lefkada-news

Κοστιέρα Αμαλφιτάνα

Η πασίγνωστη ακτογραμμή της Νότιας Ιταλίας, λίγα χιλιόμετρα από την ιστορική Νάπολι, πρωτεύουσα της Καμπανίας, εκτείνεται από το Σορέντο μέχρι το Σαλέρνο. Ο φιδωτός, κατηφορικός δρόμος «Amalfitana», σφηνωμένος ανάμεσα σε ουρανό, βράχια και θάλασσα, ενώνει λιμανάκια, πόλεις και χωριά σε μία από τις πιο μαγευτικές διαδρομές στην Ευρώπη.

 
«Σφηνωμένο» στον βράχο, τo πολύχρωμο Αμάλφι κόβει την ανάσα
Σορέντο: ζωγραφισμένη πρόσοψη κατοικίας (αριστερά) και περίτεχνη λάμπα δρόμου με φόντο το έντονο κίτρινο χρώμα καθεδρικού ναού
Κοιτάζοντας από ψηλά τη θάλασσα στην παραλία του Σορέντο
Τοιχογραφία (αριστερά) από τη Βίλα των Μυστηρίων στην Πομπηία και ερείπια (δεξιά) από την έκρηξη τουι Βεζούβιου
To πανέμορφο Ποζιτάνο προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών
Η βίλα Τσιμπρόνε, στο Ραβέλο
Δεμένα καΐκια στο λιμανάκι του Σορέντο
Από αριστερά, χαρακτηριστικό καρότσι παγωτού, γλύκισμα με ρικότα και αχλάδι, ζωγραφισμένα επιδαπέδια βάζα
Τα ερείπια των ναών της αρχαίας Ποσειδωνίας, στο Πέστουμ.
Εκκλησίες στο Αμάλφι


Από το παραθαλάσσιο Ποζιτάνο και το Βιέτρι σουλ Μάρε με τα περίφημα κεραμικά ως το γοητευτικό, πολύχρωμο Πραϊάνο στο Αμάλφι, που τον 10ο αιώνα αποτελούσε αδιαμφισβήτητη ναυτική δύναμη, η περιήγηση χαρίζει ανεπανάληπτη θέα.

Ανηφορίζοντας για το ατμοσφαιρικό Ραβέλο, το τοπίο μεταμορφώνεται από βραχώδη ακτή σε απότομη κορυφή από γρανίτη, ανάμεσα σε καταπράσινους κρεμαστούς κήπους με κατάφορτες λεμονιές. Παρακάτω, η αρχαία Ποσειδωνία (Πέστουμ) μαρτυρά το ένδοξο παρελθόν της Μεγάλης Ελλάδας.

Τι να δείτε
Στους περίτεχνους κήπους της βίλας Ρούφολο φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ μουσικής του Ραβέλο (
www.ravellofestival.com). Οι κρεμαστές ταράτσες της ενέπνευσαν τον Βάγκνερ να γράψει το «Πάρσιφαλ».

Από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με το επιβλητικό Ντουόμο ξεδιπλώνεται το μονοπάτι από ηφαιστειακή λάβα που μέσα από τα στενά της μεσαιωνικής πόλης οδηγεί στη βίλα Τσιμπρόνε. Το κτίριο του 12ου αιώνα που λειτουργεί ως ξενοδοχείο περικλείεται από ολάνθιστο κήπο με κυπαρίσσια και οπωροφόρα και καταλήγει στο μαγευτικό Μπελβεντέρε.

Στην πλατεία του Αμάλφι δεσπόζει το εντυπωσιακό Ντουόμο του 9ου αιώνα με τη βαρύτιμη μπρούντζινη πόρτα. Το πλακόστρωτο ανηφορικό καλντερίμι αποκαλύπτει κτίσματα με μαυριτανικές επιρροές και καταστήματα με ντόπια προϊόντα. Από την προβλήτα αναχωρούν πλοιάρια για τη σπηλιά με τα βαθυγάλανα νερά, Grotta dello Smeraldo.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι εκτίθενται μοναδικά ευρήματα από τις γειτονικές αρχαίες πόλεις της Πομπηίας (www.pompeiisites.org) και του Ερκολάνουμ, που το 79 μ.Χ. καλύφθηκαν ολοσχερώς από τη λάβα του μαινόμενου Βεζούβιου.

Περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη με τον ξακουστό δρόμο Σπακανάπολη, που διασχίζει το ιστορικό κέντρο.


- Το αμφιθεατρικό Ποζιτάνο, σμιλευμένο στον βράχο, φαντάζει παραμυθένιο. Κουκλίστικα σπίτια, βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου και του πορτοκαλί, κοσμούν τα γραφικά καλντερίμια και αγναντεύουν τη λευκή ακρογιαλιά.

- Οι δρόμοι της Κοστιέρα Αμαλφιτάνα είναι πολύ στενοί. Το καλοκαίρι τα τουριστικά πούλμαν και τα αυτοκίνητα δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

- Προτιμήστε να επισκεφτείτε την περιοχή φθινόπωρο, άνοιξη ή αρχές καλοκαιριού επωφελούμενοι από τις χαμηλότερες τιμές.

- Η Νάπολι απέχει μόλις 50 χλμ. από το Αμάλφι. Πετάξτε απευθείας με Alitalia ή επιλέξτε την καθημερινή, πρωινή πτήση της Aegean για Ρώμη και νοικιάστε αυτοκίνητο. Ακολουθήστε την Autostrada A1 με κατεύθυνση Νάπολι και βγείτε στην έξοδο Αγκρι. Από εκεί θα σας οδηγήσουν οι ταμπέλες προς Ραβέλο/Αμάλφι (280 χλμ.).

Πού να μείνετε
Μια βίλα αριστοκρατών του 12ου αιώνα στο Ραβέλο μεταμορφώθηκε στο εντυπωσιακό Palazzo Sasso (Via San Giovanni del Toro 28, τηλ. 0039 0898 18181). Το χαρακτηριστικό ροζ κτίσμα με τις κλιμακωτές ταράτσες και τους τροπικούς φοίνικες κρέμεται κυριολεκτικά από το χείλος του βράχου, χαρίζοντας μοναδική θέα στα μικροσκοπικά χωριουδάκια που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Σχεδόν 2 χλμ. έξω από το Ποζιτάνο, το San Pietro di Positano (Via Laurito 2, τηλ. 0039 0898 75455) χτισμένο στο κατακόρυφο ακρωτήρι, αιωρείται επάνω από τη θάλασσα. Ενα αθέατο ασανσέρ οδηγεί στη ρεσεψιόν, στην ταράτσα με τους φλογερούς ιβίσκους, στη μικρή ιδιωτική παραλία και στο γήπεδο τένις.

Ανάμεσα στον ουρανό και στη θάλασσα της Μεσογείου, μέσα στα λιόδεντρα και στις μπουκαμβίλιες, το Santa Catherina (9 S.S. Amalfitana, τηλ. 0039 0898 71012) είναι από τα πιο κομψά και αριστοκρατικά ξενοδοχεία της περιοχής.

Πού να φάτε
H κλασική ιταλική τρατορία Da Vittoria (Via dei Rufolo 3, τηλ. 0039 8985 7947), στο Ραβέλο, φημίζεται για την πίτσα, τα νόστιμα ζυμαρικά και το σπιτικό λιμοντσέλο της. Σε μία από τις ομορφότερες ταράτσες του Ραβέλο, το Rosselinis (Palazzo Sasso, Via San Giovanni del Toro 28, τηλ. 0039 8981 8181), με δύο αστέρια Michelin, συνδυάζει υψηλών προδιαγραφών σέρβις και μοναδική ναπολιτάνικη κουζίνα με κοσμοπολίτικη αύρα.

Στην παραλία του Ποζιτάνο, δύο πέτρινα λιοντάρια φυλάνε την είσοδο του La Cabusa (Piazza Amerigo Vespocci 4, τηλ. 0039 0898 75432). Επιλέξτε ζυμαρικά με φρέσκα θαλασσινά και δοκιμάστε το μοναδικό τιραμισού σαν γλυκιά κατακλείδα.

Η καλύτερη πιτσαρία στη Νάπολι ακούει στο όνομα Da Michele (Via Port’Alba 18, τηλ. 0039 0814 59713). Στην κινηματογραφική ταινία «Eat Pray Love», εδώ απόλαυσε η Τζούλια Ρόμπερτς τη μαργαρίτα της. Υπομονή, διότι η ουρά μπορεί να είναι ατελείωτη, αλλά αξίζει!

tovima.gr

2011-06-23

>