lefkada-news

Φέτος το θέατρο μιλά ελληνικά

Περισσότερα από πενήντα είναι τα έργα που παίζονται φέτος στις αθηναϊκές σκηνές και μιλάνε ελληνικά.... Μεγάλα κλασικά κείμενα που εναλλάσσονται με σύγχρονες κωμωδίες, νεοελληνικό έργο, ακόμα και επιθεώρηση.... Κορνάρος, Μάτεσις, Ξενόπουλος, Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Καζαντζάκης, Καμπανέλλης, Αναγνωστάκη στέκονται δίπλα στους Μισιτζή, Μποστ, Σαμαράκη, Αλκη Ζέη...

Χωρίς φυσικά να λείπουν τα σύγχρονα έργα και οι τρέχουσες κωμωδίες με την υπογραφή των Δήμητρας Παπαδοπούλου, Ελένης Ράντου, Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου, Ακη Δήμου. Τη λίστα συμπληρώνει η νεότατη γενιά με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και τον Γιώργο Ηλιόπουλο. Παίζονται ακόμα έργα των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, αλλά και Σοφοκλής!

Μαζική επιστροφή στο ντόπιο στοιχείο, σε μια εποχή που η Ελλάδα βάλλεται: Αυτή είναι η πρώτη απάντηση στο ερώτημα, γιατί τόσο πολύ Ελλάδα φέτος επί σκηνής. Επιστροφή στις ρίζες – με πολλές θεατρικές παραστάσεις να μιλούν ξεχασμένες πια σήμερα, ντοπιολαλιές και αναζήτηση ουσίας, με μια θεματολογία που αγγίζει τα βάθη και τα πλάτη της ανθρώπινης ύπαρξης, ψυχής και σκέψης.

Με τον Παπαδιαμάντη να έχει την τιμητική του, λόγω επετείου, οι θεατές έχουν φέτος τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα έργα του «Η Φόνισσα» (Οδού Κεφαλληνίας), «Φτωχοί και άγιοι» (Βασιλάκου), «Η Νοσταλγός» (Ελεύθερη Εκφραση) και «Ο Αμερικάνος» (Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη) ενώ και ο Καμπανέλλης προσφέρεται για μελέτη με την «Αυλή των Θαυμάτων» να ξεκινά την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Εθνικό, το «Ο δρόμος περνά από μέσα» (Θέατρο Τέχνης) αλλά και τους τρεις μονολόγους του σε επιμέλεια της Κατερίνας Καμπανέλλη (Θέατρο του Ηλιου). Παράλληλα ξεχωρίζουν «Ο Βασιλικός» του Νικολάου Μάτεσι (Εθνικό), «Ο Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου (Ακροπόλ), «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη για κάθε ηλικία στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού. Και πόσα ακόμα.

Αρχής γενομένης από «Το μήλο» του Γιώργου Βάλαρη (Αθηνά), «Σιγά τα αίματα! Oresteia _ Τhe next generation» των Ακη Δήμου και Σταμάτη Κραουνάκη στην Αθηναΐδα, «Η κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου (Αθηνών), «Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Μισιτζή (Αλεκτον), «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Ρήγα και Αποστόλου (Αλίκη), «Το κελεπούρι» του Γιώργου Ηλιόπουλου (Αμιράλ), «Αόρατη Ολγα» του Γιάννη Τσίρου και «Αουστρας ή Η Αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου (Βρυσάκι), «Θα σε κάνω βασίλισσα» των Αλ. Σακελλάριου - Χρ. Γιαννακόπουλου (Γκλόρια), «Κατάδικός μου» των Ελένης Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη (Διάνα), «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (Δρόμος με δένδρα), «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη (Ελεύθερη έκφραση), «Σχέσεις οργής» της Φρίντας Μπιούμπι, σε διασκευή Αννας Βαγενά - Γιάννη Τσίρου και «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (Ζίνα), «Ο παππούς έχει πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου (Ηβη), «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» του Θανάση Βαλτινού (Θεατρική Σκηνή), «Ο συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη (Θέατρον Ελληνικού Κόσμου), «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και «Καρμάντηλος» του Νίκου Τσιώτου (Κέλυφος), «Αν αργήσω, κοιμήσου» του Ακη Δήμου (Κέντρο Λόγου και Τένχης), «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Ρέππα - Παπαθανασίου (Κιβωτός), «4ever» του Γιώργου Ηλιόπουλου (Κινητήρας Studio), «Αντιγόνες» από τον Λάμπρο Τσάγκα και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού (Κνωσσός), «Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα (Μεταξουργείο), «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη (Θέατρο Νέου Κόσμου), «Κορίτσι μπαταρία» της Ολιας Λαζαρίδου (Προσωρινός), «Φαύστα» του Μποστ (Στοά), «Ωχ, τα νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου (Studio Kυψέλη), «Ο άνεργος» - «Ο μύθος της κατσίκας» του Γιώργου Σκούρτη, Αγγελική Δέλλα - Στέφανος Νικολαΐδης (Φαεινόν), «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου (Φούρνος), «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαΐδη» της Δήμητρας Παπαδοπούλου (Χώρα) και η λίστα συνεχίζεται...

Στις 21 Δεκεμβρίου στη μακρά ελληνική λίστα θα προστεθούν η «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία του Βίκτορα Αρδίττη με τη Ρένη Πιττακή και τη Μαρία Κεχαγιόγλου (Εθνικό Θέατρο _ Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»), παράσταση που διαδέχεται τον «Κόκκινο Βράχο» του Ξενόπουλου καθώς και το καινούργιο έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη στο Απλό Θέατρο.

Μετά τις «Επτά λογικές απαντήσεις» (2006), ο συγγραφέας, επιστρέφει με το δεύτερο θεατρικό του έργο, που θα ανέβει και πάλι σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα στην Κεντρική Σκηνή με τον τίτλο «Βαγόνι στο νερό».

Με θέμα την απώλεια, την πλάνη και την πραγματικότητα, το θέατρο και τους δαίμονές του, το έργο πραγματεύεται τη συνάντηση τεσσάρων ανθρώπων, σε ένα παράξενο σιωπηλό σπίτι, τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού. Μια πρώην ηθοποιός, μια ηλικιωμένη κυρία με αρχοντικό, ένας νεαρός που νοικιάζει εκεί δωμάτιο και η αγαπημένη του. Με συνδετικό κρίκο τον αδελφό αυτού του νεαρού που έχει πεθάνει από ναρκωτικά, ο Προυσαλίδης πραγματεύεται συναισθήματα και καταστάσεις που κινούνται εντός και εκτός της ζωής και του περιθωρίου.

Στην παράσταση τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Σωτηρία Ρουβολή, Δημήτρης Σαμόλης.

Από τη νέα χρονιά αναμένεται να προστεθούν και άλλα ελληνικά έργα, αρχής γενομένης από το κλασικό «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή που θα σκηνοθετήσει για την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Βασίλης Παπαβασιλείου με τον Νίκο Καραθάνο στον επώνυμο ρόλο.

Πολυαναμενόμενη άφιξη και το «Μ΄αγαπά. Δε μ΄αγαπά» της Μαργαρίτας Καραπάνου σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τη Ρένη Πιττακή και την Πέγκυ Τρικαλιώτη στους ρόλους Λυμπεράκη-Καραπάνου. Και έπεται συνέχεια...

Γράφει η Μυρτώ Λοβέρδου

tovima.gr

στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από την παράσταση «Βαγόνι στο νερό»: Το καινούργιο έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη ανεβαίνει στο Απλό Θέατρο και προστίθεται στη μακρά λίστα των ελληνικών έργων για φέτος

2011-12-10

>