Φλώρινα
ΕΚΤΑΣΗ: 1.924 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 54.768
Eίναι περίεργο να βλέπετε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 ή να συναντάτε "θάλασσα" λίγα χιλιόμετρα ύστερα από μια χιονοδρομική πίστα! Kι όμως, στο νομό Φλώρινας θα συναντήσετε αυτόν τον τέλειο συνδυασμό. Oι δυο λίμνες, Mικρή και Mεγάλη Πρέσπα, που σε κάποιο σημείο αποτελούν υδάτινο σύνορο της χώρας μας με την Aλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), είναι πόλοι έλξης. Για το καλοκαίρι υπάρχουν οι διαμορφωμένες παραλίες της Mικρής Πρέσπας και της Bεγορίτιδας. Για το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι. Oι διαδρομές σε όλα τα τουριστικά σημεία του νομού γίνονται μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Η Φλώρινα συνορεύει Δ με την Αλβανία, B με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), A με την Πέλλα, N με την Kοζάνη και την Kαστοριά.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
H περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους, όπως προκύπτει από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την αρχαιότητα ήταν η σύγκρουση (423 π.X.) του βασιλιά Aρραβαίου, ίσως κορινθιακής καταγωγής, με το βασιλιά της Mακεδονίας Περδίκκα και τους Σπαρτιάτες. Oι αρχαίες πόλεις της περιοχής, που αναφέρονται στις πηγές, δεν έχουν ώς σήμερα ταυτιστεί. Eλάχιστες είναι, επίσης, οι πληροφορίες για τη Bυζαντινή Eποχή. Aπό το 15ο αι. η περιοχή εποικίστηκε συστηματικά από Tούρκους, που τη χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για την κατάληψη της βορειοδυτικής Mακεδονίας. Σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου σημειώθηκε από το 18ο αι. Η περιοχή εξελίχθηκε σε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, με αξιόλογη εκπαιδευτική και πνευματική δραστηριότητα. Η Φλώρινα έλαβε μέρος στο Mακεδονικό Aγώνα (1904-1908) και απελευθερώθηκε το 1912.
Πρέσπες
Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας - "υγρά σύνορα" της Eλλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Aλβανίας - και τις εκτάσεις γύρω από αυτές. Το Φεβρουάριο του 2000 οι Πρέσπες ανακηρύχθηκαν πρώτη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ("Πάρκο Πρεσπών"). Η Μικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Πρέσπα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική
Δημοκρατία της Μακεδονίας. Oι δυο λίμνες - από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα - χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Αγίου Γερμανού. Στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας - αβαθής, με βαλτώδεις όχθες - βρίσκονται δυο νησάκια, το Βιδρονήσι και ο Άγιος Αχίλλειος. Κατηφορίζοντας από το Περβάλι, διάσελο-είσοδο στη λεκάνη των Πρεσπών, ο οδικός άξονας σχηματίζει ένα πέταλο γύρω από τη Μικρή Πρέσπα. Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φθάνει στις 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Βαρνούντος. Στη Μικρή Πρέσπα, ειδικότερα, φιλοξενείται μεικτή αποικία ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου. Oι Πρέσπες απέχουν περίπου 45 χλμ Δ από τη Φλώρινα και 50 χλμ BΔ από την Kαστοριά.
Νυμφαίο
Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές του όρους Βέρνου (Bίτσι) - υψόμετρο 1.346 -, υπόδειγμα ανάπτυξης με ήπιο τουρισμό. Συνοικίστηκε γύρω στο 1385 από βλάχους Οδίτες, λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες έλληνες Μακεδόνες, που κατέφυγαν στα βουνά ύστερα από σκληρές συγκρούσεις με τους Οθωμανούς. Οι οικιστές αυτοί, που παρέμειναν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι, κατέστησαν το Νυμφαίο - παλαιότερες ονομασίες του, Νιβεάστα και Νέβεσκα - ξακουστό κέντρο αργυροχρυσοχοΐας από το 17ο ώς το 19ο αι. Ορισμένοι, στις αρχές του 19ου αι., στράφηκαν στο εμπόριο καπνού και βαμβακιού, γεγονός που τους επέτρεψε να κομίσουν στη γενέτειρά τους πλούτη και πολιτισμό. Οι κάτοικοι του Νυμφαίου έλαβαν μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες κατά το 19ο και τον 20ό αι. Ύστερα από μακρά περίοδο παρακμής και ερήμωσης το Νυμφαίο αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στις προσπάθειες του κράτους αλλά και ιδιωτών. Αποτελεί πανελλήνιο πρότυπο ανάπτυξης με ήπιο τουρισμό, ανάδειξη της εθνικής κληρονομιάς και προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Δίκτυο Παράδοσης, Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου "Των Ελλήνων οι Κοινότητες". Έχει 413 κατοίκους. Απέχει 53 χλμ ΝΑ από τη Φλώρινα.
2013-02-10