lefkada-news

Πώς γινόμαστε υπέρβαροι;

 

Στην εποχή μας ο ορισμός του υπέρβαρου ατόμου συναντάται παντού. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (ενήλικες και παιδιά) καταλήγουν υπέρβαροι. Πώς, όμως, φτάνουμε σε αυτό το σημείο; Ο οργανισμός μας λατρεύει την ισορροπία. Δουλεύει πάντα με μεθόδους που του αποφέρουν ισορροπία. Κάτι τέτοιο απαιτεί και από την τροφή μας. Απαιτεί το ιδανικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή θέλει να προσλαμβάνουμε όσες θερμίδες δαπανάμε στη διάρκεια μιας μέρας. Σε περίπτωση που καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορούμε να κάψουμε στη διάρκεια μιας μέρας, αυτή η επιπλέον τροφή αποθηκεύεται σε μορφή λίπους. Έτσι, λοιπόν, σταδιακά φτάνουμε στο σημείο του υπέρβαρου.

 Για να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο υπέρβαρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάρα πολλούς αριθμητικούς τύπους και πρακτικές μετρήσεων. Ένας από τους πιο εύκολους και γνωστούς αριθμητικούς τύπους είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αναλυτικά:

 Δείκτης Μάζας Σώματος = Βάρος σε κιλά / Ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο

Π.χ., ΔΜΣ= 55κιλά/1,702 = 55 / 2,89 = 19,03 

Αφού βρούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος, μπορούμε να βρούμε τον χαρακτηρισμό του στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Με αυτόν τον τύπο μπορούμε, γενικά, να έχουμε μια ιδέα για το αν θα πρέπει να πάρουμε, να χάσουμε ή να συντηρήσουμε τα κιλά μας. Για καλύτερη και λεπτομερέστατη εικόνα θα πρέπει να γίνει λιπομέτρηση από τον ειδικό. Τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν μόνο για ενήλικες.

 Αν δούμε λιγάκι τους λόγους που γινόμαστε παχύσαρκοι, θα καταλήξουμε στο ότι όλες οι συνήθειες της εποχής μάς οδηγούν προς τα εκεί. Καταρχήν, στο ελληνικό σπίτι πάντα θα βρεις ένα τραπέζι γεμάτο λιχουδιές. Είτε γιατί γιορτάζουμε, είτε γιατί στενοχωριόμαστε, είτε γιατί έχουμε καλεσμένους, είτε γιατί είμαστε κουρασμένοι κ.λπ. Όλη η καθημερινότητά μας είναι ένα μεγάλο τραπέζι, φορτωμένο κατά κύριο λόγο με ανθυγιεινά μεζεδάκια. Έχουμε συνδέσει το φαγητό με πολλά πράγματα της καθημερινότητας, αλλά κυρίως με την ψυχολογική μας κατάσταση. Ακόμα και το άγχος οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην πολυφαγία.

Προσκλήσεις σε γεύματα καταφθάνουν καθημερινά σε κάθε σπίτι. Τον χειμώνα δίπλα στο τζάκι με κρασί, και το καλοκαίρι στην παραλία με ψαρομεζέδες και ουζάκι. Πόσες φορές αντισταθήκαμε σε αυτά τα παχυντικά και πεντανόστιμα μεζεδάκια; Αν η απάντησή σας είναι «λίγες», τότε η ζυγαριά σας δείχνει το αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν θα προτείναμε ποτέ να γίνουμε αντικοινωνικοί και να κλειστούμε στο σπίτι μας γιατί κάνουμε δίαιτα.

Η πρότασή μας είναι να βγείτε, να διασκεδάσετε, να περάσετε καλά και μαζί με όλα αυτά να προσέξετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε τρόφιμα που αγαπούν το σώμα σας. Ψητό κρέας ή ψάρι μαζί με διάφορα λαχανικά θα είναι η καλύτερη επιλογή. Ακόμα και σε μέρη που είναι γνωστά για τα καλά τους μεζεδάκια, μπορούμε να βρούμε κάτι πιο σωστό και πιο υγιεινό.

Όμως πέρα από όλα τα παραπάνω, και οργανικοί λόγοι μπορούν να μας οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Ο πολύ γνωστός σε όλους μας μεταβολισμός. Δηλαδή οι «καύσεις» που γίνονται στο σώμα μας. Οι θερμίδες που «καίγονται». Αν ο μεταβολισμός μας είναι χαμηλός, τότε ακόμα και αν τρώμε μετρημένα και σωστά, υπάρχει περίπτωση να βάζουμε βάρος. Κάποιες συνήθειές μας μπορούν να μειώσουν ταχύτατα τον μεταβολισμό.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε και να τονώσουμε τον μεταβολισμό μας;

Πέντε γεύματα και γυμναστική, δηλαδή δεν αποφεύγουμε γεύματα, δεν στερούμαστε το πρωινό ή το βραδινό. Και τα πέντε γεύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό. Επίσης, η πιο γνωστή πρόταση από τους ειδικούς: Γυμνάσου! Έχει αποδειχτεί πως η γυμναστική, εκτός από το ότι «καίει» θερμίδες τη στιγμή που γυμνάζεσαι, ενισχύει και τον μεταβολισμό, δηλαδή κερδίζεις «καμένες θερμίδες» όλο το εικοσιτετράωρο. Άρα, μετά τα παραπάνω βλέπουμε ότι γινόμαστε υπέρβαροι εξαιτίας της καθιστικής ζωής και της έλλειψης άσκησης.

 Ένας άλλος λόγος που μας οδηγεί στην παχυσαρκία είναι η κληρονομικότητα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως το βάρος μας το κληρονομούμε, όπως και το ύψος ή το χρώμα των ματιών; Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ αν κληρονομείτε το βάρος ή τις διατροφικές συνήθειες; Ποιο παιδί που βλέπει τη μαμά του να φτιάχνει κάθε πρωί έναν καφέ χωρίς πρωινό και πηγαίνει στη δουλειά, θα θελήσει να βάλει το πρωινό στη ζωή του; Ποιο παιδί θα φάει φρούτο αν οι γονείς του κάθε απόγευμα τρώνε παγωτό; Ποιο παιδί θα πάρει τοστάκι στο σχολείο όταν οι γονείς του τού δίνουν χρήματα για κρουασάν; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές. Ας τις αλλάξουμε λοιπόν... Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Αναζητήστε το σωστό, εκπαιδευτείτε διατροφικά και μεταδώστε τις γνώσεις σας.

Κλείνοντας ας αντιστρέψουμε τον τίτλο αυτού του άρθρου... Πώς να μην γίνουμε υπέρβαροι; Αυτό μας απασχολεί και όχι μόνο για λόγους εμφάνισης αλλά κυρίως για λόγους ΥΓΕΙΑΣ! Κάντε, λοιπόν, ένα δώρο στον εαυτό σας: αγαπήστε τον και προστατέψτε τον από τα περιττά κιλά! Ενημερωθείτε για τη διατροφική εκπαίδευση και αλλάξτε συνήθειες!

 23-11-2010 18:47:45

 

 

Αρθρογράφος:  Μάρθα Κουντούρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος

diatrofimagazine.gr

 

>