lefkada-news

Ακυβέρνητη κοινωνία, Κορνήλιος Καστοριάδης

  Η ακυβέρνητη κοινωνία περιέχει συνεντεύξεις του Κορνήλιου Καστοριάδη που δόθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες από το 1974 ως το θάνατο του το 1997 και αναφέρονται σε ποικίλα ζητήματα της φιλοσοφίας του, σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Οι απόψεις του δίνονται με απλό τρόπο λόγω του προφορικού του λόγου, χωρίς δύσκολες θεωρητικές αναλύσεις.

Τα κύρια θέματα που επανέρχονται στα κείμενα αυτά, είναι η ανάλυση των σύγχρονων κοινωνιών, η κρίση που αυτές διέρχονται, οι προτάσεις εξόδου από την κρίση, η αναζήτηση και οι δυνατότητες μιας αληθούς δημοκρατίας.

Ο κ. Καστοριάδης είχε διαγνώσει την πολύπλευρη κρίση των δυτικών κοινωνιών ήδη από την δεκαετία του 70 και έκτοτε επανέρχεται σε αυτή.

Θεωρεί  επίσης, ότι οι δυτικές κοινωνίες, αν και ονομάζονται δημοκρατικές, εντούτοις είναι ολιγαρχικές, διότι η άσκηση της εξουσίας, η λήψη των αποφάσεων και η νομοθετική δραστηριότητα ανήκουν αποκλειστικά στους ολίγους και στα κόμματα. Η κυριαρχία της ολιγαρχίας έχει ως προϋπόθεση αλλά και ως αποτέλεσμα την πλήρη απουσία της κοινωνίας από τον δημόσιο χώρο, την επικράτηση της αδιαφορίας και της απάθειας για τα κοινά, τη γενίκευση του ατομικισμού και της ιδιώτευσης.

 Η αποχώρηση των ανθρώπων από την πολιτική σφαίρα επιτρέπει στην ολιγαρχία της οικονομίας, της πολιτικής και των ΜΜΕ να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με συνέπεια την αυθαιρεσία και την αλαζονεία της εξουσίας.

Κορνήλιος Καστοριάδης
Ακυβέρνητη Κοινωνία
Συνεντεύξεις και συζητήσεις 1974-1997
επιμέλεια: Enrique Escobar, Pascal Vernay, Myrto Gondicas
μτφρ.: Ζήσης Σαρίκας
εκδόσεις Ευρασία, σ. 371, ευρώ 24,23

 

>