lefkada-news

Μπριζ:

Η Μπριζ βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Βελγίου, στην περιοχή της Φλάνδρας και συγκεκριμένα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας. Είναι μια πόλη παραμυθένια, με το ιστορικό της κέντρο να κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα της UNESCO μεταξύ των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Βελγίου. Το σκηνικό μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Κι αυτή δεν είναι μόνο η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς για τη μικρή βελγική πόλη, αλλά και η τελευταία. Ατμόσφαιρα μεσαιωνική, σε ένα περιβάλλον όπου το υδάτινο στοιχείο υπερτερεί.


Μεσαιωνικά κτίρια, φιδωτά δρομάκια, πύργοι και πυργίσκοι, πολύ νερό, ακόμη περισσότερη βλάστηση, γραφικές γέφυρες, παλαιικά κομψά σπίτια και ο καλύτερος τρόπος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη είναι μία βαρκάδα στα κανάλια. Ο διάπλους των καναλιών της πόλης είναι σίγουρο ότι θα σας μείνει αξέχαστος. Τα κανάλια, άλλωστε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην ονοματοδοσία της Μπριζ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά».
Ο δύο πόλεις, βέβαια, έχουν διαφορετική σχέση με το νερό, δεδομένου ότι η Βενετία βρέχεται από την Αδριατική Θάλασσα, ενώ η Μπριζ σήμερα τουλάχιστον βρίσκεται στην ενδοχώρα του Βελγίου. Η ιστορία βέβαια αποκαλύπτει ότι πέντε αιώνες πριν, τον 15ο αιώνα, η υπερχειλισμένη τότε Βόρεια Θάλασσα είχε μετατρέψει την Μπριζ σε παραθαλάσσια. Το εμπορικό κέντρο της υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς ο ποταμός Ζβιν έφραξε λόγω της λάσπης. Τα νερά όμως δεν άργησαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω μοναχά το ποτάμι που δεν άργησε κι αυτό, ανθρώπου θέλοντος, να μετατραπεί στα αναρίθμητα γραφικά κανάλια του σήμερα.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Μπριζ (Brugge) λέγεται ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Rogia και το λατινικό όνομα Reie, που είχε δοθεί στο ποτάμι που διέσχιζε την πόλη, ενώ η σκανδιναβική λέξη Bryggia σήμαινε αγκυροβόλιο.

Η Μπριζ αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο του 9ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για να προστατεύσει τις ακτές της από τις επιδρομές των Βίκινγκ. Παρά τις διαδοχικές επελάσεις των Γάλλων μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα, η Μπριζ εξελίχτηκε σε μία από τις πιο φινετσάτες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης. Σήμερα, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα δαιδαλώδη κανάλια της πλαισιώνονται από μεσαιωνικά κτίρια. Αυτά αποτελούν δείγματα της ακμής της πόλης –ήταν κέντρο του διεθνούς εμπορίου υφασμάτων, επί 200 χρόνια, από το 13ο αιώνα. Στη διάρκεια αυτής της χρυσής εποχής, οι έμποροι της πόλης ξόδευαν τα χρήματά τους σε επαύλεις, εκκλησίες και δημόσια κτίρια που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων.
Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν έκανε έντονη την παρουσία της εδώ. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα κτίρια παρέμειναν αλώβητα. Σήμερα, στο ιστορικό κέντρο δεν υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες και πολυώροφα κτίρια. Η κυκλοφορία ελέγχεται αυστηρά. Όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται στην περιοχή που οριοθετούν τα μεσαιωνικά στοιχεία.

Minnewater
Για τους περισσότερους επισκέπτες της Μπριζ, η λίμνη Minne και το πανέμορφο πάρκο που την περικλείει είναι από τις ωραιότερες πρώτες εικόνες της πόλης. Από τη γέφυρα του 1740 θα απολαύσετε πανοραμική θέα της πόλης, ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να σκοντάψετε πάνω σε κάποιο κύκνο – αγαπημένο σύμβολο της Μπριζ. Οι κύκνοι υπάρχουν εδώ από το 1448. Τότε, ο Μαξιμιλιανός της Αυστρίας διέταξε να μείνουν στη μνήμη του συμβούλου του, Πιερ Λανσέ, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από τους κατοίκους της Μπριζ. Σ’ αυτό το σημείο υπήρχε κάποτε ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, το οποίο συνδεόταν με το δίκτυο των καναλιών και τη θάλασσα. Σήμερα, μπορείτε να περιηγηθείτε στο πάρκο, χρησιμοποιώντας τα πλοιάρια. Είναι δημοφιλές σημείο για πεζοπορία και πικνίκ. Εντύπωση προκαλούν η πύλη και η οικία του φύλακα, του 15ου αιώνα, και ο πύργος του 1398.

Grote Markt
Πρόκειται για την κεντρική πλατεία και αγορά της Μπριζ, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης. Αποτελεί από τα πιο θελκτικά και ενδιαφέροντα μέρη για τον επισκέπτη. Σπουδαίο εμπορικό κέντρο στο παρελθόν, η κεντρική πλατεία του 13ου αιώνα περιστοιχίζεται από μεσαιωνικά κτίρια. Η αρχαιότερη πρόσοψη στην πλατεία (15ος αιώνας) είναι του Χάους Μπουσότ, οικία του Καρόλου του Β’ της Αγγλίας τα χρόνια της εξορίας του (1656-1657).
Εδώ βρίσκεται επίσης το Δικαστήριο της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, το οποίο έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι χτίστηκε μόλις τον 19ο αιώνα, με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των γοτθικών κτιρίων του 12ου και του 13ου αιώνα! Πρόκειται για μια τάση που ονομάστηκε νεογοτθική και εφαρμόστηκε σε σειρά κτιρίων που χτίστηκαν στην πόλη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Στο μέσον της πλατείας μπορείτε να δείτε το άγαλμα των Jan Breydel και Pieter de Coninck, δύο ηρώων της πόλης που ηγήθηκαν της εξέγερσης, γνωστής ως Αυγή της Μπριζ, κατά των Γάλλων το 1302. Οδήγησαν τους Φλαμανδούς στρατιώτες κατά των εισβολέων τα ξημερώματα της 18ης Μαΐου 1302 και πρωτοστάτησαν στη Μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών (Battle of the Golden Spurs) της 11ης Ιουλίου 1302. Επίσης, έθεσαν τα θεμέλια για την ανεξαρτησία των μεγαλύτερων πόλεων των Κάτω Χωρών.
Στους Χάρτες των πόλεων κατοχυρώθηκε η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών μέχρι το 15ο αιώνα. Στην κεντρική πλατεία φιλοξενείται από το 10ο αιώνα σημαίνουσα εμποροπανήγυρις.


Το Μπελφόρ ή καμπαναριό – σήμα κατατεθέν της Μπριζ, ύψους 83 μέτρων, χτίστηκε το 13ο αιώνα και δεσπόζει σε μία από τις πλευρές της κεντρικής πλατείας. Είναι ένας εντυπωσιακός οκταγωνικός πύργος που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, όπου φυλάσσεται ο μεσαιωνικός Καταστατικός Χάρτης της πόλης που καταγράφει τη σπουδαιότητα της Μπριζ στον εμπορικό τομέα.
Μέσα στον πύργο η ελικοειδής σκάλα οδηγεί στην αίθουσα όπου φυλάσσεται η Χάρτα με τα δικαιώματα και το προνόμια του δήμου και, στη συνέχεια, καταλήγει στη στέγη από την οποία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης.

Burg
Είναι μια χαριτωμένη πλακόστρωτη πλατεία, που απέχει λίγα μέτρα από το Markt. Εδώ βρισκόταν το αρχικό οχυρό γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη. Σ’ αυτή την πλατεία φιλοξενούνται μερικά επιβλητικά δημόσια κτίρια, όπως το Δημαρχείο.

>