lefkada-news

Βωβούσα

Η Βωβούσα, είναι ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι. Λιγότερο αξιοποιημένο από το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι, περισσότερο ανεπιτήδευτο και γνήσιο, το Ανατολικό Ζαγόρι  προκαλεί τον επισκέπτη να το ανακαλύψει.

Το όνομα της Βωβούσας, συμπτωματικά ίσως, παραπέμπει στην ασταμάτητη βοή του Αώου που περνώντας από τη μέση του χωριού, το χωρίζει σε δυο μαχαλάδες. Πάντως σύμβολο της Βωβούσας είναι το μεγάλο γεφύρι της που χτίστηκε το 1748 με δαπάνες του τοπικού ευεργέτη Αλέξη Μίσιου. Η μονότοξη αυτή λιθοκατασκευή υπήρξε για καιρό μοναδικό πέρασμα από την Ηπειρο στη Δυτική Μακεδονία.

Παρότι σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.000 μ., ο οικισμός μοιάζει βυθισμένος μέσα σε έναν κλοιό από κατάφυτες βουνοκορφές. Ως το 1817 η Βωβούσα είχε 2.500 κατοίκους. Μια επιδημία πανούκλας και οι αλλεπάλληλες λεηλασίες που υπέστη στα χρόνια του 21 ήταν αρκετές για να αποδεκατιστεί. Μετά την απελευθέρωση ορθοπόδησε και πάλι, μέχρι που το έκαψαν οι Γερμανοί το 1943.

Η Βωβούσα είναι κι αυτή Βλαχοχώρι, γεγονός που φαίνεται ακόμα στα ήθη, τα έθιμα και τη διάλεκτο που μιλούν οι ηλικιωμένοι. Εδώ, τους καλοκαιρινούς μήνες αναπτύσσονται παραποτάμιες αθλητικές δραστηριότητες. Το χωριό αποτελεί επίσης μια από τις βασικότερες εισόδους στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Αν μάλιστα επεκταθεί ο δρυμός και σε σημεία των βουνών που προς το παρόν επιτρέπεται η υλοτόμηση, οι Βωβουσιώτες θεωρούν βέβαιο ότι το χωριό τους θα ρημάξει και πάλι, αφού η κοπή και η κατεργασία ξυλείας είναι η μοναδική τους πρόσοδος.

Βάλε αλυσίδες!
Οσο για τους χειμερινούς μήνες, επειδή τα υψόμετρα είναι πολύ μεγάλα - σε κάποιους αυχένες αγγίζουν τα 1.500 μ.- και το χιόνι στην περιοχή πέφτει άφθονο, οι αλυσίδες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες!

Πώς θα πάτε
Το Ανατολικό Ζαγόρι προσεγγίζεται από τη γέφυρα της Μπαλντούμας, στο 24ο χλμ. του άξονα Ιωαννίνων-Μετσόβου.

2011-09-23

>