Αξιολόγηση θρίλερ
Παρασκήνιο συμβιβασμού για το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ
Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών. Η Αθήνα δεν επιθυμεί τον προσδιορισμό των προληπτικών μέτρων προτάσσοντας την ψήφιση του μηχανισμού επανορθωσης.
Σε μέγγενη βρίσκεται η κυβέρνηση που ξεμένει πάλι από χρόνο και χρήμα και αναζητεί το «φύλλο συκής» που θα της επιτρέψει μαζί με τα συμφωνηθέντα μέτρα των 5,4 δισ. να περάσει και τα επιπλέον μέτρα των 3,6 δις. ευρώ που ζητούνται ως εχέγγυο για το 2018.
Η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση για την θεσμοθέτηση μηχανισμού επανόρθωσης αλλά επουδενί θέλει να προσδιοριστούν σαφώς και να ποσοτικοποιηθούν τώρα αυτά τα μέτρα.
Η Κομισιόν βλέπει ως διέξοδο τις «αυτόματες περικοπές» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους και εξετάζει μια συμβιβαστική φόρμουλα. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλεςτο ζητούμενο αυτού του σχεδίου που είναι προς συζήτηση είναι πότε θα ενεργοποιούνται αυτές οι αυτόματες περικοπές τη μορφή θα έχουν αλλά και το εύρος τους.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ όμως ζητά νομική δέσμευση της κυβέρνησης και ψήφιση στην βουλή συγκεκριμένων δράσεων που θα αφορούν αποκλειστικά την περικοπή μισθών του Δημοσίου και συντάξεων, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών καθώς ή φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
Κυβέρνηση και δανειστές τεντώνουν το σκοινί των διαπραγματεύσεων, καθώς από την θεσμοθέτηση ή μη των μέτρων του ...προληπτικού μνημονίου εξαρτάται πλέον το μέλλον της πρώτης αξιολόγησης αλλά και της κυβερνητικής συνοχής.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των μέτρων επικαλούμενο το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας που δεν προβλέπει νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εμφάνιση διατάξεων στο μεσοπρόθεσμο που θα περιγράφουν την ανάληψη μέτρων ύψους 3 δις. ευρώ το 2018 που θα προέρχονται κυρίως από μισθούς και συντάξεις, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι μόνο η ομάδα των 53 αλλά η πλειοψηφία της ΚΟ που δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις», αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή.
Για τον λόγο αυτό το Μαξίμου έχει προκρίνει την ψήφιση του μηχανισμού επανόρθωσης ή σταθεροποίησης, χωρίς περιγραφή μέτρων, ο οποίος όμως προβλέπεται από το Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι θα έχει στο πλευρό της τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε αυτήν την σύγκρουση προκειμένου να αποφύγει την προληπτική νομοθέτηση. «Εάν τελικά πιεστεί η κυβέρνηση να ποσοτικοποιήσει τα μέτρα των 3,6 δις. ευρώ τότε θα καθυστερήσει η αξιολόγηση και το Μαξίμου θα ξαναζήσει το φάντασμα των άδειων ταμείων. Παράλληλα το Μαξίμου θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλα τα σενάρια, ακόμα και των εκλογών, παραμένουν ανοιχτά», σημειώνουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στο TheTOC.gr.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση το αργότερο την Μ. Τρίτη το βράδυ και πως θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη όπου θα υπάρξει δήλωση για την διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά των δανειστών- για μία ακόμη φορά - παρουσιάζεται μία άλλη εικόνα: Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αν. Μπράικχαρτ δήλωσε σήμερα πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο εξωτερικό και κυρίως στον Γερμανικό τύπο διακινούνται σενάρια για πιθανή παραίτηση Τσακαλώτου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια έχουν την βάση τους στις συζητήσεις που είχε ο Ευ. Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον με στελέχη του ΔΝΤ κατά τις οποίες απείλησε με παραίτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στην βουλή την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην περίπτωση που προσδιοριστούν τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα προέλθουν από μισθούς και συντάξεις στο τέλος του 2018, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την παραίτηση Τσακαλώτου αλλά αντιδράσεις από την πλειοψηφία των μελών της ΚΟ που θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και θα προετοιμάσουν το έδαφος για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.
Reuters: Ελάχιστες οι ελπίδες για συμφωνία τώρα
«Ο Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι μικρές» αναφέρει το Reuters.
Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές ξεκίνησαν εκ νέου τη Δευτέρα, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση και να αποδεσμευθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ βοήθειας, αναφέρει το Reuters.
«Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαϊου. Αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι ελάχιστες. Εάν υπάρξει πάντως συμφωνία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τι πρέπει να συμφωνηθεί
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι μεταρρυθμίσεις που είναι υπό συζήτηση αφορούν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, όπως και τα επιπλέον μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Αυτά τα «έκτακτα» μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν τα «τακτικά» δεν επαρκούν για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, σημειώνει το Reuters και προσθέτει:
Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που θεωρητικά θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά η Αθήνα αντιδρά με το επιχείρημα ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει εκ των προτέρων νομοθέτηση.
Το οικονομικό και το πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης
Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν σε περίπτωση συμφωνίας, προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά η εύρεση επιπλέον περικοπών- ακόμη και «έκτακτων»- θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση, τονίζει το Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι διαθέτει μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι διαφωνίες των Θεσμών
Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν για το αν οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και για αυτό υπήρξε η απόφαση για την αναζήτηση έκτακτων μέτρων. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2018 είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.
Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών εκτιμήσεών τους, οι δανειστές διαφωνούν και για το αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος έχουν αρχίσει και θα προχωρήσουν όταν επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των έκτακτων μέτρων.
Σόιμπλε: Κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη
«Δεν γνωρίζω αν θα συναντηθούν την Πέμπτη. Ακόμα εργαζόμαστε για αυτό», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε από το Βερολίνο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πιστωτές και η ελληνική πλευρά θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν την πρόοδο της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα, ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Δεν γνωρίζω αν θα συναντηθούν την Πέμπτη. Ακόμα εργαζόμαστε για αυτό», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε από το Βερολίνο.
Νωρίτερα, σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ. Oι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών βρίσκονται από το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία, είπε κ. Μπράιτχαρντ. Σημείωσε ακόμη πως οι συζητήσεις για το πρόσθετο πακέτο μέτρων είναι σε εξέλιξη, αλλά είναι "πρόωρο" να κάνει για την ώρα κάποιο περαιτέρω σχόλιο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων που θα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας.
Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ότι «όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup του Άμστερνταμ αν υπάρξει επαρκής πρόοδος θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup».
Την ίδια στιγμή πάντως, οι εκτιμήσεις αναλυτών και διεθνών ΜΜΕ είναι πως οι πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα είναι πολύ μικρές. Ενδεικτικό του κλίματος είναι δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν το Ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαϊου. Αλλά οι πιθανότητες για μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι ελάχιστες. Εάν υπάρξει συμφωνία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν να συναντηθούν την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει».
thetoc.gr
Η Αθήνα δεν «βλέπει» Eurogroup τη Μ. Πέμπτη
Κύκλοι της κυβέρνησης δίνουν λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη. Παράλληλα, εκφράζεται η ανησυχία ότι δεν θα δεχθούν όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών την πρόταση που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για αυτόματο «κόφτη».
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει την δημιουργία αυτόματου δημοσιονομικού σταθεροποιητή. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για τα μέτρα που θα προτείνει το ΔΝΤ.
Με τον αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή (κόφτη), αν πέσει έξω ο προϋπολογισμός τα προσεχή χρόνια θα περικόπτονται αυτομάτως και αντιστοίχως όλοι οι κωδικοί.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμμετείχε νωρίτερα στο Μαξίμου σε διαρκείς συσκέψεις για το θέμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και μίνι υπουργικό στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ολγα Γεροβασίλη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
koutipandoras.gr
04:14:34
04:14:37