lefkada-news

Ο μύθος Ωνάση - Κάλλας μιούζικαλ στη Λυρική

Στην «πρώτη εθνική» των σκηνοθετών ανοίγει τη νέα σεζόν τις πόρτες της η Εθνική Λυρική Σκηνή. Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Μαυρίκιος, Θωμάς Μοσχόπουλος, Γιάννης Κακλέας, Πέτρος Ζούλιας θα κάνουν πρόβες φέτος και στο θέατρο «Ολύμπια».

 Τη νέα σεζόν η Λυρική θα ξεχυθεί στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στα υπόγεια του θεάτρου «Ολύμπια» Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, με τον νέο διευθυντή του μπαλέτου, Ρενάτο Τζανέλα, στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος. Τη νέα σεζόν η Λυρική θα ξεχυθεί στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στα υπόγεια του θεάτρου «Ολύμπια» Τα ονόματα είναι ηχηρά και καθόλου ταυτισμένα με το εγχώριο λυρικό θέατρο, αν εξαιρέσει κανείς τον Θωμά Μοσχόπουλο. Πρόκειται, επομένως, για ένα προκλητικό, ασυνήθιστο μείγμα που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην πολύπαθη Λυρική Σκηνή.

Αυτό είναι και το στοίχημα για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη που τους επέλεξε: «Να ανοίξει», όπως είπε, «με σαφήνεια τη βεντάλια της καλλιτεχνικής προσφοράς», «να ανανεώσει τη σχέση της Λυρικής με το παραδοσιακό κοινό και να διεισδύσει σε νέο». Είναι, άλλωστε, η τελευταία ευκαιρία για τη Λυρική να εδραιώσει το «προϊόν» της, το οποίο παράγει κατ` αποκλειστικότητα σ` αυτή την πόλη.

Στο εντυπωσιακό νέο ρεπερτόριο δεν περιλαμβάνεται καμία επανάληψη, όπως είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Ολες οι παραγωγές θα είναι νέες. Και το ρίσκο αυξημένο. Μέχρι και μιούζικαλ για τον μύθο του Ωνάση και της Κάλλας θα δούμε να ανεβαίνει για πρώτη φορά (και στα ελληνικά). Ακόμη, η ΕΛΣ βγαίνει εκτός των αιθουσών της για να συναντήσει το κοινό στις γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο των νέων «Δράσεων στην Αθήνα» με Οπερα της Βαλίτσας, οπερατικά χάπενινγκ, χορογραφίες νέων χορογράφων, μουσική δωματίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εξόρμηση προγραμματίζεται στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Το πρόγραμμα ανέλαβαν οι Λυδία Αγγελοπούλου και Σταμάτης Μπερής.

Θέλετε και κάτι πιο αβανγκάρντ; Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός «στήνει» τη Λυρική Underground στα υπόγεια του θεάτρου «Ολύμπια» (το πρώην ξυλουργείο) με βραδιές (από τις 11 μ.μ. και μετά) καμπαρέ, τζαζ, μιούζικαλ, stand up comedy και οπερέτας!

Οσον αφορά το βαρύ πυροβολικό του ρεπερτορίου, πλάι στα δημοφιλή έργα της ιταλικής όπερας των Ντονιτσέτι («Το ελιξίριο του έρωτα») και Βέρντι («Χορός των μεταμφιεσμένων»), θα δούμε έπειτα από πολλά χρόνια τον «Φάουστ» του Γκουνό. Δίπλα στη δημοφιλή βιεννέζικη οπερέτα «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ, εντάσσεται η κωμική ελληνική όπερα «Κρητικοπούλα» του Σπύρου Σαμάρα, μιας που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Τα βλέμματά μας θα τραβήξει σίγουρα ο «Παπουτσωμένος γάτος», που σκηνοθετεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος στον κύκλο «Οπερα για παιδιά».

Παρών ήταν και ο νέος διευθυντής του μπαλέτου, Ρενάτο Τζανέλα, ο οποίος έως το 2005 ήταν διευθυντής του μπαλέτου της Κρατικής Οπερας της Βιέννης. Οι παραστάσεις φέτος θα διπλασιαστούν, ενώ ο ίδιος θα μας δείξει τις ικανότητές του και στη σκηνοθεσία, υπογράφοντας τον «Φάουστ» στη συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Μέγαρο Μουσικής. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της συνέχειας και της ομαδικής δουλειάς του συνόλου και υποσχέθηκε να αναδείξει ό,τι καλύτερο υπάρχει.

Φέτος θα λειτουργήσει -για πρώτη φορά- τμήμα διεύθυνσης σπουδών κατά τα πρότυπα του rehearsals department management το οποίο θα αναλάβει ο έως σήμερα διευθυντής Χορωδίας Νίκος Βασιλείου. Σύντομα θα ανακοινωθεί προκήρυξη για τον νέο διευθυντή Χορωδίας. Ο Νίκος Βασιλείου θα αναλάβει και την Πειραματική Σκηνή.

ΑΚΟΜΗ: Ανανεώνονται οι εκδηλώσεις στο Φουαγέ με υπεύθυνο τον Βαγγέλη Χατζησίμο, όπως και τα εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την καλλιτεχνική ευθύνη του Νίκου Ξανθούλη. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ θα δώσει τρεις συναυλίες (Σεπτέμβριος, Πρωτοχρονιά, Μεγ. Εβδομάδα) ενώ θα δούμε και έργο που θα προκύψει από ανάθεση σε νέο Ελληνα συνθέτη.

Ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2011-12 φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό λελογισμένο αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι (2010-11) με τις επαναλήψεις, αλλά και τρεις μόνο νέες παραγωγές (οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν) το μπάτζετ είχε υπολογιστεί στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι όπως και τα χρέη της ΕΛΣ: τον περασμένο Φεβρουάριο το χρέος έφτανε τα 16.688.412 ευρώ. Σήμερα αγγίζει τα 13.500.000 ευρώ. Η επιχορήγησή της από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους ανέρχεται στα 17.000.000 ευρώ.

Ομως ο Μύρων Μιχαηλίδης, όχι μόνο διατηρεί την αισιοδοξία του, αλλά πιστεύει ότι με το πλάνο αποπληρωμής που ήδη ακολουθεί με συνέπεια, θα μηδενίσει το χρέος έως το τέλος του 2012. Σε τέσσερις μήνες κατάφερε, όπως είπε, με hair cut στα χρέη των προμηθευτών και των τραπεζών, αλλά και τη μείωση των μισθωμάτων να εξοικονομήσει 1.577.884 ευρώ. Πάντως, όπως τόνισε, με το «τρέχον ισοζύγιο» η Λυρική δεν μπαίνει μέσα.

Σειρά πρέπει να πάρουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Εχει ήδη καθυστερήσει πολύ ο Οργανισμός που θα καθορίσει τον αριθμό του προσωπικού της ΕΛΣ. Πριν από λίγες μέρες ο Ρένζο Πιάνο μάς έδειξε πώς ακριβώς θα χτίσει το νέο κτίριο στο Φάληρο. Η Λυρική Σκηνή δεν πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι θέλει να βάλει μέσα; *

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οπερα

* «Το ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, μουσική διεύθυνση Ισίν Μετίν (Οκτώβριος).

* «Χορός των μεταμφιεσμένων» του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού (Δεκέμβριος).

* «Φάουστ» του Γκουνό, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλα, μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδη (Ιανουάριος, στο Μέγαρο).

* «Η Κρητικοπούλα» του Σπ. Σαμάρα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη (Νοέμβριος).

Οπερέτα

*«Η εύθυμη χήρα» του Φρανς Λέχαρ (Φεβρουάριος).

Μιούζικαλ

*«Ωνάσης - Κάλλας. Ο μύθος» του Χρίστου Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη (Μάρτιος).

Μπαλέτο

*«Ολοι χορεύουν βαλς» του Ρενάτο Τζενέλα (Νοέμβριος), «Δον Κιχώτης» (Φεβρουάριος), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (Μάιος, στο Μέγαρο).

Οπερα για παιδιά

* «Ο παπουτσωμένος γάτος» του Τσέζαρ Κούι, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (Οκτώβριος).

Οπερα για... νέους

* «Το μαγικό βιολί» του Νίκου Ξανθούλη, σε σκηνοθεσία Λένιας Γεωργιάδου (Ιανουάριος).

Σύγχρονη όπερα

*«Η παλίρροια» του Μπόρις Μπλάχερ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου (Ιούνιος).

(στη φώτο Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, Μύρων Μιχαηλίδης, με τον νέο διευθυντή του μπαλέτου, Ρενάτο Τζανέλα, στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος)

enet.gr

2011-07-05

>