lefkada-news

Η Ιόνια Οδός σε τέσσερα λεπτά-Βίντεο προόδου των κατασκευαστικών εργασιών

Ξεπέρασε το 62% η πρόοδος των εργασιών στην Ιόνια Οδό, η οποία αποτυπώνεται στο βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρία Νέα Οδός που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του έργου «Ιόνια Οδός».Αυτό το έργο πνοής, με συνολικό μήκος 380 χλμ., περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά τμήματα:

Α) τον ομώνυμο αυτοκινητόδρομο «Ιόνια Οδός» μήκους 196 χλμ. από Αντίρριο έως Ιωάννινα (Ανισόπεδος Κόμβος με Εγνατία Οδό). Αυτός ο αυτοκινητόδρομος έχει τεράστια σημασία- κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού:

Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα,την Λευκάδα και το Αγρίνιο.
Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.
Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού με την ολοκλήρωση της κατασκευής της, το ταξίδι από Αντίρριο έως και Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά σε σχέση με τις 3 ώρες και 30 λεπτά σήμερα.

Πρόκειται για ένα έργο που διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών και να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναντάμε ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες συνολικού μήκους 7 χλμ., 4 σήραγγες συνολικού μήκους 11,2 χλμ., 77 κάτω διαβάσεις και 24 άνω διαβάσεις.

Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τέλος Σεπτεμβρίου άγγιζε το 62,68%, ενώ τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:

-0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου

-76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή Συκουλα. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.

-145,7 χλμ.- 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας

-170 χλμ.- 196 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού

Σχεδόν 2.000 άτομα εργάζονται στα εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηχανημάτων και των φορτηγών που χρησιμοποιούνται (ιδιόκτητα, κατασκευαστικής κοινοπραξίας αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά) ξεπερνά τα 1.500.

Β) τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. μήκους περίπου 172,5 χλμ. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης Αττικής έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, μετά τα Καμένα Βούρλα. Στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. έχει προγραμματιστεί και εκτελείται μια σειρά σημαντικών έργων μετατροπής του σε ένα σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Στόχος είναι τα 172,5 χλμ. από τη Μεταμόρφωση έως και την Σκάρφεια να μετατραπούν σε πρότυπο σημείο αναφοράς τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή πρότυπα. Στις εργασίες που ήδη πραγματοποιούνται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διαπλατύνσεις του δρόμου, αλλαγές των στηθαίων ασφαλείας, ανακατασκευές ανισόπεδων κόμβων, αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης και δημιουργία νέων, βελτίωση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης κ.α.

Το συγκεκριμένο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. διασχίζει δύο περιφέρειες και τρεις νομούς και στα τεχνικά του χαρακτηριστικά συναντάμε μεταξύ άλλων: 8 γέφυρες, 30 ανισόπεδους κόμβους και ημικόμβους και 84 άνω & κάτω διαβάσεις.

Γ) το συνδετήριο κλάδο του Π.Α.Θ.Ε. Σχηματάρι - Χαλκίδα, μήκους 11 χλμ. που είναι υπό κατασκευή.

 

 

01:08:06

2015-11-12

>