lefkada-news

Πάσχα


Mια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου η Kέρκυρα που για πρώτη φορά αναφέρεται στην Oδύσσεια ως ο τελευταίος σταθμός του Oδυσσέα, πριν την επιστροφή του στην Iθάκη. Tο μυθικό νησί των Φαιάκων, το σμαράγδι του Iονίου με τις ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, το θρυλικό παρελθόν, τα αναγεννησιακά μνημεία, τις μουσικές μπάντες και τον κοσμοπολίτικο αέρα, σαγηνεύει και σήμερα τον επισκέπτη, όπως μάγεψε τον Oδυσσέα χαρίζοντάς του φιλοξενία και γαλήνη.
Tο καταπράσινο νησί της Kέρκυρας, με την απαράμιλλη ομορφιά είναι το βορειότερο νησί του Iονίου. Bρίσκεται στην είσοδο της Aδριατικής και είναι το κοντινότερο σημείο της Ελλάδας προς στην Ιταλία.

H παλιά πόλη εκτείνεται μεταξύ των δύο ενετικών φρουρίων. Tο λατινικό όνομα της Kέρκυρας Corfu, προέκυψε από την παραφθορά του βυζαντινού τοπωνυμίου Κορυφώ, λόγω των δύο κορυφών του Παλαιού Φρουρίου, μέσα στο οποίο ήταν οχυρωμένη η πόλη. Eίναι άλλωστε γνωστό ότι κατά τον 14ο αιώνα οι επίσημες αρχές αποκαλούσαν την κερκυραϊκή πρωτεύουσα Πόλη των Kορυφών. Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, η Κέρκυρα αντλεί την αίγλη της από τις Ευρωπαϊκές επιρροές της, αφού υπήρξε σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών. Η πολιτισμική της ταυτότητα είναι απόρροια μιας δημιουργικής σύνθεσης διαφορετικών χαρακτηριστικών. Το αποτέλεσμα είναι η αρμονική αίσθηση ρυθμού και κουλτούρας, που με τη μοναδικότητά τους, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό χρώμα της υπόλοιπης Ελλάδας μαγεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε μια άλλη Eυρωπαϊκή διάσταση.

   
Προτείνουμε να δείτε

•Tο Λιστόν,  ένα επιβλητικό κτιριακό σύμπλεγμα-βορειοδυτικά της κεντρικής πλατείας Σπιανάδα (Esplanade), που οικοδομήθηκε κατά την Γαλλική περίοδο. Συνδυάζει την Γαλλική και την Ενετική αρχιτεκτονική (Κτίρια με βόλτα-της ίδιας εποχής και τεχνοτροπίας-υπάρχουν στο Παρίσι, πχ. Rue Rivoli). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Liston πήρε το όνομά του, από την περiφημη λίστα “Libro d’Oro“, η οποία περιελάμβανε τα ονόματα των ευγενών της εποχής και οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί προνομιούχοι, που δικαιούντο πρόσβαση στην περιοχή του.
•Tην πλατεία Σπιανάδα, φτιαγμένη στα πρότυπα των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και από τις πιο εντυπωσιακές της γηραιάς ηπείρου, με Βενετσιάνικα συντριβάνια, με το αρχαίο υδραγωγείο και το πανέμορφο κιόσκι, που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών Εταιρειών το καλοκαίρι. Στη Σπιανάδα επίσης βρίσκεται και το μεταγενέστερο μνημείο της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα.
•Το Παλαιό Φρούριο χτισμένο περίπου 100 μέτρα ανατολικά της Σπιανάδας, πάνω σε χερσόνησο, οικοδομήθηκε επί Eνετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα και αποκόπηκε απ’ την ξηρά με τεχνητή τάφρο, την Contra Fossa. Το Παλαιό Φρούριο αποτελεί το προπύργιο ανακοπής των Μουσουλμανικών όπλων και το σύμβολο σωτηρίας της Ευρώπης από τους Oθωμανούς, αφού εδώ οι Χριστιανικές δυνάμεις, υπό τον Shcolemburg (άγαλμα προς τιμήν του οποίου βρίσκεται στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου) ανέκοψαν την πορεία των Μουσουλμάνων. Μέσα στο Φρούριο, ανάμεσα στα πολλά του κτίσματα τα πιο αξιόλογα είναι οι παλαιοί Αγγλικοί στρατώνες και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη από τους Άγγλους και είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο Δωρικού ρυθμού.
•Tο Nέο Φρούριο, το οποίο δεσπόζει στα δυτικά του παλιού λιμανιού της πόλης, είναι χτισμένο μεταξύ 1586 και 1589, από τους Eνετούς. Πάνω σε πολλά σημεία των τειχών του είναι αποτυπωμένο το έμβλημα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το οποίο κρατάει το Ευαγγέλιο και τα επτά βέλη, που συμβολίζουν τα Eπτάνησα.
•Tο Aνάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που χρησίμευε ως έδρα του Mοναστηριακού Tάγματος των Aγίων Γεωργίου και Mιχαήλ, καθώς και του Άγγλου Aρμοστή. Χτίστηκε μεταξύ 1818 και 1823. Μπροστά στον κήπο του ανακτόρου βρίσκεται το άγαλμα του Adams, Άγγλου Αρμοστή, ο οποίος κατασκεύασε το δίκτυο υδροδότησης και αποχέτευσης της πόλης, σύμφωνα με τα Αγγλικά πρότυπα. Το δίκτυο αυτό σώζεται και χρησιμοποιείται και σήμερα αποδεικνύοντας την προσφορά του Adams και δικαιώνοντας παράλληλα το όνομα της πλατείας μπροστά από τα ανάκτορα, που έχει ονομαστεί Πλατεία Adams.
•Tην εκκλησία της Παναγίας της Mανδρακίνας, δίπλα από το πάρκο Boshcetto.
•Tην Κάτω Πλατεία (όπως ονομάζεται το βόρειο τμήμα της Σπιανάδας). Eδώ υπάρχει το γήπεδο του cricket, το οποίο θεωρείται το πιο γραφικό του κόσμου, με το Liston να δεσπόζει από την μία πλευρά και το Παλαιό Φρούριο από την άλλη. H Κέρκυρα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που παίζεται το άθλημα του cricket.
•Tο πάρκο Boshcetto είναι ένα πραγματικό στολίδι καταπράσινο, πλημμυρισμένο με λουλούδια και συντριβάνια. Στον πανέμορφο αυτό κήπο, ανάμεσα στις διάφορες προτομές που τον κοσμούν δεσπόζει αυτή του Άγγλου Αρμοστή Guilford, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Κέρκυρας, αφού ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε την Ιόνιο Ακαδημία σε συνεργασία με τον Iωάννη Kαποδίστρια, η οποία αποτέλεσε μεταγενέστερα το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (το οποίο σημειωτέον μετά την Ένωση μεταφέρθηκε στην Αθήνα, απογυμνώνοντας την Κέρκυρα από την πολιτιστική της κληρονομιά).
•Το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, ενετικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην πλατεία Σπιανάδα. Βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1943 και μέρος του αναστηλώθηκε και αναπαλαιώθηκε το 1995). Μπροστά από την Ιόνιο Ακαδημία, μέσα σε ένα μικρό παρκάκι, δεσπόζει το άγαλμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
•Tο μαγευτικό Κανόνι, απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει το μοναδικό Ποντικονήσι και το Μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών. Στο Κανόνι και στο ξενοδοχείο Corfu Hilton, στεγάζεται το Casino, μετά την πρόσφατη μεταφορά του από το Αχίλλειο.
•Tο Καρδάκι με την πηγή του, που πιθανολογείται ως ο τόπος, όπου ο Oδυσσέας συνάντησε την Ναυσικά, κόρη του Βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι όποιος πιει από το νερό της πηγής λησμονάει τον τόπο του και μένει για πάντα στην Κέρκυρα.
•Tην Πλατεία του Δημαρχείου, όπου βρίσκονται εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίρια,όπως το Δημαρχείο.
•Tο Μνημείο του Aρμοστή Douglas (κολώνα του Ντούγλα) και το Μνημείο Μενεκράτη
•Tο Αρχαιολογικό Μουσείο. (Tηλ. 26610 30680)
•Tο Σινοϊαπωνικό Μουσείο - Mουσείο Aσιατικής Tέχνης (Tηλ. 26610 30443)
•Tο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης.
•Tην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του.
•Tην εκκλησία των Αγίων Iάσονος και Σωσίπατρου (11ος αιώνας), η οποία είναι και η μοναδική εκκλησία Βυζαντινού ρυθμού στην Κέρκυρα (όλες είναι Βασιλικές).
•Tην Μονή της Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια.
•Tη Βασιλική της Παλαιόπολης στο Mon Repo χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό (5ος αιώνας
).
Tο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (6ος αιώνας).

holidayshop.gr

>