lefkada-news

Τσεπέλοβο, ένα πανέμορφο και ιστορικό χωριό

Το Τσεπέλοβο είναι γνωστό και ιστορικό χωριό, αφού ήταν πρωτεύουσα των τουρκικών αρχών του Ζαγορίου κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Είναι το μεγαλύτερο από τα 44 Ζαγοροχώρια και είναι και πραγματικά γραφικό και πανέμορφο. Χτισμένο στα 1.100 περίπου μέτρα υψόμετρο, είναι γεμάτο πέτρινα σπίτια, ενώ σώζονται ακόμα κάποια αρχοντικά, όπως το αρχοντικό Ράδου, Βολιώτη, Λιάπη, Παπάζογλου, Κοντοφωτη, Πράσινου κ.α.).

Οι δρόμοι του παραδοσιακού χωριού είναι και αυτοί πέτρινα καλντερίμια, αριστοτεχνικά φτιαγμένα, αναπόσπαστα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Η πλατεία του Τσεπέλοβου είναι μικρή αλλά πολύ γραφική. Από την μία μεριά μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τοπικών ειδών, από την άλλη ένα όμορφο ξενοδοχείο, το οποίο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον. Μέσα στην πλατεία προχωρώντας βρίσκουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πέτρινη βέβαια, βασιλικού ρυθμού με 12 τρούλους χτίστηκε το 1753 και από τότε εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα την δει.

Δεξιά της εκκλησίας θα βρούμε τον τάφο του ποιητή Ι. Βηλαρά, ενώ ένας καφές απέναντι από την εκκλησία θα συμπληρώσει την ωραία βόλτα.
Το Τσεπέλοβο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα, κυρίως λόγω του εμπορίου ξυλείας. Στο χωριό έφτασαν πριν την πτώση του Αλή Πασά και το ξέσπασμα της Επανάστασης (1820) ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς και ο δάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Ψαλίδας. Εδώ συγκρότησαν κεντρική επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε την καθοδήγηση του Αγώνα κατά την πρώτη του φάση.
Σήμερα το Τσεπέλοβο διατηρεί το χρώμα του σχεδόν αναλλοίωτο. Όλα τα σπίτια εξακολουθούν να είναι πέτρινα, ενώ η τουριστική υποδομή που έχει δημιουργηθεί έχει διαφυλάξει την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις του τόπου.

>