lefkada-news

Τα μουσεία γιορτάζουν και μας... θυμίζουν

 Εορταστική και ιδιαίτερη θα είναι σήμερα η ατμόσφαιρα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Ελλάδας, με πλήθος ευχάριστων εκπλήξεων για τους λάτρεις της τέχνης, και όχι μόνο. «Μουσείο και μνήμη» είναι το κεντρικό θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία των μουσείων ως φορέων διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ημερίδες, προβολές και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις συνθέτουν το αξιόλογο πρόγραμμα της ημέρας, ενώ όπως κάθε χρόνο η είσοδος στα μνημεία και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη. Πολλά από αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ - άλλωστε το διευρυμένο θερινό ωράριο λειτουργίας έχει ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας να είναι επισκέψιμοι ώς τις 8 μ.μ.

Ενδεικτικά, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου» (κεντρικό κτίριο) και συναυλία από το τζαζ κουαρτέτο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (οδός Πειραιώς). Το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών ζωντανεύει τα «Αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν» και το Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος προγραμματίζει θεματική περιήγηση στη μόνιμη συλλογή του και την έκθεση «Ακρόπολη και χρήμα».

Η κεντρική εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», στη Νέα Φιλαδέλφεια, και θα περιλαμβάνει ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, ομιλίες και γιορτή με μουσική και παραδοσιακά εδέσματα. Την ίδια ώρα, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσουν έργα Beethoven, Musorgsky και Borodin στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη». Επιπλέον, οι επισκέπτες στο Ιδρυμα Ευγενίδου θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Κρόνο με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης.

Στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα SourLiBooM παρουσιάζει το χοροθεατρικό δρώμενο «Ημερολόγια Ζωής» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης, και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καλεί τους επισκέπτες να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις εντυπώσεις τους. Τέλος, εκδήλωση με θέμα «Ολυμπία. Η Ιστορία των Μουσείων της» θα λάβει χώρα στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης εγκαινιάζεται η μόνιμη εικονική έκθεση «Τα αντικείμενα της Νικόπολης αφηγούνται μια ιστορία…».

γράφει η Χριστινα Σανουδου

kathimerini.gr

2011-05-18

>