και τη δυσφορία τους πως όχι μόνο η πρόσκληση που τους στάλθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο και μάλιστα το απόγευμα της προηγούμενης μέρας -ενώ για άλλους τηλεφωνικά της ίδιας- αλλά κυρίως δεν είχαν στα χέρια τους αντίγραφο της προτεινόμενης μελέτης ώστε έγκαιρα να το έχουν μελετήσεις και να τοποθετηθούν επι αυτής. Εκτός από λίγους και συγκεκριμένους φορείς και υπηρεσίες χαρακτηριστική υπήρξε η απουσία της τάξης των ξενοδόχων και ενασχολούμενων με τον τουρισμό, όπως και εκείνη κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων. Σχεδόν στο σύνολό τους, ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια παρουσίαση του εταιρικού προφίλ της Εταιρίας, ενώ επιφυλάχτηκαν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους εγγράφως εάν και εφόσον προλάβουν εντός των καθορισμένων ημερομηνιών.

Η ενημέρωση
Το θέμα της "Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος", απασχόλησε τη προχθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο. Εκπρόσωποι της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια και στελέχη κρατικών υπηρεσιών και φορέων επιχείρησαν να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι συμμετέχοντες, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, ερευνητή, εκπρόσωπο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, είχαν τη δυνατότητα:

  • να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος,
  • υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου,
  • έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και των όρων ασφαλείας,
  • εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας,
  • διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και
  • ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Ερωτηθείς γιατί ονομάζεται Πατραϊκός το Ιόνιο απάντησε πως η ονομασία έχει δοθεί από το 1997 από το Υπουργείο το οποίο, μάλιστα, πρόσθεσε και το επίθετο "Δυτικός" και επομένως ονομάζεται "Δυτικός Πατραϊκός".

Αρνητική εισήγηση
από το ΕΘΠΖ λόγω Στροφαδιών
Αρνητική είναι η εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, το οποίο συμμετέχοντας στη διαβούλευση εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις που αφορούν την προστασία των περιοχών natura μεταξύ των οποίων και τα Στροφάδια.
Θέση του φορέα είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης, καθώς πολλά δεδομένα δεν παρατίθενται στη μελέτη λόγω έλλειψης γνώσεων ή είναι ανεπαρκή. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα περιοχών που είναι προστατευόμενες (Νήσοι Στροφάδες, τμήμα οικοπέδου 10). Στη μελέτη δεν αναφέρεται και δεν καταγράφεται η περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR2210003 (Ειδική Ζώνη Διατήρησης, περιοχή Στροφάδων). Σε σχέση με το οικόπεδο 10, λαμβάνοντας υπόψη το καθεστώς προστασίας που διέπει την περιοχή των νήσων Στροφάδων καθώς και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει το 50% της παραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο, εκφράζουν την αντίρρησή τους και εισηγούνται για την αφαίρεση του συγκεκριμένου προτεινόμενου οικοπέδου από τη ΣΜΠΕ.

Η Αντιπολίτευση
"Για άλλη μια προχειρότητα της λειτουργίας της περιφερειακής αρχής, που το κατάλαβαν έστω και αργά προσπαθώντας να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα" κάνει λόγο ο Αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και Περιφερειακός Σύμβουλος του νησιού Γιώργος Στασινόπουλος επισημαίνοντας πως το ευρύτερο περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας απαιτεί η ανάπτυξη της αγοράς υδρογονανθράκων να γίνει με εθνικό σχεδιασμό και συναίνεση.
Προτρέπει την περιφερειακή Αρχή πως "οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε όμηροι ξεπερασμένων αντιλήψεων και δογματισμών. Ήδη εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή Άρτας - Πρέβεζας. Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει το παράδειγμα με τον υποδειγματικό της ενεργειακό της σχεδιασμό".
Ο κ. Στασινόπουλος αφού υπενθυμίζει πως ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου είχε δηλώσει από τον Απρίλιο του 2013 ότι "πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν ανταποδοτικά στην χώρα μας και στις τοπικές κοινωνίες πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους", προσθέτει ασκώντας αντιπολιτευτική κριτική πως "ήταν η εποχή εκείνη που τα πετρέλαια προκαλούσαν αλλεργία στην αριστερή ΑΝΑΣΑ του κ. Γαλιατσάτου όπου βλέπουμε 4 ακριβώς χρόνια μετά να φέρνει το θέμα σε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την Μεγάλη εβδομάδα, χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των δημοτικών συμβουλίων των Ιονίων, αλλά το αντιλήφτηκαν και άλλαξαν τακτική".

Περιφέρεια
και τοπικές κοινωνίες
Οι εταιρίες θεωρώντας τα πάντα δεδομένα στο Ιόνιο, προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις μέσα από τις οποίες δημιουργούνται συνεργασίες ή οχήματα. Το ζήτημα είναι, τι θα κάνει η Ζάκυνθος, και κυρίως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Έχουν αντιληφθεί πως το κατεξοχήν, νούμερο ένα ζήτημα του 2015, του 2016 και του 2017 στο Ιόνιο, προσφάτως απέκτησε ενδιαφέρον για τον κ. Γαλιατσάτο και ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πριν λίγες ημέρες αντιλήφτηκαν πόσο πολύ σοβαρός παράγοντας στις εξελίξεις είναι η πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως μεγάλα είναι τα παιχνίδια που φαίνεται ότι ξεκίνησαν στη σκακιέρα του Ιονίου πελάγους αλλά με παίχτες που έχουν τη δύναμη, το χρήμα και την εμπειρία να ρυθμίσουν τα πάντα. Στην προσπάθειά αυτή το μόνο που δεν βλέπουν μπροστά τους είναι οι τοπικές κοινωνίες.
Και επειδή η ολιγωρία εκ μέρους των Κρατικών και Περιφερειακών Αρχών μπορεί να αποβεί ασυγχώρητα τραγική για το μέλλον της περιοχής - οικονομικά και περιβαλλοντικά, αποφάσισαν την Μεγάλη Δευτέρα να ξεκινήσουν Ημερίδες ανα νησί και ακολούθως να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τουριστική περιοχή
ή πετρελαιοπαραγωγός ζώνη
Η κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ έχει επιλεγεί ως προτιμητέος επενδυτής για το Οικόπεδο 2, στα πλαίσια του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Παράλληλα, αναμένεται και η αξιολόγηση του οικοπέδου "10", το οποίο διεκδικούν τα ΕΛΠΕ αυτόνομα, στα πλαίσια της ίδιας διαδικασίας. Όλη αυτή η κατάσταση για μια ακόμη φορά προκαλεί προβληματισμό ότι κάποιοι επιδιώκουν αποπροσανατολισμό των κατοίκων της Ζακύνθου και του υπόλοιπου Ιονίου, μιας αμιγώς τουριστικής περιοχής, η οικονομία της οποίας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο συνδράμει με πολλά εκατομμύρια συνάλλαγμα και ευρώ από το τουριστικό προϊόν. Για αυτό και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα επιλέξουμε: να έχουμε μια τουριστική περιοχή ή μια πετρελαιοπαραγωγό ζώνη με τις όποιες ενδεχόμενες συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο.

imerazante.gr

18:55:13

2017-04-24

 

>