lefkada-news

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας:«Δέσμευσή μας να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση»


Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς λίγο νωρίτερα πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει τα καθήκοντά του από την Βασιλική Θάνου. Δέσμευσή μας είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Απευθύνοντας τα εύσημα στην Βασιλική Θάνου, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα.  «Διαχειριστήκατε όλα τα θέματα με άψογο τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Φεύγετε, συνέχισε ο νέος Πρωθυπουργός, καταγράφοντας μια ιστορική πρωτιά ως η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός. "Η χώρα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, στις οποίες θα εστιάσουν όλες οι προσπάθειες της νέας κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη σύμπλευσης των χωρών του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν πανομοιότυπα προβλήματα.
«Η Ευρώπη πρέπει με ανθρώπινες αξίες να λύσει ένα παγκόσμια πρόβλημα» τόνισε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Aπό την πλευρά της, η κ. Θάνου τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. «Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας», είπε. «Ο λαός σας περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του. Καλείστε να εφαρμόσετε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσετε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα, η κ. Θάνου παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της, το πρόβλημα οξύνθηκε. «Χάρη στα μέτρα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόστηκαν από την υπηρεσιακή, το πρόβλημα τείνει προς αποκλιμάκωση», διαβεβαίωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Απευθυνόμενος στο κ. Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει μια κυβέρνηση.
«Φρονώ ότι υπάρχει η υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση.

«Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.
Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και υπογράμμισε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα, ώστε σε βάθος τετραετίας να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου για σενάρια παρένθεσης».

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα Μέρκελ και Γιούνκερ προς Τσίπρα

Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο με την κ. Μέρκελ, όσο και με τον κ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να έχει εκτενέστερες συζητήσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη Τετάρτη.

Η Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του νίκη και συζήτησε μαζί του θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής -μεταξύ άλλων το προσφυγικό- ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις χθεσινές ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η Καγκελάριος και ο Αλέξης Τσίπρας, με αυτή την ευκαιρία, αντάλλαξαν ήδη απόψεις και για την επικείμενη έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη (23.9) και συμφώνησαν μια στενή συνεργασία για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν εκεί καθώς και για τα περαιτέρω διμερή και ευρωπαϊκής πολιτικής θέματα».

Από koutipandoras.gr  & in.gr

00:22:54

2015-09-22

>