lefkada-news

Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, λίμνη Πλαστήρα, Μετέωρα

Ανακαλύψεις ξεχασµένων hammam, αναπλάσεις σε κεντρικούς πεζόδροµους, "happy hours" κατά της κρίσης στα cafes και τις ταβέρνες της πόλης! Τι συµβαίνει τελικά στα Τρίκαλα; H Tίτη Βελοπούλου βρέθηκε στη θεσσαλική πόλη για να διαπιστώσει ότι το πέρασµα για τα ελβετικού κάλλους Ελάτη και Περτούλι και τα «απόκοσµα» Μετέωρα, αποτελεί πλέον... στάση!

Βρήκαµε µια πόλη σε αναβρασµό! Από τη µια οι ανασκαφές στις παλιές φυλακές φέρνουν στο φως παλαιά hammam που θα µετατραπούν σύντοµα σε Πολιτιστικό Πάρκο, κι από την άλλη τα νέα σχέδια για αλλαγές στην Ασκληπιού και στις στοές στα Μανάβικα, που θα µπουν σε εφαρµογή σε λίγες µέρες! Σε όλα αυτά προσθέτουµε τις προετοιµασίες στον Μύλο του Ματσόπουλου για να υποδεχτεί όλο το χωριό του Αϊ-Βασίλη από αρχές Νοεµβρίου, βάζοντας την πόλη σε γιορτινό κλίµα! Εκτός όµως από αυτές τις αφορµές για να επισκεφθούµε την πρωτεύουσα του νοµού, µην ξεχνάµε ότι τα Τρίκαλα αποτελούν το τέλειο ορµητήριο για να εξερευνήσουµε τα φηµισµένα χωριά Ελάτη και Περτούλι, να κάνουµε σκι στο χιονοδροµικό κέντρο, αλλά και να βρεθούµε στα επιβλητικά µοναστήρια των Μετεώρων! Κι όλα αυτά σε ακτίνα... βολής!

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ... ΑΝΑΤΟΛΗΣ!
Όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τα Τρίκαλα, εντυπωσιάζονται από το επιβλητικό Οσµάν Σαχ ή Κουρσούµ Τζαµί που τους καλωσορίζει στην είσοδο της πόλης! Το µεγαλοπρεπές τέµενος µε τον χαρακτηριστικό του µιναρέ, Μνηµείο Αρχιτεκτονικής Κληρονοµιάς της UNESCO, χτίστηκε από τον διάσηµο, ελληνικής καταγωγής, αρχιτέκτονα Μιµάρ Σινάν το 1557 και σήµερα, µετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης και αποκατάστασής του, φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις (Είσοδος: Δωρεάν. Ανοιχτά: Καθηµερινά, εκτός Σάβ.-Κυρ. από τις 08:30-14:30). Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το οκταγωνικό µαυσωλείο του Οθωµανού πρίγκιπα Οσµάν Σαχ, όπου θάφτηκε το 1567!

Το εντυπωσιακό αυτό συγκρότηµα ήρθαν πρόσφατα να συµπληρώσουν τα hammam που ανακαλύφθηκαν κάτω από τις πρώην ποινικές φυλακές! Το σπουδαίo αυτό εύρηµα αποδεικνύει την ύπαρξη των λουτρών που ανέφερε ο Οθωµανός γεωγράφος Κιατίπ Τσελεµπί στην περιγραφή του για την πόλη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως µια τέτοια ανακάλυψη έγινε η αφορµή ώστε, µετά την πλήρη αναστήλωση των hammam, να µπορούµε πλέον να θαυµάσουµε τη δηµιουργία ενός ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου, που θα δώσει µια διαφορετική πολιτιστική διάσταση στην πόλη! Για εµάς που είχαµε την ευκαιρία να βρεθούµε στο χώρο, η έκπληξη ήταν µεγάλη! Ποιος να φανταστεί πως τόσα χρόνια (από το 1896) κάτω από τους τοίχους ενός σωφρονιστικού ιδρύµατος «αναπαυόταν» ένα ολόκληρο σύστηµα γυναικείων και αντρικών λουτρών, πλήρως οργανωµένο, που αντανακλά τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής του! Οι εργασίες ήδη είναι εν εξελίξει και έτσι γρήγορα τα παλαιά λουτρά θα έρθουν ξανά στο φως έστω και τραυµατισµένα από τις ανθρώπινες παρεµβάσεις του παρελθόντος!
Στο Πάρκο Πολιτισµού Βασίλης Τσιτσάνης -ονοµασία φόρος τιµής στον Τρικαλινό συνθέτη- που θα δηµιουργηθεί, θα φιλοξενείται µουσείο αφιερωµένο στον µεγάλο δηµιουργό (στον δεύτερο όροφο των hammam).

ΆΠΟΨΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!
Η πόλη πάντα φαίνεται καλύτερα από ψηλά, και το σηµείο εκείνο το οποίο πρέπει να βρεθούµε για να τη θαυµάσουµε είναι το περίφηµο βυζαντινό της Κάστρο. Χτισµένο στα βόρεια της πόλης, ανακατασκευάστηκε ριζικά από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αι. µ.Χ. και σήµερα δεσπόζει στη θέση της Ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης επιβλητικό! Αφού διασχίσουµε την κύρια είσοδο, µπορούµε να περιπλανηθούµε ανάµεσα στα 3 διαζώµατά του. Συνδυάζουµε την επίσκεψή µας στο φρούριο µε µια ανάβαση στο χαρακτηριστικό Ρολόι ύψους 33 µ., σήµα κατατεθέν των Τρικάλων. Ανοιχτό στο κοινό από το 2005 µας προσφέρει, µετά από 107 σκαλιά µέχρι την κορυφή όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο, µια θέα που κόβει την ανάσα! Μάλιστα, στον Πύργο του Ρολογιού έχουν εγκατασταθεί κιάλια τα οποία µε €1 εκµηδενίζουν τις αποστάσεις και φέρνουν τα πάντα πιο κοντά! Είσοδος: Δωρεάν. Ανοιχτά: Καθηµερινά από τις 09:00-16:00. Πληροφορίες: Τηλ. 24310 76647.

ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ... ΣΑΚΑΦΛΙΑ!
Ξεκίνησε ως συνοικία του Κάστρου, υπήρξε η χριστιανική γειτονιά στην Τουρκοκρατία και παρέµεινε ως η αρχοντογειτονιά µέχρι το 1930. Το Βαρούσι, στους πρόποδες του Κάστρου και σε απόσταση αναπνοής από τα πεζοδροµηµένα Μανάβικα, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στα Τρίκαλα, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει τις περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης. Αυτό όµως που ενθουσιάζει τον ανυποψιάστο επισκέπτη είναι τα περίτεχνα αρχοντικά του! Τα σπίτια της περιοχής είναι διώροφα, µε σαχνισιά µε κεραµοσκεπές και ευρύχωρα δωµάτια που ανοίγονται σε µεγάλα παράθυρα. Χτισµένα στο ύφος του βορειοδυτικού σπιτιού αποπνέουν την αρχοντιά και την ευηµερία των κατοίκων της πόλης στους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, τα χαγιάτια και τις µακριές µαρκίζες δεν έχουν κριθεί τυχαία διατηρητέα! Όσο για τα στενά της γραφικής αυτής γειτονιάς, έχουν περάσει στην αιωνιότητα µέσα από το τραγούδι «Ο Σακαφλιάς» που ερµήνευσε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Περπατώντας ανακαλύπτουµε καρτποσταλικές γωνιές, ενώ από κάποια αναπάντεχα ανοίγµατα εντοπίζουµε το Ρολόι του Κάστρου, άγρυπνο φρουρό!

ΣTA ΠΡΩΗΝ ΚΑΚΟΦΗΜΑ ΣΤΕΚΙΑ...

Aπό τις πιο ζωντανές και ιδιαίτερες γειτονιές των Τρικάλων, τα Μανάβικα, ανάµεσα στο Βαρούσι και την κεντρική πλατεία, αποπνέουν µια ιδιαίτερη ατµόσφαιρα. Στα χτισµένα µε συµπαγές τούβλο κτήρια, όπου το 1920 στεγάζονταν τα πορνεία της πόλης, άρχισε να λειτουργεί η λαχαναγορά, τα λεγόµενα µανάβικα, εξού και η ονοµασία της συνοικίας. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κτήριά της έχουν ανακαινισθεί, οι δρόµοι της γειτονιάς έχουν πεζοδροµηθεί και στη θέση των παλαιών εγκαταλειµµένων αποθηκών έχουν δηµιουργηθεί παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και µπαράκια που συγκεντρώνουν πληθώρα κόσµου! Εντύπωση προκαλεί η τεράστια τοιχογραφία (150 τ.µ.) που φιλοτεχνήθηκε στην ορατή πλευρά σύγχρονης οικοδοµής το 2006 από ξένους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράµµατος για την αναβάθµιση της περιοχής (φωτό). Αναπαριστά µε ρεαλιστικό τρόπο εικόνες µια λαϊκής γειτονιάς µε θαµώνες ταβέρνας, τραγουδοποιούς στα µπαλκόνια, νοικοκυρές στη λαϊκή αγορά και παιδιά που παίζουν. Φαντάζει τόσο πραγµατική που σε παρασύρει σε ένα ταξίδι εποχής!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ... ΣΤΟΛΙΔΙΑ!
Όσο κι αν µου το λέγανε δεν περίµενα ότι τα παλαιά ψυγεία-παγοποιεία του Θεόδωρου Κλιάφα θα στέγαζαν σήµερα ένα τόσο ιδιαίτερο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισµού! Μέσα στις βιοµηχανικές αίθουσες -εκεί όπου διατηρούσαν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί- και παραγόταν κολώνες πάγου για τις ανάγκες της πόλης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αποτυπώσει εικόνες από την τοπική ιστορία, να πάρει µια γεύση από το πώς ήταν η πόλη στο παρελθόν, αλλά και να γνωρίσει όλη τη διαδικασία της παραγωγής και εµφιάλωσης των τρικαλινών αναψυκτικών Κλιάφα, µέχρι και τα παλιά γραφεία του πρώτου ιδιοκτήτη! Εντύπωση µας έκανε το παλιό φαρµακείο που χρονολογείται από το 1890 αλλά και η µοναδική στον ελλαδικό χώρο έκθεση µε πώµατα και ετικέτες µπουκαλιών από όλο τον κόσµο, που φιλοξενείται στην πρώην αίθουσα συσκευασίας αεριούχων ποτών. Η εφευρετικότητα των δηµιουργών εντυπωσιάζει! Πριν φύγουµε καθόµαστε για λίγο στο παραδοσιακό καφενείο και καθώς απολαµβάνουµε τη βυσσινάδα µας από τα σύγχρονα πλέον εργοστάσια Κλιάφα, χαζεύουµε αφίσες µε παλιές διαφηµίσεις, αλλά και µια ενδιαφέρουσα συλλογή παλαιών µπουκαλιών! Η ξενάγηση της κυρίας Κλιάφα ήταν τόσο παραστατική που µας έµεινε αξέχαστη!

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ
Με αφετηρία την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και αφού ρίξουµε µια µατιά στα αγάλµατα που την κοσµούν (ένα από αυτά το γλυπτό Πιτσιρίκος του καλλιτέχνη Νικόλα), φτάνουµε στην περίφηµη κεντρική γέφυρα που ενώνει τις όχθες του Ληθαίου ποταµού! Αράζουµε µαζί µε τους υπόλοιπους θαµώνες σε κάποιο παγκάκι και χαζεύουµε από ψηλά τη ροή του νερού, το άγαλµα του Ασκληπιού απέναντι, αλλά και τους µόνιµους κατοίκους της υδάτινης αυτής γωνιάς, τις ανήσυχες πάπιες και τους περήφανους κύκνους. Η βλάστηση καθρεφτίζεται στα νερά δηµιουργώντας µοναδικές αντανακλάσεις... Άλλωστε όλη η ζωή της πόλης είναι άρρηκτα δεµένη µε τον ποταµό της... λήθης! Προχωράµε προς τον πεζόδροµο. Αριστερά το ιστορικό ξενοδοχείο Πανελλήνιον και το εστιατόριο Αίγλη, που µας γυρνάνε πίσω στις αρχές του προηγούµενου αιώνα, και δεξιά το ξενοδοχείο Αχίλλειον. Από εδώ ξεκινάει ο πεζόδροµος της Ασκληπιού, η πιο ζωντανή περαντζάδα της πόλης! Από τη διάνοιξή της τη δεκαετία του 1890 καθιερώθηκε ως δρόµος περιπάτου, ενώ µετά την πεζοδρόµησή της το 1988 µετατάπηκε στον κατεξοχήν εµπορικό δρόµο της πόλης. Εκτός όµως από τα καταστήµατα, εδώ συγκεντρώνονται τα πιο µοδάτα cafes που σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της ηµέρας. Με happy hours (από τις 14:00-18:00 όλοι οι καφέδες €2) και events για όλα τα γούστα έχουν κερδίσει τη νεολαία της πόλης.

ΕΛΑΤΗ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΑΤΑ

Μπορεί κάποιοι από τους ντόπιους να την αποκαλούν ακόµα µε το παλιό της όνοµα, Τύρνα, όµως σίγουρα το δεύτερο της πάει πιο πολύ µιας και ο γραφικός οικισµός -µόλις 35 χλµ. από τα Τρίκαλα- είναι κυριολεκτικά πληµµυρισµένος από έλατα. Δεν είναι τυχαίο πως ένα τέτοιο, ελβετικού κάλλους τοπίο γρήγορα αναπτύχθηκε τουριστικά, και σε συνδυασµό µε το χιονοδροµικό κέντρο στο γειτονικό Περτούλι αποτελεί την τελευταία δεκαετία έναν από τους top χειµερινούς προορισµούς της χώρας µας. Πράγµατι, όταν χιονίζει, το σκηνικό θυµίζει Ελβετικές Άλπεις! Τα κατεξοχήν ξύλινα και πέτρινα σπιτάκια φιλοξενούν υπέροχους ξενώνες (µάλιστα φέτος έχουν ρίξει και αρκετά τις τιµές τους), ενώ τα ταβερνάκια προσφέρουν εξαιρετικές τοπικές γεύσεις και δηµιουργικές συνταγές από κυνήγι. Στην Ελάτη θα φάµε ποιοτικά και οικονοµικά! Για πιο ψαγµένα πιάτα πάµε στον Καλαµαρά και τον Δειπνοσοφιστή, για σπιτικά µαγειρευτά και χειροποίητες πίτες στον Παπαθανασίου και για δυνατά ψητά στα Κανάβια µε την εκπληκτική θέα! Πολύ κόσµο µαζεύει και το Ανώγι, στο δρόµο για Περτούλι. Τώρα όσον αφορά στα cafes, αν και οι φετινές απώλειες ήταν αξιοσηµείωτες, αυτά στον κεντρικό δρόµο προσφέρουν υπέροχες γωνιές δίπλα στο τζάκι! Τι πιο ωραίο από το να χιονίζει έξω και εµείς να απολαµβάνουµε ένα γλυκό ή ένα ζεστό ρακόµελο λίγο πριν βυθιστούµε κάτω από το αφράτο πάπλωµά µας!

ΠΕΡΤΟΥΛΙ-ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
ΣΤΑ ΠΕΡΤΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ...

Επόµενη στάση το Περτούλι! Λίγα χιλιόµετρα µετά την Ελάτη συναντάµε τις εγκαταστάσεις του χιονοδροµικού κέντρου δίπλα στα περτουλιώτικα λιβάδια, ενώ µετά από λίγο ξεπροβάλλει µέσα από τα έλατα κι ο γραφικός οικισµός (φωτό)! Χτισµένος πανοραµικά πάνω σε λόφο, απαρτίζεται κυρίως από εξοχικές κατοικίες, κάποιους γραφικούς ξενώνες, ταβερνούλες και ελάχιστα cafes. Κάποια από τα top καταλύµατα, όπως ο ξενώνας Χατζηδάκη και ο Διβάνης (τα βρήκαµε κλειστά) µάλλον θα λειτουργήσουν κανονικά τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα, ενώ ο ξενώνας Παπαγιάννης (τηλ. 24340 91177, www.papagiannishotel.com) κάνει προσπάθειες να παραµείνει ανοιχτός όλο το χρόνο! Ωστόσο ακόµα κι αν δεν επιλέξουµε το Περτούλι για τη διαµονή µας, εδώ θα έρθουµε σίγουρα για να δοκιµάσουµε τις τοπικές συνταγές, να βολτάρουµε µέσα στο ελατοδάσος, να επισκεφθούµε τις δύο υπέροχες πετρόκτιστες εκκλησίες (φωτό) του χωριού και τέλος να αράξουµε για έναν καφέ ή µια ζεστή σοκολάτα στο προσεγµένο καφέ Λυχνάρι.

NΕΡΑΪΔΕΣ & ΞΩΤΙΚΑ
Λίγα λεπτά µε το αυτοκίνητο από το Περτούλι συναντάµε αυτό το ορεινό χωριό χτισµένο σε υψόµετρο 1.140 µ. στις πλαγιές του Κόζιακα! Πρόκειται για το παλαιό Βετερνίκο ή Βετερνίκ ή Βετορνίκη (στα σλάβικα σηµαίνει νεραϊδότοπος), που µετονοµάστηκε σε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου το 1979. Το χωριό, 50 χλµ. από την πόλη των Τρικάλων, είναι χτισµένο ανάµεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα µε τους παλιούς ακόµα να εξιστορούν ιστορίες για νεράιδες και εξωτικά! Από τον κεντρικό δρόµο οι εικόνες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές, όταν όµως κατηφορίσουµε προς την καρδιά του οικισµού θα διαπιστώσουµε πως µέσα στα πλατάνια και στις παχιές φυλλωσιές των δέντρων κρύβεται µια υπέροχη λιθόστρωτη πλατεΐτσα µε δυο ταβερνούλες, ενώ το σκηνικό συµπληρώνεται µε τις καµινάδες από τα αναµµένα τζάκια των ξενώνων του χωριού που καπνίζουν ασταµάτητα.

Χιονοδροµικό κέντρο Περτουλίου

Η Ελάτη και το Περτούλι καθιερώθηκαν ως must χειµερινοί προορισµοί όχι µόνο για το φυσικό κάλλος τους, αλλά και για το Χιονοδροµικό Κέντρο Περτουλίου, 45` από τα Τρίκαλα ανάµεσα στα βουνά Κόζιακας και Λουπάτα της Πίνδου. Με 4 πίστες ανάβασης (δύο προχωρηµένων 1.400 µ., µία αρχαρίων 100 µ. και µία παιδική 350 µ.) και 3 αναβατήρες (εναέριος µε 2θέσια καθίσµατα στην πίστα «Τσιτσάνης», συρόµενος στην «Τσίτζιρας» και παιδικός-baby lift στην «Αίθηκος») ενδείκνυται κυρίως για οικογένειες. Mπορεί να είναι µικρό, όµως είναι εύκολα προσβάσιµο, φιλικό προς αρχάριους σκιέρ, και συνδυάζει το αγαπηµένο σας σπορ, σ` ένα µοναδικό τοπίο ανάµεσα στα έλατα. Ιδανικό ακόµα και για όσους δεν είναι λάτρεις του σκι, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να χρησιµοποιήσουν τον διθέσιο εναέριο για µια βόλτα, αλλά και να νοικιάσουν έλκηθρα και snowmobiles µε σκοπό να εξερευνήσουν τα χιονισµένα περτουλιώτικα λιβάδια! Από τα σηµαντικά πλεονεκτήµατα του συγκεκριµένου χιονοδροµικού είναι ο άνετος χώρος πάρκιγκ στη βάση του και η ασφαλής και άνετη πρόσβαση χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Όσο για τα chalets, υπάρχουν δύο, ένα κάτω και ένα στην κορυφή! Το πρώτο, πάντως, από πέρσι που ανακαινίσθηκε προσφέρει από καφέ και σοκολάτα µέχρι κόκκινο ζεστό κρασί και τούρκικο τσάι! Από το µενού δεν λείπουν και κάποια snacks όπως hot dogs, κρέπες, βάφλες αλλά και ζεστός τραχανάς! Μη χάσετε τα επιτυχηµένα events και parties, αλλά και το βραδινό σκι που διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήµατα όλη τη χειµερινή σεζόν!

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΑΕΤΟΦΩΛΙΕΣ...

Μπορεί αυτή την εποχή να µην είναι στα καλύτερά τους (τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν), όµως δεν γίνεται να µην επισκεφθούµε τα γειτονικά Μετέωρα! Μόλις 21 χλµ. από την πόλη των Τρικάλων (15` µε το αυτοκίνητο) και αφού προσπεράσουµε την Καλαµπάκα, µένουµε άναυδοι µπροστά σε αυτό το υπέροχο λίθινο δάσος, µοναδικό στον κόσµο, που ξεπροβάλλει πάνω από τον οικισµό Καστράκι. Τα µοναστήρια που είναι χτισµένα στις κορυφές των βράχων (από αυτά λειτουργούν 6, µε πιο σηµαντικό το Μεγάλο Μετέωρο) µοιάζουν σαν να είναι... µετέωρα µεταξύ ουρανού και γης. Με θέα που αγκαλιάζει από τον Όλυµπο µέχρι την Πίνδο και τον θεσσαλικό κάµπο, ο επισκέπτης δεν γίνεται να µη νιώσει ψυχική ανάταση! Καλό θα ήταν βέβαια να απουσίαζε η τόσο έντονη εµπορική... εκµετάλλευση έξω από τους ιερούς αυτούς χώρους!
Προσοχή στην αµφίεσή σας -οι γυναίκες απαραίτητα µακριά φούστα και οι άντρες παντελόνι- και στις µέρες λειτουργίας των Μονών. Καθηµερινά µια από αυτές παραµένει κλειστή!

Το ήξερες ότι...

Τα Μετέωρα εκτός από τα µοναστήρια, που µάλιστα φυλάσσουν και ανεκτίµητα εκκλησιαστικά κειµήλια, αποτελούν πόλο έλξης για πεζοπόρους και αναρριχητές από όλο τον κόσµο;

Η λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει εκτός από ονειρική ομορφιά πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Στην περιοχή θα βρείτε θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια, μουσεία, το φράγμα, το βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα.

Τα χωριά της λίμνης Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Επισκεφτείτε τα και δείτε την εξαιρετική ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα παραμυθένια τοπία που συνθέτουν. Κάποια από αυτά είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε ένα έχει τις δικές του ομορφιές και τα ιδιαίτερα μυστικά του να αποκαλύψει.

travelstyle.gr

2014-12-10

>