lefkada-news

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη ζωντάνια μας

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αισθανθεί ατονία χωρίς να έχουμε κάνει κάτι κουραστικό! Σίγουρα για αυτό ευθύνονται πολλοί παράγοντες: τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι πολλές ώρες εργασίας, οι διάφορες εντάσεις στις σχέσεις μας με την οικογένεια και τους συνεργάτες μας… Παρόλα αυτά και η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στο πως νιώθουμε! Τι λοιπόν πρέπει να προσέξουμε για να νιώθουμε ευεξία;

Πρώτα από όλα πρέπει να φροντίζουμε να καταναλώνουμε συχνά γεύματα. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας να μη μένουμε νηστικοί για περισσότερες από 3 με 4 ώρες αφού έτσι διατηρούμε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας σταθερά. Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης οδηγούν σε ζαλάδες, κόπωση και ατονία, ενώ για άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. Οι πολλές ώρες νηστείας “ροκανίζουν” την ενέργειά μας και μας γεμίζουν νευρικότητα!

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι το πρωινό γεύμα! Το πρώτο κύριο γεύμα της ημέρας μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε μετά από τις πολλές ώρες νηστείας λόγω του ύπνου. Ειδικά τα άτομα με έντονη χειρωνακτική εργασία, αλλά και πνευματική, όπως οι μαθητές, έχουν μεγάλη ανάγκη από πρωινό γεύμα. Ένας σκέτος καφές το πρωί δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας!

Ακόμη, πρέπει να αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες! Μια ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες, γυναικολογικά προβλήματα και νευρολογικές διαταραχές (απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, κ.α.), φαινόμενα που κάποιες φορές είναι μη αντιστρεπτά. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως οι πολύ αυστηρές δίαιτες οδηγούν σε στερητικά σύνδρομα και συχνά καταλήγουν σε μελαγχολία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Δίαιτες από περιοδικά, δίαιτες που προορίζονται για άλλα άτομα ή από μη ειδικούς που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε μικρά χρονικά διαστήματα συνεπάγονται πολλά προβλήματα για την υγεία και υπονομεύουν τη ζωντάνια και την ευεξία μας.

Έτσι, η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Ειδικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι, και άλλα, παρέχουν τους απαιτούμενους υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλουν στη σταδιακή απορρόφηση των υδατανθράκων και εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τέλος, μας εφοδιάζουν με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Μην ξεχνάτε λοιπόν να συνοδεύετε το κρέας ή το ψάρι σας με τρόφιμα όπως μαύρο ψωμί, μακαρόνια ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι., ενώ επιλογές σαν τα δημητριακά πρωινού με φυτικές ίνες και τα κράκερς ολικής αλέσεως είναι άριστες για το πρώτο γεύμα της ημέρας!

Τα φρούτα και τα λαχανικά από την άλλη αποτελούν ιδανικό συνδυασμό υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή της ενέργειας και των στοιχείων που βοηθούν στην αξιοποίηση της (ενέργειας). Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, E και φλαβονοειδών. Η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλει στην υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μαζί με τη βιταμίνη C αποτελούν το σημαντικότερο φυσικό μυστικό ομορφιάς κατά της γήρανσης! Στην πράξη, ένα με δυο φρούτα ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα και οι σαλάτες μας τονώνουν και συμβάλλουν στην ομορφιά μας!

Τέλος, οι ξηροί καρποί μπορούν να προμηθεύσουν το σώμα μας με βιταμίνη Ε, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι συστατικά των μεμβρανών του εγκεφάλου και συμβάλουν στην πνευματική ευεξία. Μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων με κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Επομένως, αξίζει να δοκιμάσετε τους ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσα σνακ, με μέτρο όμως αφού περιέχουν πολλές θερμίδες

iator.gr

>