lefkada-news

4 ′εργαλεία′ που βοηθούν στην απώλεια κιλών

Ο μέσος όρος διάρκειας μίας δίαιτας ανέρχεται μόλις στις 21 ημέρες! Εσείς πόσες φορές προσπαθήσατε να `ξεφορτωθείτε` τα λίγα ή περισσότερα κιλά που σας ταλαιπωρούν χωρίς όμως αποτέλεσμα;

Στα πλαίσια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, η κυρία Ειρήνη Μπαθρέλλου, (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ), μάς παρουσίασε τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Εμείς τα συγκεντρώσαμε και σας προκαλούμε να τα εφαρμόσετε:

Αρπάξτε μολύβι και χαρτί!

Αν σας ζητούσαμε να μας αναφέρετε όλα τα τρόφιμα που καταναλώσατε μέσα στην ημέρα σας, πιστεύετε πως θα απαντούσατε με ακρίβεια; Μπορεί να θυμάστε λεπτομερώς το πρωινό σας γεύμα, τι γίνεται όμως με τους ξηρούς καρπούς ή τα πατατάκια που ασυναίσθητα τρώγατε κατά τη διάρκεια της ταινίας; Μήπως `τσιμπήσατε` λιγάκι από την κατσαρόλα όσο μαγειρεύατε ή όταν ετοιμάζατε τα πιάτα των παιδιών σας;

Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί μόλις τα μισά από τα τρόφιμα που καταναλώνει μέσα στην ημέρα του. Το ημερολόγιο καταγραφής αποτελεί μία έξυπνη λύση για να καταφέρετε να ελέγξετε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά όλα τα τρόφιμα που αποφασίζετε να `βάλετε` στο στομάχι σας. Πάρτε λοιπόν μία κόλλα χαρτί και αρχίστε να σημειώνετε τι φάγατε, ποια ώρα και σε ποια ποσότητα, δημιουργώντας αυτόματα ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βάλετε σε τάξη τη διατροφή σας!

Extra tip: Με βάση το ημερολόγιο καταγραφής κάντε τον προσωπικό σας απολογισμό αξιολογώντας την πρόοδό σας κάθε εβδομάδα που περνάει. Εντοπίστε τα `προβληματικά` σημεία της δίαιτάς σας και αρχίστε σταδιακά να τα τροποποιείτε καταγράφοντας μικρούς και εφικτούς διατροφικούς στόχους. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε πως δεν καταναλώνετε φρούτα, μπορείτε για αρχή να στοχεύσετε στην κατανάλωση 1 φρούτου την ημέρα, μέχρι προοδευτικά να φτάσετε στον τελικό σας στόχο.

Συμφιλιωθείτε με τη ζυγαριά..

Αν για εσάς το ζύγισμα αποτελεί μία `επίπονη` διαδικασία, καλό θα ήταν να αλλάξετε οπτική γωνία και να αντιμετωπίσετε την μέχρι τώρα `εχθρική` ζυγαριά σας, σαν ένα εργαλείο που βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επιλέξτε να ζυγίζεστε 1 φορά την εβδομάδα τηρώντας τις ίδιες συνθήκες μέτρησης. Πρακτικά, μετρήστε το βάρος σας μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας , στην ίδια ζυγαριά και χωρίς να φοράτε παπούτσια. Να θυμάστε πάντα πως ο ρόλος του ζυγίσματος δεν είναι να προσφέρει απογοήτευση, αλλά να σας υπενθυμίζει το στόχο σας.

Αναζητήστε ένα `χέρι βοηθείας`

Ολοένα και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν πως τελικά αυτό που μας παχαίνει δεν είναι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο, αλλά οι `κακές` διατροφικές συνήθειες. Η πορεία σας λοιπόν πρέπει να οχυρωθεί με σίγουρα και σταθερά βήματα και η προσπάθειά σας να μην εστιαστεί μόνο στην απώλεια κιλών, αλλά και στην αλλαγή των λανθασμένων συμπεριφορών που οδήγησαν στο υπερβάλλον βάρος. Είναι σημαντικό λοιπόν να εμπιστευτείτε την καθοδήγησή σας σε πτυχιούχους διαιτολόγους, εξειδικευμένους στην τροποποίηση συμπεριφοράς, οι οποίοι θα σας ακούσουν, θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα κίνητρά σας, να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες που θα συμβάλλουν και στη διατήρηση του νέου σας βάρους.

Ένα δώρο.. στον εαυτό σας!

Πόσες φορές έχετε υποσχεθεί βόλτα στα παιδιά σας μόλις ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους; Είχατε μήπως εκπλαγεί με το πόσο αυξήθηκε η απόδοσή τους; Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στην πρακτική της δωροδοκίας, αλλά σε αυτή της επιβράβευσης, που όπως έχει φανεί μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και στη δική σας προσπάθεια απώλειας βάρους. Πείτε ένα μεγάλο μπράβο στον εαυτό σας κάθε φορά που πετυχαίνετε κάποιον από τους στόχους σας, έχοντας στο μυαλό σας πως και οι πολύ μικρές αλλαγές είναι εξίσου σημαντικές, καθώς είναι αυτές που θα φέρουν σταδιακά τη ΜΕΓΑΛΗ διαφορά! Βάλτε τους κοντινούς σας ανθρώπους στο `παιχνίδι` ζητώντας την επιβράβευσή τους με ένα `εύγε`, μία αγκαλιά ή ένα φιλί κάθε φορά που αναγνωρίζουν ένα θετικό βήμα στην πορεία σας.
Δεν αισθάνεστε ήδη καλύτερα;

nutrimed.gr (Γράφει η Ελίζα Τζιόβα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

2011-12-09

>