lefkada-news

Με τον «Βασιλικό» υποδέχεται τη σεζόν το Εθνικό

Το «σημαντικότατο» κατά τον Αγγελο Τερζάκη έργο του Αντώνιου Μάτεσι «Βασιλικός», σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ανοίγοντας παράλληλα και την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για την τρέχουσα σεζόν.

«Χτισμένο σοφά», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης που δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά, καθώς είναι γνωστή η αγάπη και η αφοσίωσή του στα νεοελληνικά και σπανίως παιζόμενα θεατρικά. Εργο πολυπρόσωπο που απαιτεί μεγάλο θίασο, ο «Βασιλικός» «έχει μια επαναστατική τάση για την εποχή που γράφτηκε». Γραμμένο το 1832 αναφέρεται στο 1712 ώστε να μπορεί να πει όλα όσα ήθελε , ενώ πρωτοανέβηκε από ερασιτεχνικό θίασο - ακολούθησε ο Φώτος Πολίτης. «Στην παράστασή μας, ωστόσο, κρατάμε την εποχή που το έγραψε ο Μάτεσις. Με έναν κοινωνικό προβληματισμό εξαιρετικά ενδιαφέρονται κι ένα υπόγειο χιούμορ να το διέπει ακόμα και στις δραματικές του στιγμές, το έργο διαθέτει ειρωνεία και σαρκασμό. Γι΄αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζεται ως "δραματική κωμωδία". Εχει όμως καλό τέλος».
Ενα επιπλέον στοιχείο στον «Βασιλικό» είναι η γλώσσα του κειμένου: «Συνδυάζει», επισημαίνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος που έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία, «στοιχεία διαλεκτικά της εποχής, βενετσιάνικα με ελληνικά, λόγιες επιδράσεις και στοιχεία της κοινής ελληνικής εποχής. Κι όμως η γλώσσα αυτή φαίνεται ως αυτονόητη».

Με ισχυρούς και διαχρονικούς χαρακτήρες ο «Βασιλικός» , το μοναδικό θεατρικό του Μάτεσι διαθέτει και τρία ιντερμέδια.
με αφορμή την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν νέο κατώτερης τάξης και την κόρη ενός ευγενή, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τη σύγκρουση δύο κόσμων, της παλιάς συντηρητικής φεουδαρχικής τάξης και της νέας αστικής κοινωνίας που αναδύεται και φέρνει φιλελεύθερες ιδέες.

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Χέλμη, Μίνα Αδαμάκη, Μιχάλης Μητρούσης, Πάνος Σκουρολιάκος, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Βελέντζας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιωργής Τσαμπουράκης, Νικόλας Παπαγιάννης, Θανάσης Δήμου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Λευτέρης Πολυχρόνης. Επίσης, συμμετέχουν οι μουσικοί: Γεωργία Καλλέργη (κρουστά), Βασίλης Παπαγεωργίου (κιθάρα), Γιωργής Τσουρής (κλαρινέτο).

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

tovima.gr

2011-10-17

>