lefkada-news

Βενετία...

Πρόκειται για μια πόλη-μουσείο, μια πόλη που ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε κάπου εκεί στα χρόνια της Αναγέννησης, ενώ περπατώντας στα στενά της δεν θα σας έκανε καμία έκπληξη αν βλέπατε να περπατούν στο δρόμο φιγούρες άλλης εποχής, βγαλμένες από το καρναβάλι. Λέγεται, άλλωστε, ότι στα χρόνια της ακμής της πόλης, οι Βενετσιάνοι συνήθιζαν να μασκαρεύονται με πολυτελή κοστούμια και μυστηριώδεις μάσκες καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές…

Η Βενετία είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιοχής Βένετο, και βρίσκεται επάνω σε πολυάριθμα μικρά νησιά σε μια λιμνοθάλασσα της Αδριατικής. Οι Βενετσιάνοι δεν είχαν καθόλου αρχαία ιστορία. Τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., η απελπισία από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, των Γότθων αρχικά και των Ούνων στη συνέχεια, ανάγκασε τους κατοίκους της Βόρειας Ιταλίας να βρουν καταφύγιο σε δυσπρόσιτα μέρη. Κάποιοι απ` αυτούς κατέφυγαν στις νησίδες της λιμνοθάλασσας περίπου από το 400 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, η Βενετία ιδρύθηκε και τυπικά στις 24 Μαρτίου 421. Η κακή κατάσταση των γύρω περιοχών, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που παρείχε η λιμνοθάλασσα με τα αβαθή νερά, είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση και άλλων προσφύγων. Η μόνη σχεδόν δυνατότητα βιοπορισμού ήταν η θάλασσα. Ετσι σιγά σιγά αναπτύχθηκε η θαλασσοκράτειρα Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, μια μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Πρακτικά και απαραίτητα

Aπό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μπορείτε να ταξιδέψετε στη Βενετία με απευθείας πτήση της αεροπορικής εταιρείας Alpi Eagles (www.alpieagles.com, τηλ.: 210-32.44.452 - 3), κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου δυόμισι ώρες, ενώ αν προγραμματίσετε το ταξίδι σας περίπου ένα μήνα πριν, μια καλή τιμή που μπορείτε να πετύχετε είναι τα 118,50 ευρώ, με φόρους μετ` επιστροφής. Στη Βενετία μπορείτε να μεταβείτε επίσης μέσω Μιλάνου με την Alitalia (www.alitalia.com), αλλά και με τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω άλλων ενδιάμεσων σταθμών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πόλη της Βενετίας συνδέεται με την Ελλάδα και ακτοπλοϊκώς. Σε αυτή την περίπτωση έχετε να επιλέξετε μεταξύ των Μινωικών Γραμμών (www.minoan.gr) ή της ΑΝΕΚ (www.anek.gr), με αφετηρία την Πάτρα και ενδιάμεσους σταθμούς - λιμάνια την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα (από 199 ευρώ κατ` άτομο μετ` επιστροφής σε τετράκλινη εσωτερική καμπίνα, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης).

Η Βενετία είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Εύλογα, λοιπόν, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο, μια και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες της πόλης που επιλέγουν να ενοικιάσουν διαμερίσματα. Φυσικά, αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τη Βενετία σε περιόδους εορτών, της Μπιενάλε (με εκθέσεις αρχιτεκτονικής, θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής και φωτογραφίας, κάθε φθινόπωρο) ή στη διάρκεια του περίφημου καρναβαλιού, οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες και η διαθεσιμότητα σε δωμάτια περιορισμένη. Αν, ωστόσο, προγραμματίσετε το ταξίδι σας εγκαίρως, όλο και κάποια καλή προσφορά θα πετύχετε.

Για την αναζήτησή σας στο Διαδίκτυο, αρκετά κατατοπιστικές είναι οι ακόλουθες διευθύνσεις: www.venice-hotels.it, www.hotelinvenice.com, www.venicehotel.com.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Με μια πρώτη ματιά, η Βενετία μοιάζει με λαβύρινθο, στον οποίο δύσκολα θα καταφέρει κανείς να προσανατολιστεί. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι κάπως καλύτερη. Το κέντρο της παλιάς πόλης είναι χωρισμένο σε 6 περιοχές, γνωστές ως sestieri (Castello, Cannaregio, San Marco, Santa Croce, Dorsoduro, San Polo), ενώ στην πόλη ανήκουν και τα νησιά Giudecca, San Giorgio, Murano, Burano, Torcello και Lido. Για τη μετακίνησή σας υπάρχουν πολλά θαλάσσια λεωφορεία, ταξί και βενζινάκατοι, καθώς και βαπορέτα που θα σας μεταφέρουν κατά μήκος του μεγάλου και των μικρότερων καναλιών. Η βόλτα με γόνδολα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Βενετία, προσφέρει μια αξέχαστη ρομαντική εμπειρία. Κοστίζει περίπου 70 ευρώ και αν ο γονδολιέρης έχει τα κέφια του μπορεί να σας τραγουδήσει άριες από ιταλικές όπερες. Ολοι συμφωνούν, πάντως, ότι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την πόλη είναι πεζή. Και για να μη χαθείτε, σας ενημερώνουμε ότι η αρίθμηση των οδών στη Βενετία σε κάθε sestiere ξεκινά από το 1 και αυξάνεται προοδευτικά. Απολαύστε ένα παγωτό, από κάποιον πλανόδιο, και ξεκινήστε το περπάτημα!

Για φαγητό, καφέ και ποτό, η πόλη προσφέρει πολυάριθμες επιλογές για όλους, δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε από ακριβά εστιατόρια μέχρι παραδοσιακές ιταλικές ταβέρνες και πιτσαρίες. Γενικά, και εδώ ισχύει ότι τα πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία είναι και τα πιο ακριβά, οπότε για φαγητό, ψάξτε για πιο εσωτερικά στέκια, τα οποία προτιμούν και οι κάτοικοι της πόλης. Και αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας, συνοδέψτε τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα με παραδοσιακό βενετσιάνικο μπισκότο. Η πόλη έχει μακρόχρονη ιστορία αγάπης με τον καφέ, αφού το πρώτο καφενείο άνοιξε το 1683, ενώ για τη διευκόλυνσή σας, ένας πλήρης κατάλογος με εστιατόρια, cafe, μπαρ κ.λπ. είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: www.veniceworld.com.

Αγοράστε, τέλος, πετσέτες και δαντελωτά τραπεζομάντιλα, μια και η Βενετία χαρακτηρίζεται η πηγή της δαντέλας, διατηρώντας την πιο σημαντική σχολή για τις τέσσερις ποιότητες δαντέλας που υπάρχουν. Και μην εγκαταλείψετε την πόλη, χωρίς να αποκτήσετε έστω και μια αναμνηστική βενετσιάνικη μάσκα.

Αξίζει να δείτε

• Την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, με το λιοντάρι να δεσπόζει πάνω στην γκρίζα στήλη, σύμβολο και προστάτης της πόλης. Στην ομώνυμη εκκλησία, θα δείτε επίσης το Pala d` Oro, από τα πλουσιότερα ιερά στον κόσμο με περισσότερους από 3.000 πολύτιμους λίθους, σμάλτο και επιχρυσωμένες εικόνες.
• Το Παλάτι των Δόγηδων, ακριβώς δίπλα, με τις πασίγνωστες τοιχογραφίες βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.
• Την περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών, η οποία συνδέει το Παλάτι των Δόγηδων με τη Φυλακή της Δημοκρατίας. Το όνομά της το πήρε από τους θρήνους των πολιτικών που καταδικάζονταν από το Συμβούλιο των Δέκα και περνούσαν από αυτή τη γέφυρα προς τα κελιά της φυλακής. Διάσημη είναι και η Γέφυρα του Rialto (rivo alto), η πρώτη γέφυρα που δεν ήταν ξύλινη.
• Τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε το 1539 και την παρακείμενη Γέφυρα των Ελλήνων (Ponte dei Grechi).
• Την εκκλησία Santa Maria dei Miracoli.
• Το κοιμητήριο στο νησί San Michele.
• Την Gallerie dell` Accademia και τη συλλογή Peggy Guggenheim, με έργα διασήμων νεότερων καλλιτεχνών (Picasso, Rodin, Braque, Kandinsky, Monet, Turner κ.ά.).

Και να απολαύσετε...

• Βόλτα με γόνδολα στο Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) το σούρουπο.
• Εναν περίπατο στη Riva degli Schiavoni, αρχικά παράλληλα στο Μεγάλο Κανάλι, και μετά εσωτερικά στα σοκάκια.
• Το ηλιοβασίλεμα στο νησί Giudecca.

ΚΟΣΤΟΣ

Εξι ημέρες (πέντε διανυκτερεύσεις) στη Βενετία θα σας κοστίσουν από 970 ευρώ κατ` άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Στην τιμή περιλαμβάνονται τα αεροπορικά σας εισιτήρια, με απευθείας πτήση της Alpi Eagles, η διαμονή σας σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό, 100 ευρώ ημερησίως για τη μετακίνησή σας, φαγητό, καφές, ποτό, είσοδοι μουσείων και κάποιες ίσως αγορές.

Το ξέρατε πως...

Η Βενετία βυθίζεται; Μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια, το έδαφος της πόλης έχει βυθισθεί κατά 23 εκατοστά εξαιτίας της ανόδου των υδάτων και της αποσάθρωσης του εδάφους. Είναι γεγονός ότι οι Βενετσιάνοι έχουν συνηθίσει η παλίρροια, ή «acqua alta» όπως τη λένε, να εισβάλει στην πόλη τους. Βουνά σάκων με άμμο «φρουρούν» τις εισόδους κτιρίων και υπερυψωμένοι ξύλινοι διάδρομοι επιτρέπουν τη μετακίνηση των πεζών τις ημέρες των χειρότερων πλημμυρών. Το πρόβλημα, όμως, ενισχύεται. Η πλατεία του Αγ. Μάρκου πλημμύρισε επτά φορές το 1900, αλλά... 99 φορές το 1996.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΑ

Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν εξαήμερες εκδρομές που συνδυάζουν περισσότερους προορισμούς, όπως Βενετία-Φλωρεντία-Σιένα-Ρώμη-Πομπηία από 695 ευρώ κατ` άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, ενώ αποκλειστικά για Βενετία τα πακέτα είναι τριήμερα από 432 ευρώ.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
www.venice.com
www.veniceworld.com

Κείμενο: Κυριακή Βασσάλου, www.kathimerini.gr

2013-10-22

 

>