Ναυάγιο: Η μελέτη Λέκκα «λύνει τα χέρια» αρχών και επιχειρηματιών
Αλλάζουν τα δεδομένα για την πιο διάσημη παραλία του Ιονίου, μετά την μελέτη του καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα που παραδόθηκε στον δήμο. Με την οριοθέτηση της παραλίας του Ναυαγίου, η νέα τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει όπως φαίνεται χωρίς προβλήματα αρκεί να ακολουθήσει η άμεση συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών για τη λήψη των μέτρων που περιλαμβάνονται στη μελέτη.
Υπενθυμίζουμε ότι στην επιστημονική έκθεση γίνεται ακριβής οριοθέτηση τριών ζωνών: υψηλού κινδύνου – απαγορευμένης πρόσβασης, μέσου κινδύνου – ελεγχόμενης πρόσβασης και χαμηλού κινδύνου – ελεύθερης πρόσβασης. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, χαμηλού κινδύνου ορίζεται το σημείο που βρίσκεται μπροστά από το πλοίο «Παναγιώτης». Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, δήλωσε: «Παραλάβαμε τη μελέτη Λέκκα, μετά από την αίτηση που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο. Όσα περιγράφονται στη μελέτη, μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργήσει η παραλία υπό προϋποθέσεις. Ο κ. Λέκκας ήταν ο πρώτος που είχε κάνει αυτοψία στο σημείο μετά την κατάρρευση των βράχων και είχε βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τώρα, οφείλουμε να μελετήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις και να προχωρήσουμε σε άμεση συνεργασία με τις υπόλοιπες αρχές και το Λιμεναρχείο για την εφαρμογή των μέτρων. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει επιτήρηση από όλες τις αρμόδιες αρχές και να μεριμνήσουμε για τη φύλαξή της παραλίας. Η μελέτη περιλαμβάνει χρήσιμα συμπεράσματα και συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις με την οριοθέτηση των ζωνών. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει και πάλι η διάσημη παραλία, με ασφάλεια για τους επισκέπτες. Επίσης θα είναι προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας και έτσι, προστατεύουμε το τουριστικό προϊόν και θα αποφευχθούν τα ατυχήματα».
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή, οι οποίοι μετά και την απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας πλωτών μέσων ανησυχούσαν για το τι θα συμβεί ενόψει της νέας σεζόν. Όπως υποστηρίζουν, μετά από έναν μεγάλο αγώνα που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβρη, τώρα ουσιαστικά νιώθουν ανακούφιση, καθώς με τη λήψη των μέτρων που περιλαμβάνει η μελέτη, θα μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια στην περιοχή. Με δηλώσεις του, στην «Ημέρα», ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιβατικών Τουριστικών Σκαφών Βόρειας Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, επισημαίνει: «Το Ναυάγιο είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στην Ζάκυνθο. Θεωρώ ότι πρέπει να μείνει ανοιχτό υπό προϋποθέσεις. Είναι θέμα ασφάλειας μετά τον τελευταίο σεισμό, αλλά και την κατολίσθηση του Σεπτεμβρίου. Την μελέτη του κ. Λέκκα την πήρε ο δήμος ο οποίος και θα την ερμηνεύσει και θα κάνει την τελική πρόταση στον Λιμενάρχη για να αρθεί η απαγόρευση και να μπορούμε να προσεγγίζουμε στο Ναυάγιο. Όντως ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση και μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών στην παραλία. Θεωρώ ότι τώρα θα μπει μια τάξη και θα γίνεται πιο προσεγμένα η προσέγγιση των σκαφών και των επισκεπτών».
Να σημειωθεί ότι στις δύο ζώνες χαμηλού κινδύνου και μέσου κινδύνου επιτρέπεται η παραμονή μέχρι και 1.100 ατόμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου, τότε θα απαγορεύεται η πρόσβαση και στη ζώνη μέσου κινδύνου.
«Όταν η επιστήμη και οι ειδικοί αποφασίζουν, εμείς οι αιρετοί το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε. Θα έρθει η μελέτη στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί ο καθένας θα τοποθετηθεί. Το μόνο πράγμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των επισκεπτών. Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα από την κατολίσθηση τον περασμένο Σεπτέμβρη. Νομίζω ότι με την προσπάθεια που έκαναν οι επιχειρηματίες της περιοχής, σε συνεργασία με τον δήμο, αλλά και τους επιστήμονες θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το Ναυάγιο, την Ζάκυνθο και την Ελλάδα γενικότερα», δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ακτύπης, μετά την μελέτη Λέκκα, καθώς πλέον αυτό που όλοι επισημαίνουν και σε κάθε τόνο είναι να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των αρχών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βολιμών, Γιάννης Θεοδόσης επισημαίνει: «Από το 2012 που είμαι πρόεδρος έχω στείλει έγγραφα σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια των επισκεπτών που έρχονται στο πλάτωμα για να δουν από ψηλά το Ναυάγιο. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους πέφτοντας από σημεία που είναι απότομα. Οι επισκέπτες πηγαίνουν στην άκρη των γκρεμών έχοντας άγνοια κινδύνου μιας και δεν υπάρχουν πινακίδες και περίφραξη».
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), στη μελέτη αναφέρει ότι είναι ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη σηματοδότηση, ενώ στην επιτηρούμενη ζώνη θα πρέπει να βρίσκονται ένα ή δύο άτομα τα οποία θα ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων.
Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που παραδίδεται η μελέτη στα χέρια της δημοτική αρχής είναι πολύ σημαντική, καθώς ακόμα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να ληφθούν τα μέτρα και η παραλία να κριθεί ασφαλής για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του νησιού.
Σε επισημάνσεις προχώρησε ο Διδάκτωρ Φυσικής και συνεργάτης του Ευθ. Λέκκα, Γιάννης Κοπανάς σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν παράλληλα στο σημείο. Όπως μας διευκρίνισε στην πράσινη ζώνη μπορούν να βρίσκονται την ίδια χρονική στιγμή έως και 335 άτομα και στην κίτρινη έως 774. Σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμικού ή κατολισθητικού φαινομένου τότε η κίτρινη ζώνη θα απενεργοποιείται και αυτό, αυτομάτως σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ καλός προγραμματισμός και συνεννόηση από τους επιχειρηματίες για τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στην παραλία. Μία ακόμη πολύ σημαντική παράμετρος είναι ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί προσωπικό φύλαξης και να γίνει η σηματοδότηση των ζωνών.
imerazante.gr 4/4/2019 9.35