lefkada-news

Αποσύρονται τα 500αρικα από την αγορά;;; Ουρές στις τράπεζες…

 

Κατά εκατοντάδες σπεύδουν σε τραπεζικά καταστήματα πολίτες που διατηρούν χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας κρίσης εδώ και 7, και πλέον, χρόνια και την απειλή Grexit να επανέρχεται συχνά - πυκνά, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διατηρεί, για καλό και για κακό, από αρκετές εκατοντάδες μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ σε θυρίδες, στρώματα και άλλες κρυψώνες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά και το κρύψιμο! Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ.

Πενήντα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 25.000 ευρώ, που αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ θα είχε 500 χαρτονομίσματα! Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 οι καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από αυτά παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά τη δημοσιοποίηση των προβληματισμών ευρωπαϊκών αρχών για τη σκοπιμότητα διατήρησης σε κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί -ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας- έσπευσαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Χθες το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των 500 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει σύντομα τις σχετικές αποφάσεις. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η κατάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ είναι ο μόνος τρόπος για την «απαλλαγή» ενός καταθέτη, καθώς δεν είναι δυνατή η ανταλλαγή τους με άλλης αξίας χαρτονομίσματα.

Πάντως, οι τράπεζες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο, άνω του ενός έτους, κατά το οποίο ο πολίτες θα μπορούν να επιστρέφουν τα σχετικά χαρτονομίσματα. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να «ξεφορτωθεί» κάποιος τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ είναι να τα καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό. Απόφαση διόλου εύκολη δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομία και τη χώρα και την ανησυχία ότι η κατάσταση θα μπορούσε και πάλι να εκτροχιαστεί. Σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley στην Ελλάδα, το 80% όσων απέσυραν καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα δεν τις έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα και το 93% από αυτούς δεν σκοπεύει να το κάνει. Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στον τραπεζικό κλάδο παραμένει χαμηλή.

Το 62% αισθάνεται άβολα να προχωρήσει σε νέα κατάθεση στις τράπεζες, ποσοστό που αυξάνεται σταδιακά στις τρεις τελευταίες έρευνες του οίκου. Από την έρευνα προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ περισσότεροι προβλέπουν συνέχιση της επιδείνωσης στο μέλλον. Τα 2/3 όσων συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι έχουν ελάχιστα χρήματα στα τέλη κάθε μήνα, μετά και την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ενώ περίπου το 10% βασίζεται σε χρηματοδότηση για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι προσδοκίες για τη μακροοικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

20:28:34

2016-02-24

>