lefkada-news

Παξοί

Η συστάδα των μικρών νησιών που μοιάζει να κολυμπά καταμεσής στο Ιόνιο, μόλις 8 ναυτικά μίλια νότια της Kέρκυρας, ήταν άλλοτε "ο μυστικός παράδεισος" των οπαδών της ησυχίας και των ξέγνοιαστων διακοπών.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, αφού οι Παξοί κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από εκατοντάδες σκάφη αναψυχής. Παρόλα αυτά, ετούτος ο τόπος φαντάζει ακόμα ειδυλλιακός, παραδεισένιος, με γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, πυκνή βλάστηση και γραφικούς οικισμούς.

Φτάνοντας στο λιμάνι οι πρώτες εντυπώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η μικροσκοπική πολιτεία του Γάιου, κρυμμένη καλά δίπλα στο στενό θαλασσινό πέρασμα που σχηματίζεται από τον κυρίως κορμό του νησιού και το κοντινό νησάκι του Αγίου Νικολάου μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό.

Τα σπίτια απλωμένα κατά μήκος της προκυμαίας διατηρούν την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, καθώς ποζάρουν πολύχρωμα πλάι στο βαθύ γαλάζιο. Η πλατεία του Αγίου Νικολάου με τα καφέ και τη θέα σε στεριά και θάλασσα σίγουρα είναι σημείο αναφοράς. Αν σχεδιάζετε να μείνετε μόνο λίγες μέρες δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο. Από τον Γάιο θα μετακινείστε ή με σκάφος ή θα νοικιάσετε όχημα για μερικές σύντομες εκδρομές. Οπωσδήποτε θα αφιερώσετε κάποια από τα πρωινά σας στον Γάιο. Θα ανηφορίσετε στα καλντερίμια του και θα ρουφήξετε τις μυρωδιές και τα χρώματα του νησιώτικου οικισμού όπου η ώχρα "παίζει" με το πράσινο και το λουλακί, δίπλα στο βαθύ μπλε του πελάγους.

Αξίζει μια γνωριμία με το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε αντιπροσωπευτικό κτίριο του 1600. Στο αντικρινό νησάκι του Αγίου Νικολάου θα επισκεφθείτε το κάστρο που κτίστηκε το 1423 από τον Βαρόνο Αδάμ Β`. Μάλιστα, σύμφωνα με ξένους ερευνητές, η ανακατασκευή έγινε 100 χρόνια αργότερα πάνω σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Σήμερα το νησάκι του Αγίου Νικολάου είναι επισκέψιμο, αφού όμως έρθετε από πριν σ` επαφή με τη δημοτική αρχή που διοργανώνει τις εκδρομές.

Στο νησί της Παναγίας στο μοναστήρι της Παναγίας των Βελιανιτών στις 15 Αυγούστου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Επτανήσων.

Προς Λόγγο και Λάκκα

Επτά χιλιόμετρα βόρεια από τον Γάιο θα συναντήσετε το όρμο του Λογγού με το μικρό λιμάνι, αγκαλιασμένο από τα πρόσχαρα νησιώτικα σπίτια. Εδώ βρίσκονται μια-δυο καφετέριες και 2-3 παραλιακές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στη θάλασσα. Την ησυχία αυτού του κουκλίστικου οικισμού διακόπτει μόνο ο δρόμος που περνά μέσα από το χωριό αναταράσσοντας τη νησιώτικη γαλήνη. Εδώ θα δείτε και το σπίτι του Ανεμογιάννη καθώς και το σαπωνοποιείο της ίδιας οικογένειας, που είναι από τα πιο εντυπωσιακά διατηρητέα κτίρια των Παξών με νεοκλασικές επιρροές.

Από τον Λογγό ο δρόμος στρέφεται και πάλι στο εσωτερικό του νησιού. Φτάνοντας στη Λάκκα (11 χλμ. από Γάιο) αναγκαστικά θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Στην προκυμαία σε πυκνή διάταξη βρίσκονται ταβέρνες και καταστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια επτανησιακής αρχιτεκτονικής, όπως το σχολείο Συγγρού των αρχών του 20ού αιώνα που κτίστηκε με έξοδα του μεγάλου ευεργέτη.

Κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά..

Ο δρόμος που φεύγει νότια απ` τον Γάιο και ακολουθεί το πολυσχιδές περίγραμμα των ακτών, θα σας φέρει εύκολα στον Ορμο του Οζιά (χρειάζεται σχετική προσοχή καθώς παρουσιάζει αυξημένη κίνηση). Πρώτα θα συναντήσετε τη βοτσαλωτή παραλία Πλάκες, δίπλα στο λιμανάκι του Γάιου και αμέσως μετά τη Σπιάτζα. Ακολουθούν οι παραλίες Παξός και Μπάλλος. Μετά την όμορφη ακτή της Αγίας Μαρίνας, που είναι και η νοτιότερη του νησιού, ο δρόμος συνεχίζει για το Μογγονήσι με τις μαγευτικές σπηλιές.

Βόρεια από τον Γάιο οδηγώντας παράλληλα με την ακτή θα συναντήσετε τους όρμους Κλωνί, Γουλί και Καμίνι. Ακολουθεί η παραλία Κακή Λαγκάδα που περιφρουρείται από βράχια, ενώ σύντομοι χωματόδρομοι προς ανατολάς οδηγούν στις απόμερες ακρογιαλιές Αλάτι και Πνιγμένος.

Φτάνοντας στον μεσόγειο οικισμό Κοντογιαννάτικα, θα προσεγγίσετε ακολουθώντας βατούς χωματόδρομους, την απλωτή βοτσαλωτή παραλία Κηπιάδη και τη μικροσκοπική ακρογιαλιά Πούντα. Ξεκινώντας νότια απ` το λιμάνι του Λογγού θα πάτε -ακόμη και με τα πόδια- στο Λεβρεχιό με το ψιλό βότσαλο, τις ολόλευκες πλάκες και την παραθαλάσσια ταβέρνα.

Αν θέλετε περισσότερη ησυχία, θα βρεθείτε περπατώντας στον ορμίσκο του Κήπου ή στη φυσική "πισίνα" Μαρμαριά.

Στο δυτικό άκρο του κόλπου της Λάκκας, βρίσκονται οι πολύ καλές, μα πολύκοσμες, παραλίες Χαράμι (ή Χαραμή) με άμμο και Κανόνι. Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στον φάρο θα συναντήσετε την ανοιχτή στον βοριά ακτή των Πλάνων. Στ` ανατολικά της Λάκκας σας περιμένουν οι πανέμορφες ακτές Αρκουδάκι και Ορκός.

Αν φτάσετε μέχρι εδώ αξίζει ν` αναζητήσετε λίγο νοτιότερα τις ήσυχες παραλίες Λάκκος, Μονοδέντρι και Γλυφάδα χρησιμοποιώντας τις χωμάτινες παρακάμψεις από τον κεντρικό δρόμο Λογγού - Λάκκας και... τα πόδια σας!

ethnos.gr

2011-08-30

>