lefkada-news

Από το 2016 οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για τι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

Για το 2016 μετατίθεται η επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε ότι αφορά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ στα ενοι-κιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα και οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τον φόρο που θα τους επιβληθεί για το 2015 και τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδονται και να διανέμονται. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) Κωνσταντίνο Μπρεντάνο, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και μεταξύ άλλων συζήτησαν και το φλέγον θέμα του ΕΝΦΙΑ.

«Το πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ επανήλθε αφού καταργήθηκε η διάταξη που πέρασε το Δεκέμβρη του 2014 και με αυτή τα κτήρια υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς.. Οι συνάδελφοι από φέτος υποχρεούνται να πληρώσουν κανονι-κά τον ΕΝΦΙΑ όπως έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Εμείς ζητήσαμε την επαναφορά της ρύθμισης και η Υπουργός απάντησε πως αυτό θα εξεταστεί μαζί με τις επικείμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με όσα είπε, ο διαφοροποιημένος συντελεστής ενδέχεται να ισχύσει από το 2016» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ κάνοντας γνωστό πως κατά μέσο όρο ο φόρος που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες κυμαίνονται από 3 μέχρι 7.000 Ευρώ, ενώ μικρότερα ποσά θα καταβάλουν όσοι έχουν μικρότερες οικοδομές.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που επίσης τέθηκε από τον Πρόεδρο της  Συνομοσπονδίας στην Υφυπουργό, αφορά την εφαρμογή της διάταξης για την απελευθέρωση της αστικής μίσθωσης από την 1η Νοέμβρη.
«Όλα τα αστικά ακίνητα θα μπορούν να μισθώνονται ακόμη και για μια ημέρα. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία και θα έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί ο τρόπος μίσθωσης των ακινήτων αυτών»  σχολίασε ο κ Μπρεντάνος τονίζοντας πως η απελευθέρωση αυτή θα βάλει νερό στο μύλο της παραοικο-νομίας.

«Υπολογίζω πως υπάρχουν περίπου 200.000 κλίνες που λειτουργούν παράνομα. Μετά την επίσημη απελευθέρω-ση του ορίου μίσθωσης των αστικών ακινήτων, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί! Δεν έχουμε δει κανένα νομικό πλαίσιο που θα διέπει αυτές τις μισθώσεις την στιγμή που σε λίγες ημέρες ξεκινά η απελευθέρωση» υπογράμμι-σε.
Τέλος, στην Υφυπουργό τέθηκαν ζητήματα έντονης γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καταλυμά-των για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και για την ανάγκη κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά τον τουρισμό.

Μαριλένα Παπαδάτου

ermisnews.gr

20:47:41

2015-10-26

>