lefkada-news

Αθηνά, Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη

Ευτυχώς που δεν γεννηθηκα όμορφη....

Έτσι άρχισε, εντελώς ξαφνικά, να μου μιλάει για τη ζωή της εκείνο το δειλινό. Άφησε αυτή την πρώτη φράση να σπάσει την σιωπή, σαν να ήταν κάτι απλό μα και πολύτιμο, δίαφανο σαν διαμάντι.

Ευτυχώς που δεν γεννηθηκα όμορφη....

Ποιά άλλη γυναίκα θα είχε τολμήσει να μιλήσει έτσι; Ποία θα μπορούσε να δει μέσα της με τέτοια διαύγεια, να ξεπεράσει τη στοιχειώδη φιλαρέσκεια του φύλου της και να πει κάτι τέτοιο για τον εαυτότης; Μονάχα μία. Η υπέροχη, η μοναδική, η αξεπέραστη Αθηνά!

Ξεκίνησε αρχόντισα από ένα ελληνικό νησί, ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς. Γνώρισε ανθρώπους απλούς αλλά και βασιλιάδες, επιστήμονες και τυχοδιώκτες. Πρόσφερε αφειδώλευτα τα πλούτη της καρδιάς της και κέρδισε το θαυμασμό όσων τη γνώρισαν.Από τη Βενετία μέχρι την Αγία Πετρούπολη και από το Παρίσι μέχρι την Αλεξάνδρεια, έζησε μια ζωή απίστευτη, μοναδική, μια ζωή σαν μυθιστόρημα, που ο χρόνος δεν θα μπορέσει ποτέ να σβήσει. Γιατί όπως έλεγε πάντα με τη ζεστή, υπέροχη φωνή της, "η ζωή είναι τελικά το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραμύθι".

Το βιβλίο Αθηνα, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη, είναι το πρώτο από τα έξι βιβλία που έχει γράψει ο Κώστας Καρακάσης

Κριτικές:

Ο λόγος κυλά, ο μύθος παίζει ένα ιδιόμορφο παιχνίδι με την πραγματικότητα. Εξάπτει τη φαντασία και συχνά-πυκνά, όσο οι σελίδες, μία προς μία σαν αλαφροΐσκιωτες φεύγουν, η Αθηνά αναδεικνύεται σε αρχόντισσα, ο πλούτος της καρδιάς απλώνεται και κατακυριεύει χώρο και χρόνο, η φιλαρέσκεια παίρνει τη σωστή διάστασή της και για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι τα διαμάντια της ψυχής και του νου, αυτά είναι παντοτινά, αυτά λάμπουν περισσότερο από καθετί στη γη.Κώστας Τσαρούχας, δημοσιογράφος - συγγραφέας

ΕΙΝΑΙ όντως το αναπόδραστο της ζωής αυτό που εμείς οι άνθρωποι αποκαλούμε μοίρα; Είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε τις φουρτούνες της ζωής μας ως θέσφατο από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε; Η 18χρονη Αθηνά εγκαταλείπει τα μέρη που της στέρησαν τους αγαπημένους της και αυτό την οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια, που ξεκινάει στην Κεφαλλονιά στις αρχές του 20ου αιώνα καταλήγοντας στην Αγία Πετρούπολη. Σε όλο αυτό το ταξίδι της ζωής της, η Αθηνά καταφέρνει πάντα να διακρίνεται έχοντας ως γνώμονα της το ότι η ευγένεια και το μεγαλείο της ψυχής είναι το παν στους ανθρώπους, δεν αγοράζονται ούτε εξαγοράζονται, δεν κληροδοτούνται μέσω τίτλων και δεν νοείται να ζεις χωρίς αυτά. Και όλα αυτά από μια γυναίκα που με πολύ θράσος αναφωνεί στον καθρέφτη της: «Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη...». Πώς μετά να μην αγαπήσεις ένα τέτοιο βιβλίο;
Θεανώ ΚαρούταΕφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" της 26ης Αυγούστου 2010 (αρ.φ. 232)

 

Γιαννουλάτου Μόνικα

>