lefkada-news

Εσάς, τι σας... πρήζει περισσότερο;

Τελικά, δεν είναι απαραίτητο να έχετε φάει μεγάλες ποσότητες τροφής για να νιώσετε την κοιλιά σας να φουσκώνει - αυτό το ξαφνικό πρήξιμο του στομαχιού, που έχει σαν αποτέλεσμα η κοιλιά να διογκώνεται από λίγα εκατοστά έως και στο διπλάσιο της περιμέτρου της.

Τις περισσότερες φορές το πρήξιμο υποχωρεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και οφείλεται κυρίως στο «Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου», το οποίο οδηγεί σε προβλήματα όπως δυσλειτουργία του εντέρου, κράμπες, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Οι αιτίες αρκετές - και κάποιες φορές ανύποπτες όσο ένα αγνό ποτήρι νερό. Οι ειδικοί δίνουν αναλυτικά τις απαντήσεις στο πρόβλημα.

Το ξαναζεσταμένο φαγητό προκαλεί πολλές φορές φούσκωμα. Όταν στα εστιατόρια ξαναζεσταίνουν τις αμυλούχες τροφές, τότε η σύνθεσή τους αλλοιώνεται και μετατρέπονται σε ανθεκτικό άμυλο, που ορισμένοι οργανισμοί δυσκολεύονται να διασπάσουν. Προτιμήστε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά και αποφύγετε έτοιμα γεύματα.

Η ορμονική αστάθεια κατά την έμμηνο ρήση είναι μια από τις κρυφές αιτίες του φουσκώματος. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, όμως η πραγματική αιτία κρύβεται στα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης που εμφανίζονται πριν την περίοδο. Επίσης, οι μύες του εντέρου χαλαρώνουν, προκαλώντας πολλές φορές δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όταν μασάτε τσίχλα, καταπίνετε και περισσότερο αέρα, αυξάνοντας το πρήξιμο. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς περιέχουν ξυλιτόλη και σορβιτόλη (ουσίες που περιέχονται και στα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη) που προκαλούν ζυμώσεις στο έντερο. Ακόμα, όταν τρώμε γρήγορα ή τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού με μια μπουκιά, τότε ανάλογη είναι και η συχνότητα ή η ποσότητα του αέρα που λαμβάνουμε και κατεβάζουμε στο στομάχι, διογκώνοντάς το.

Η «υγιεινή διατροφή», και οι δημοφιλείς τύποι δίαιτας κρύβονται συχνά πίσω από το φουσκωμένο στομάχι. Οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια ερεθίζουν και πρήζουν το στομάχι. Γι` αυτό μην πιέζεστε να καταναλώνετε συχνά τις υγιεινές τροφές: μαύρο ψωμί, βρώμη, λαχανικά, φρούτα και σπόρους, αν σας προκαλούν ενοχλήσεις. Από την άλλη, οι πρωτεϊνικές δίαιτες, όπως η Άτκινς και η Ντουκάν, όπου οι φυτικές ίνες σχεδόν απουσιάζουν, επίσης προκαλούν το επαχθές φούσκωμα.

Τα αντιβιοτικά και η ο μειωμένος αριθμός καλών βακτηρίων αποτελούν άλλη αιτία. Η εντερική μικροχλωρίδα, που διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, πλήττεται από τα αντιβιοτικά ή τις τροφικές δηλητηριάσεις. Τα προβιωτικά μπορούν να επαναφέρουν την ισορροπία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι το VSL#3 και το bifidobacterium.

Το άγχος επιδεινώνει τα πεπτικά προβλήματα μιας και φαίνεται πως ο εγκέφαλος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το έντερο. Το στρες είναι μια από τις κυριότερες πηγές του προβλήματος. Όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου παρατηρούν ότι το φούσκωμα μεγαλώνει κάτω από συνθήκες πίεσης και άγχους.

Η «κοιλιακή ασθένεια» ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί αφόρητο πρήξιμο. Τα συμπτώματα αυτής της νόσου μοιάζουν τόσο με εκείνα του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, που οι ασθενείς μπορεί να μείνουν στο σκοτάδι, χωρίς διάγνωση, χρόνια. Για να ξεχωρίσετε αν έχετε κοιλιακή δυσανεξία προσέξτε για συμπτώματα όπως αναιμία, προβλήματα γονιμότητας και πόνο στις αρθρώσεις.

Το «Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου» είναι η συνηθέστερη αιτία πρηξίματος του στομάχου. Παρακολουθείτε την ποιότητα, την ποσότητα και τις ώρες των γευμάτων σας και σε περίπτωση που το πρήξιμο δεν υποχωρεί τη νύχτα ή εμφανίσετε σοβαρότερα συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ειδικές ζώνες μέτρησης του φουσκώματος στην κοιλιακή χώρα σας βοηθούν να παρακολουθείτε το φαινόμενο.

Οι παραπάνω παράγοντες, αλλά και ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων επιδεινώνουν το πρόβλημα για χιλιάδες ανθρώπους. Χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει πως πρέπει να σπεύσετε απενοχοποιημένοι στο κοντινότερο ταχυφαγειο - junk food...

tovima.gr

2011-08-17

>