Οι σεισμολόγοι εξηγούν: Η Ελλάδα και η Ιταλική τραγωδία
Ο σεισμός στην Εύβοια μπορεί να ήταν 4 Ριχτερ, προκάλεσε όμως «ρίχτερ» ανησυχίας μετά την φονική δόνηση στην Ιταλία.
Η σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ανατολικά της Εύβοιας και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές ακόμη και της Αττικής πυροδότησε εκ νέου τους φόβους για ξύπνημα του Εγκέλαδου στη χώρα μας μετά και τον φονικό σεισμό στην γειτονική Ιταλία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δράση, ωστόσο σπεύδουν να τονίσουν ότι τα 6,2 Ρίχτερ της Ιταλίας δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν ρήγματα στην Ελλάδα.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο αλλά δεν εμφανίζει κάτι ανησυχητικό η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τη δόνηση ανατολικά της Εύβοιας και χαρακτήρισε αστειότητες τη σύνδεση της συγκεκριμένης σεισμικής δραστηριότητας με τον μεγάλο σεισμό στην Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι σεισμός της Εύβοιας δεν εμπνέει ανησυχία: «Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν αξίζει τον κόπο»
Τσελέντης: Υπάρχουν ρήγματα που φορτώνουν
Από την πλευρά του, καθηγητής Άκης Τσελέντης είπε μεν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο σεισμός της Ιταλίας να επηρεάσει την Ελλάδα, ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να είμαστε ήσυχοι, διότι «υπάρχουν ρήγματα που φορτώνουν» «Το μέγεθος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περάσει σε ελληνικά ρήγματα. Αλλά, όμως, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν θα επηρεάσει, στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ήσυχοι. Στην Ελλάδα έχουμε καιρό να υποστούμε έναν σημαντικό σεισμό, υπάρχουν ρήγματα τα οποία φορτώνουν. Τα γνωρίζουμε. Είναι ήδη στα όριά τους. Και κάποια στιγμή θα έχουμε σεισμική, έντονη, δράση σε ένα ή περισσότερα από αυτά. Το Γεωδυναμικό τα παρακολουθεί».
Και συμπλήρωσε: «Δεν μιλάω για βραχείας διάρκειας πρόβλεψη. Μιλάω ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, το σεισμοτεκτονικό καθεστώς φορτώνει, συνέχεια, επειδή είναι σε ένα καθεστώς συμπίεσης μεταξύ Αφρικής, Ευρασίας και ανατολικά από την Τουρκία, άρα κάποια ρήγματα αναγκαστικά έχουν τρομακτικές τάσεις. Κάποια στιγμή αυτά τα ρήγματα θα πρέπει να διαρρηχθούν. Μιλάω γενικά, λοιπόν. Δεν μιλάω για εβδομάδα ή μήνα. Μπορεί να μιλάμε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Αλλά αν θα έχω ένα γεγονός σε ένα ή δύο χρόνια, μεγάλο, δεν πρέπει από τώρα να είμαι έτοιμος;».
«Το επίκεντρο τού σεισμού απέχει 850 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, οι αποστάσεις είναι μεγάλες για να μας επηρεάσει ο σεισμός, είπε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας Μ.Σκορδίλης. "Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί πως δεν μπορεί να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων", καθησύχασε ο ίδιος.
thetoc.gr
09:01:42
2016-08-27