Γνωρίστε τα μυστικά της μοναδικής Φακής Εγκλουβής
Η ξακουστή φακή της Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, σε υψόμετρο 950μ. Είναι ένα προϊόν με θαυμάσια χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το βρασμό. Οι Εγκλουβισάνοι καλλιεργητές ποτέ δεν δέχθηκαν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής, συγχρόνως όμως την καθιστά και άκρως βιολογική.
Συγκομίζεται περί τα μέσα Ιουνίου και οι 20-30 τόνοι ετήσιας παραγωγής απορροφώνται εντός 20 ημερών, κατά το πλείστον με διαδικασία χέρι – χέρι (από τον παραγωγό στον καταναλωτή)! Η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 10-12 ευρώ το κιλό.
Το Πανηγύρι στις 6 Αυγούστου
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο οροπέδιο της Εγκλουβής υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου που γιορτάζει στις 7 Αυγούστου. Την προηγούμενη μέρα γίνεται πανηγύρι στην περιοχή και οι Εγκλουβησάνες νοικοκυρές μαγειρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο φακές σε μεγάλα τσουκάλια και κερνούν τους επισκέπτες μαζί με ελιές, παστές σαρδέλες και κρασί.
Οι πολλοί επισκέπτες έχουν συγχρόνως τη δυνατότητα να απολαύσουν το συγκρότημα των μοναδικών και ιστορικών βόλτων, πηγαδιών και αλωνιών που βρίσκεται στην γύρω περιοχή. Οι Βόλτοι είναι πέτρινα θολωτά κτίσματα που απαντώνται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν τον τόπο και την κατασκευή τους επέβαλαν οι ειδικές συνθήκες καλλιέργειας της περιοχής. Μέσα σε κάθε βόλτο υπήρχε ένα μικρό νοικοκυριό για την εξυπηρέτηση των καλλιεργητών που έμεναν εκεί όλο το καλοκαίρι.
Που θα τη βρείτε
Για να προμηθευθείτε γνήσια φακή Εγκλουβής μπορείτε να αναζητήσετε κάποιον ντόπιο καλλιεργητή.
Πως θα φτιάξετε την τέλεια φακή Εγκλουβής - Τα βήματα
1.Αφού καθαρίσετε τη φακή (αφαιρούμε τα τσάχαλα και πιθανόν μικρές πετρούλες), την πλένουμε και τη βάζουμε να βράσει με λίγο κρύο νερό. Μόλις πάρει την πρώτη – δεύτερη βράση ρίχνουμε λίγο κρύο νερό για να “κάτσει” και τη σουρώνουμε.
2.Ξαναβάζουμε την φακή στην κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί.
3.Προσθέτουμε τέσσερις – πέντε σκελίδες σκόρδο (λουβιά τις αποκαλούν οι Εγκλουβισάνοι).
4.Αφού πιει το νερό της, προσθέτουμε λίγο λάδι και βυθίζουμε δυο – τρία κλαράκια ρίγανη που θα αφαιρεθούν όταν ολοκληρωθεί η βράση για να μην πικρίσει το φαγητό.
5.Συνεχίζουμε το βράσιμο σε σιγανή φωτιά για 10 περίπου λεπτά αφού προσθέσουμε όσο νερό θέλουμε (ζεστό). Προσθέτουμε το αλάτι όταν κατεβάσουμε τη φακή από τη φωτιά.
Το ανακάτεμα της φακής πρέπει να γίνεται με ξύλινη κουτάλα.
Για την καλύτερη απορρόφηση του πλούσιου σιδήρου της φακής Εγκλουβής από τον οργανισμό, μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουν στην Εγκλουβή που συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι
2012-03-19