lefkada-news

Καταστροφικά συναισθήματα Goleman Daniel

- Γιατί φαινομενικά λογικοί και ευφυείς άνθρωποι διαπράττουν βίαιες και φρικιαστικές πράξεις;
- Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της καταστροφικής συμπεριφοράς;
- Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα που καθοδηγούν αυτές τις παρορμήσεις;
- Πώς μπορούμε να μάθουμε να ζούμε ειρηνικά με τον εαυτό μας και τους άλλους;

Σήμερα μια κοινή πρόκληση για την ανθρωπότητα είναι η κατανόηση και αντιμετώπιση των σκοτεινών καταστροφικών συναισθημάτων -της επιθετικότητας, του μίσους, της απανθρωπιάς, της κτηνωδίας- που εξωθούν σε φονικές και ολέθριες πράξεις.

 Την προσπάθεια να ανακαλύψει τις ρίζες των καταστροφικών συναισθημάτων και να βρει τρόπους να τα κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας ανέλαβε μια ομάδα κορυφαίων νευροεπιστημόνων, ψυχολόγων και φιλοσόφων μαζί με τον συγγραφέα Ντάνιελ Γκόλμαν και τον πνευματικό ηγέτη του βουδισμού Δαλάι Λάμα. Ήταν μια εμπνευσμένη συνεργασία της δυτικής νευροεπιστήμης με την ανατολική φιλοσοφία, που κατέληξε σε ένα σημαντικό για όλους μας συμπέρασμα: Ναι, σήμερα έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τις εκρήξεις της οργής και του φόβου, να καλλιεργήσουμε τις θετικές διαθέσεις και την αυτοεπίγνωσή μας, να πετύχουμε τη συναισθηματική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη, και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συνανθρώπους μας.

Ο Ντάνιελ Γκόλμαν, με το γνωστό γλαφυρό του ύφος, κάνει μια γοητευτική παρουσίαση των διαφωτιστικών ερευνών και των αναπάντεχων ευρημάτων, εξερευνά το ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης στις βίαιες πράξεις των ανθρώπων και καταγράφει τις βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για μια ειρηνική και γεμάτη νόημα πορεία ζωής.

Σ' αυτό το βιβλίο η δυτική νευροεπιστήμη συνεργάζεται με την ανατολική φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των σκοτεινών καταστροφικών συναισθημάτων του ανθρώπου --της επιθετικότητας, του μίσους, της απανθρωπιάς, της κτηνωδίας-- που εξωθούν σε φονικές και ολέθριες πράξεις.

Ο Ντάνιελ Γκόλμαν, ο εμπνευστής της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, μαζί με μια ομάδα κορυφαίων νευροεπιστημόνων, ψυχολόγων και φιλοσόφων, και ο πνευματικός ηγέτης του βουδισμού Δαλάι Λάμα επιχειρούν να ανακαλύψουν τις ρίζες των καταστροφικών συναισθημάτων και να βρουν τρόπους ώστε να τα κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας.

Η εμπνευσμένη αυτή συνεργασία της δυτικής νευροεπιστήμης με την ανατολική φιλοσοφία κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: Ναι, σήμερα έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τις εκρήξεις της οργής και του φόβου, να καλλιεργήσουμε τις θετικές διαθέσεις και την αυτοεπίγνωσή μας, να πετύχουμε τη συναισθηματική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη, και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συνανθρώπους μας.

Ο Ντάνιελ Γκόλμαν, με το γνωστό γλαφυρό ύφος που γνωρίζουμε από το διαχρονικό μπεστ σέλερ του «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη» και τα μετέπειτα βιβλία του «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας», «Ο Νέος Ηγέτης» και «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών», κάνει μια γοητευτική παρουσίαση των διαφωτιστικών ερευνών και των αναπάντεχων ευρημάτων. Εξερευνά το ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης στις βίαιες πράξεις των ανθρώπων και καταγράφει τις βασικές αρχές που είναι απαραίτητες για μια ειρηνική και γεμάτη νόημα πορεία ζωής.

«Ο βουδισμός και η επιστήμη δεν συνιστούν αντικρουόμενες προοπτικές αντίληψης του κόσμου, αλλά μάλλον δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για τον ίδιο σκοπό: την αναζήτηση της αλήθειας», αναφέρει στον Πρόλογο ο Δαλάι Λάμα και προσθέτει: «... τα ανθρώπινα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας των καταστροφικών μας συναισθημάτων, ο βουδισμός έχει πολλά να πει στην επιστήμη. Ένας κεντρικός στόχος της πρακτικής του βουδισμού είναι η ελάττωση των καταστροφικών συναισθημάτων στη ζωή μας. Με τον στόχο αυτόν κατά νου, ο βουδισμός παρέχει ένα ευρύ φάσμα ενοράσεων και πρακτικών μεθόδων. Εάν η επιστημονική έρευνα καταδείξει ότι ορισμένες από τις μεθόδους είναι επωφελείς, τότε θα πρέπει, χωρίς κανένα δισταγμό, να βρούμε τρόπους για να τις καταστήσουμε προσιτές σε όλους, είτε ενδιαφέρονται για το βουδισμό είτε όχι».

Ο Ντάνιελ Γκόλμαν συνεργάστηκε με τους Ρίτσαρντ Τζ. Ντέιβιντσον, Πολ Έκμαν, Μαρκ Γκρίνμπεργκ, Όουεν Φλάναγκαν, Ματιέ Ρικάρ, Τζιν Τσάι, Σομτσάι Κουσαλασίτο, Φρανσίσκο Βαρέλα, Μπ. Άλαν Γουάλας, Θάπτεν Ζίνπα.

2011-06-23

>