Τα δάση της Ελλάδας
Η μεγάλη ποικιλία δασών της χώρας, από το ημιερημικό οικοσύστημα του φοινικόδασους στο Βάι της Κρήτης, έως τα καθαρά μεσευρωπαϊκά και σκανδιναβικά οικοσυστήματα των ψυχρόβιων δασών της σημύδας, της ερυθρελάτης και της δασικής πεύκης στην οροσειρά της Ροδόπης, καθώς, επίσης, οι ωφέλειες που πηγάζουν από το δάσος και επηρεάζουν τη ζωή μας, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Σπύρου Ντάφη, ομότιμου καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων.
Σε 192 έγχρωμες σελίδες, διάστασης 21Χ29 cm, με συνοπτικά και εύληπτα κείμενα και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ο συγγραφέας επιχειρεί τη γνωριμία του κοινού, και ιδιαιτέρως των νέων, με τη μεγάλη ποικιλομορφία των ελληνικών δασών, με τις λειτουργίες και τις κοινωφελείς του επιδράσεις, με την ελπίδα να το επισκεφθούν, να το αγαπήσουν, να το προστατεύσουν.
Όπως αναφέρει ο κ.Ντάφης, στο βιβλίο του «Οι κοινωφελείς επιδράσεις του δάσους είναι τόσες πολλές και ανεκτίμητες, που αν δεν υπήρχε δάσος θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Δυστυχώς το έχουμε και το καταστρέφουμε. Το ξύλο, ένα από τα βασικά προϊόντα του δάσους, μπορούμε να το εισάγουμε αν έχουμε χρήματα, τις κοινωφελείς όμως επιδράσεις του δάσους, όπως την υδρονομική, την αισθητική και υγιεινή, την επίδραση στο κλίμα και τόσες άλλες, δεν μπορούμε να τις εισάγουμε, όσα χρήματα και αν έχουμε. Τα δάση που μας απέμειναν πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».
Το βιβλίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Λαυρεντιάδη, σε 2.000 αντίτυπα και διατίθεται από το ΜΓΦΙ.
Έκδοση: 2010
Εκδόσεις: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Συγγραφέας: Σπύρος Ντάφης