WWF ΕΛΛΑΣ - «ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΣ» : Απειλείται ο τουρισμός από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων
To WWF Ελλάς, και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Προαγωγής Πολιτισμού «Πλατύφορος» πραγματοποίησαν ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με τους κατοίκους και φορείς της Ζακύνθου με θέμα τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Η εκδήλωση, έγινε με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου την περασμένη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Ζάκυνθο (πρώην ΤΕΙ Ιονίων νήσων). Ομιλητές ήταν ο καθηγητής και Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, Δρόσος Κουτσούμπας, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αριστοτέλης Μαρτίνης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Αντώνης Νικολουδάκης, ξενοδόχος, καθώς και τους Δημήτρη Ιμπραήμ και Ολιβιέ Βαρδακούλια από το WWF.
Η εκπρόσωπος του WWF Χαρίκλεια Μινώτου ζήτησε ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας με συλλογικό τρόπο και ανέφερε πως η ενημέρωση είναι απαραίτητη για να διαμορφώσουμε άπιοψη.
Η εκπρόσωπος του ΠΛΑΤΥΦΟΡΟΥ Μάντυ Μαλεβίτη είπε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο να ενημερώσει τους κατοίκους, αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς της Ζακύνθου για τις επιπτώσεις των εξορύξεων, να διαψεύσει τους “μύθους” περί οικονομικής ανάπτυξης και να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα ορίσει το μέλλον της χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της κοινωνίας του Ιονίου.
Πώς γίνονται οι θαλάσσιες εξορύξεις και γιατί οι σεισμικές έρευνες αποτελούν μια ιδιαίτερα επιβλαβή διαδικασία με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα;
Τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός πετρελαϊκού ατυχήματος και πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;
Ποια τα πραγματικά οικονομικά, αναπτυξιακά και ενεργειακά οφέλη από τις εξορύξεις για τη χώρα μας και την τοπική κοινωνία του Ιονίου;
Απειλείται η ελληνική φύση και η θάλασσα του Ιονίου από τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις;
Πόσο αυστηρή είναι τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία;
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα στα οποία έγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις και να αναπτυχθεί πλούσιος προβληματισμός καθώς τα νησιά του Ιονίου ζουν από τον τουρισμό και αυτό το πολύτιμο κομάτι της οικονομίας δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν να το καταστρέψουν. Επίσης έθεσαν όλους τους προβληματισμούς για τη σεισμικότητα της περιοχής και για σπάνια είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας στις θάλασσές μας.
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ ermisnews.gr
Δείτε βίντεο (πηγή zantenewstime.gr) από την εκδήλωση:
23/12/2018 12.00