lefkada-news

Σκαλώνει η αποκρατικοποίηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport. Γιατί κάνει πίσω η γερμανική εταιρία;


Περισσότερο χρόνο να εξετάσει την επένδυση φαίνεται πως ζητά η γερμανική εταιρία, που μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις σε ό, τι αφορά στην εξαγορά των περιφερειακών αεροδρομίων. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Β. Αλεβιζόπουλος και γιατί εκτιμά πως η παραχώρησή τους γίνεται σε απελπιστικά χαμηλή τιμή.


Την εκτίμησή του ότι η «Fraport», που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θα ζητήσει παράταση της υπογραφής της εγγυητικής επιστολής που έληγε χθες (Δευτέρα 5/10), διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος το Σάββατο είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο και το υπόλοιπο 20μελές διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας.

«Θα θέλαμε να υπογράψουμε την εγγυητική επιστολή» απάντησε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΟΣΥΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Fraport σε σχετική ερώτηση του κ. Αλεβιζόπουλου, εκτιμώντας ότι οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση της επένδυσης φαίνεται ότι αποτελεί το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι η Fraport πρόκειται να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας.

Έκπληκτη η Fraport με τα στοιχεία που παρακολούθησε

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλεβιζόπουλος επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά, ενώ αρχικά είχε αποφύγει συνάντηση με την ΟΣΥΠΑ, όχι μόνο αποδέχθηκε σήμερα να συναντηθεί μαζί τους, αλλά ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ζήτησε και νέα συνάντηση στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Αλεβιζόπουλος είπε ότι η γερμανική πλευρά «έμεινε έκπληκτη με τα στοιχεία» που τους παρουσιάσανε και προσέθεσε πως «στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησής μας απλώς άκουγαν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία που τους παραθέταμε, και στις ερωτήσεις που κάναμε δεν είχαν καμία απάντηση».

Κρατικό χρήμα "ρέει" ήδη σε πολλά αεροδρόμια

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ΟΣΥΠΑ, σημείωσε πως το τίμημα των επενδυτών για τα 14 μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια «αν και παρουσιάστηκε ως υψηλό, είναι εξαιρετικά χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κάποια μεγάλα αεροδρόμια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη κρατικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Ως παράδειγμα, ο κ. Αλεβιζόπουλος ανέφερε ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η Fraport ανακοίνωσε ότι την επόμενη τετραετία θα επενδυθούν 24 εκατ. ευρώ, «δηλαδή μόλις 6 εκατ. ευρώ το χρόνο». Πρόκειται, όπως είπε, «για χρήματα που απαιτούνται μόνο για τη βαριά συντήρηση του συγκεκριμένου αεροδρομίου», ενώ συμπλήρωσε ότι «με τέτοια ποσά δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα 360 εκατ. ευρώ».

"Η αποκρατικοποίηση θα μας κοστίσει ακριβά"

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ ανέφερε ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, «θα ζημιωθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι ταξιδιώτες, ο ελληνικός τουρισμός και κατ` επέκταση η χώρα». Όπως διευκρίνισε, «πιθανή ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών κρατικών αεροδρομίων θα σημάνει καταρχήν μεγάλη αύξηση στα τέλη». Σήμερα τα τέλη αεροδρομίου είναι 12 ευρώ, ενώ με το που θα τα αναλάβει η γερμανική Fraport «προβλέπεται τον πρώτο χρόνο να ανέβουν στα 26,5 ευρώ και τον τέταρτο χρόνο να φτάσουν τα 32 ευρώ», υπογράμμισε. Ο κ. Αλεβιζόπουλος επισήμανε πως στις χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, πέραν των αερολιμενικών τελών που από τον πρώτο χρόνο μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης θα ανέρχονται στα 13 ευρώ/ανά αναχωρούντα επιβάτη, προστίθενται το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ), καθώς και αυτό της Χρηματοδότησης Μικρών Αεροδρομίων και Άγονων Γραμμών, συνολικού ύψους 12 ευρώ/ανά επιβάτη. Σε αυτά τα ποσά, αναφέρει, θα προστεθεί και χρέωση «σεκιούριτι», ύψους 1,5 ευρώ/ανά επιβάτη.

Δυναμικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις προαναγγέλλει η ΟΣΥΠΑ

Επανέλαβε δε ότι η πρόταση της ΟΣΥΠΑ είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια να παραμείνουν στο ιστό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, «προκειμένου να εξυπηρετούν τους πραγματικούς σκοπούς της ανάπτυξης, του τουρισμού, της προσφοράς στην εθνική οικονομία και την κοινωνία και βέβαια της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας».
Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στην παραχώρηση και σημείωσε ότι «θα πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα προσφύγουμε στην ΕΕ με έναν ογκώδη φάκελο που ετοιμάζουμε, όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Μετά το καλοκαίρι του 2016

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση των αεροδρομίων, το Ταμείο έχει ζητήσει την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών που λήγουν στο τέλος του μήνα. Ο ίδιος σημείωσε ότι, παρόλο που υπάρχει ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή (Fraport-Slentel), καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης, αναγκάζει όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να ανανεώσουν τις εγγυητικές τους επιστολές. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν απαντήσει καταφατικά οι κοινοπραξίες Corporation America-MΕΤΚΑ και Vinci-Ακτορας, και τώρα αναμένεται και η απάντηση των Fraport-Slentel.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, η παράδοση των αεροδρομίων είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετά το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού, τόσο για τις διοικήσεις των αεροδρομίων όσο και γα τον προτιμητέο επενδυτή, είναι κρίσιμο η αλλαγή διοίκησης να γίνει εκτός περιόδου μεγάλης τουριστικής κίνησης. Για τους ενδιαφερόμενους θα ήταν ευχής έργο η διαδικασία να ολοκληρωνόταν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή πριν από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά κάτι τέτοιο πλέον δεν θεωρείται εφικτό. Ολοι δε εκτιμούν, την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Αντιπροσωπεία της «Fraport» βρέθηκε και στη Ρόδο.

20 άτομα, 18 Γερμανοί -μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης κ. Karl Heinz- και δύο Έλληνες, επισκέφθηκαν τους χώρους του αεροδρομίου της Ρόδου, προκειμένου να κάνουν μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και τον δήμαρχο Ροδίων Φώτη Χατζηδιάκο, σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα καλό κλίμα συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ζήτησαν να ενημερωθούν για το πως αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και δεσμεύθηκαν να εξετάσουν τις προτάσεις του δημάρχου για κατάργηση των τελών των αεροσκαφών, προκειμένου ν` αυξηθεί ο τουρισμός, για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για την καθιέρωση του κριτηρίου εντοπιότητας στις προσλήψεις.
«Ήρθαν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και κατέγραψαν τις απόψεις μας», δήλωσε σήμερα (Δευτέρα 5/10) στην ΕΡΤ Ρόδου ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Στάση αναμονής κρατούν οι άλλες εταιρίες που διεκδικούν τα αεροδρόμια


Υπενθυμίζεται ότι οι άλλοι δύο συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, η Vinci Airport - ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Corporacion America - ΜΕΤΚΑ έχουν κοινοποιήσει την πρόθεσή τους να παρατείνουν για λίγο τις εγγυητικές τους επιστολές, δηλώνοντας παρούσες πρακτικά σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αποχωρεί η Fraport.

Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΡΤ news247.gr .

2015-10-06

11:58:29

>