lefkada-news

Τα ποιήματα του Ελύτη φιλοτεχνούν νέοι εικαστικοί

Τριάντα τρεις σπουδαστές, νέοι δημιουργοί του Ζ` Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών προσεγγίζουν εικαστικά την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του. Τα έργα τους θα παρουσιαστούν στο Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 26 Μαΐου ώς τις 30 Ιουνίου, στην έκθεση με τίτλο «Με ασβέστη και θάλασσα».

Το θέμα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την στενή μορφή μιας άσκησης εργαστηρίου και γίνεται ένας ευρύτερος διάλογος των τεχνών -ένας γόνιμος διάλογος της ποίησης με τις εικαστικές τέχνες. Μέσα από ζωγραφικές επιφάνειες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο και μικτές τεχνικές, οι νέοι καλλιτέχνες «ξαναδιαβάζουν» την μεγάλη αυτή ποίηση μέσα από τους δικούς τους κώδικες, επιλέγοντας ο καθένας το ποίημα, τον στίχο, τη λέξη που του γεννά πλούσιους και εκφραστικούς εικαστικούς ρυθμούς και συνειρμούς.

«Οι σπουδές αυτές πάνω στον Ελύτη απέχουν κατά πολύ από το να εικονογραφούν την ποίησή του -αντίθετα επιλέγουν ένα παράλληλο με την ποίηση εικαστικό δρόμο και αναζητούν το κοινό υπέδαφος ευαισθησίας και τον κοινό ρυθμό της ροής του ποιητικού με τη ροή του εικαστικού λόγου» σημειώνει ο καθηγητής τους Γιάννης Ψυχοπαίδης και τονίζει:

«Χρώμα, ματιέρα, σχέδιο, υλικά, και ζωγραφικές χειρονομίες ανιχνεύουν τα όρια της τέχνης και την τέχνη της υπέρβασης των ορίων στον κοινό λυρικό βίο που ενώνει ζωγραφική και ποίηση».

Ο ίδιος ο Ελύτης… "ακίνδυνος, ελπιδοφόρος και ανεμπόδιστος", διάχυτος και καρποφόρος μέσα στο θάμβος των ποιητικών του συναρμογών, βυθίζεται με τον μικρό του Ναυτίλο στα βαθειά νερά του μικρού και μέγα κόσμου του Ανθρώπου, μέγιστο παράδειγμα ο ίδιος αισθητικού και πνευματικού ήθους.

«Απ’ αυτό το παράδειγμα, αυτόν τον ακριβό σπόρο αντλούν και οι νέοι καλλιτέχνες – "γειτόνοι της καρδιάς" όπως θα έλεγε ο ποιητής – για να σηματοδοτήσουν τις δικές τους ψυχικές, αισθηματικές, εκφραστικές διαπλοκές.»

Από τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη εμπνεύστηκαν και παίρνουν μέρος στην έκθεση οι:

Εμμανουέλα Αγγελοπούλου, Αντα Αναστασέα, Αλέξανδρος Βέργης, Νατάσα Γεωργακάκη, Ιωάννα Γουζέλη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Ντένη Θεοχαράκη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Αναστάσιος Καλιακάτσος, Δημήτρης Καλόγηρος, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Λητώ Κάττου, Κωστής Κόντος, Χριστίνα Κουσουλίδου, Σοφία Κυριακοπούλου, Αγγελική Λόη, Χριστίνα Μαϊφόσιη, Πένυ Μονογιού, Παρασκευή Μουστάκα, Αγγελική Μπόζου, Φωτεινή Παλπάνα, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Άρτεμις Παπαδήμα, Μπέσσυ Ράλλη, Γιώργος Σακκάς, Καμέλια Σαματά, Κλεοπάτρα Τεχλικίδη, Βάσω Τζούτη, Νίκος Τσιάντας, Sophie Fardella, Αλέξης Φιδετζής, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Χειμωνάκης.


ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ:
«Με ασβέστη και θάλασσα», Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα: Foyer 1ου & 2ου ορόφου.
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά, από τις 6 το απόγευμα ώς τις 10 το βράδυ.

2011-05-24

tovima.gr

(Στη παραπάνω φώτο, απεικονίζεται το έργο του Γιάννη Χειμωνάκη με έμπνευση τον στίχο «Κι οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες. Ακούν με προσοχή»)

>